Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Om du vill säga upp din prenumeration klickar du på länken längst ner på sidan.

NYHETSBREV 2/2022

Besök också Gård&Djurhälsans hemsida, där hittar du  bland annat också vår Kunskapsbank med fakta om olika delar i nötköttsproduktionen!

Aktuellt på gården

Kalvar och värme

När sommaren är som finast kan det bli för varmt även för våra kalvar här i Sverige. En temperatur över 26 grader gör att kalven måste lägga energi för att hålla sin kroppstemperatur nere. Denna förlust av energi leder till att kalven växer sämre och blir lättare sjuk.

När sommaren är som finast kan det bli för varmt även för våra kalvar här i Sverige. En temperatur över 26 grader gör att kalven måste lägga energi för att hålla sin kroppstemperatur nere. Denna förlust av energi leder till att kalven växer sämre och blir lättare sjuk.

Därför är det extra viktigt att under varma dagar hålla ett extra öga på kalvarna. Minst två gånger om dagen bör man kontrollera om de

 • Dricker mer än vanligt
 • Äter mindre än vanligt
 • Står upp mer, när de vanligtvis brukar ligga ner
 • Andas fort eller svettas
 • Blir oftare sjuka

För att undvika värmestress finns det några saker man kan tänka extra på.

 • Kalvhyddor blir ofta väldigt varma om de står i solen, så sträva efter att ha dem i skuggan hela dagen.
 • Byt strö oftare än vanligt. Smutsig/blöt bädd genererar mer värme, en ren och torr bädd är bättre.
 • I kalvstall med lågt tak kan luften bli stillastående och mycket varm. Öppna upp fönster och installera en fläkt, men tänk på att inte skapa drag över kalvarna.
 • Ha alltid vattenskål till alla kalvar. Viktigt att det är rent och friskt. En ökning i temperatur från 20 till 30 grader Celsius ökar vätskebehovet med 1 liter per dag
 • Undvik stress eller flytt under de varma timmarna på dagen
 • Servera elektrolyter om kalvarna har diarré eller har transporterats.

Jessica Hallman, Djurhälsoveterinär, Gård & Djurhälsan

Selenbrist hos kalvar på bete

Vi har på våra obduktionsanläggningar under senvåren-försommaren 2022 uppmärksammat flera fall av kalvar som dött av selenbrist på bete. Det är viktigt att kon äter de mineraler hon behöver inför kalvning, särskilt de sista två månaderna innan skall man vara noga med att mineralerna innehåller organiskt selen (selenjäst) och att man ser att den verkligen går åt alternativt häller mineralerna på fodret.

När kalven föds är det många som gärna ger en spruta med extra selen. Det man skall tänka på är att denna spruta inte varar särskilt länge, utan att mineraler bör följa med ko och kalv ut även på betet. Mineraler ska ges på ett sådant sätt att ko och kalv verkligen konsumerar det de behöver, lösa mineraler är ofta lättare att konsumera i tillräckling mängd, men ibland kan mineralbaljor vara det mest praktiska alternativet på det aktuella betet. Läs mer om utfodring av mineraler på bete här.

Selen är ett essentiellt spårämne och har ett för mineraler ovanligt smalt intervall mellan bristfälliga, nödvändiga och toxiska halter. Sverige har generellt selenfattiga jordar och sedan 1980-talet har djurfoder berikats med grundämnet för att undvika selenbristbetingade sjukdomar hos våra husdjur. Selen ingår som en komponent i åtminstone 25 olika proteiner med specifika funktioner i kroppen.

En klassisk följd av selenbrist hos nötkreatur är akut muskeldegeneration (nutritionell myopati), vilket ses företrädesvis hos unga individer. Djuren blir ovilliga att röra sig och svullen ömmande muskulatur kan ses, liksom andningssvårigheter om andningsmuskulaturen drabbas. Akuta dödsfall kan vara de enda symptomen då hjärtmuskulaturen drabbas.

Som vid många sjukdomar hos produktionsdjur är bakgrunden ofta multifaktoriell och andra faktorer i foder och miljö är också viktiga. Ett vanligt scenario är att det är de största och mest välvuxna individerna som drabbas en relativt kort tid efter betessläpp. Bidragande orsaker till det är de höga halterna av fleromättade fettsyror i det späda gräset i kombination med en ökad muskulär aktivitet i samband med betessläpp, vilket triggar utvecklandet av sjukdom.

Bild 1: Förtunnad vägg i vänster hjärtkammare och tydliga vita stråk under innerhinnan (blåa pilar) och inne i hjärtats muskulatur (svarta pilar). Foto: Kerstin Ortman, G&D

Bild 2. Diffust avgränsade vita områden centralt i frambensmuskulaturen.. Foto: Kerstin Ortman, G&D

Skrivet av Ortman Kerstin, Djurhälsoveterinär Obduktion, Gård & Djurhälsan

Varmgång i fodermixen

Jäst gillar värme, syre och socker vilket innebär att en färdigblandad mix i sommarvärme är rena drömläget om man är en jästsvamp. Jästen förbrukar energi i kolhydraterna och bildar värme under processen – det blir det vi kallar varmgång.

Det finns några saker man kan göra direkt för att minska (risken för) varmgång i färdig mix:

Tillsatsmedel – det finns några olika preparat på marknaden, både torra och flytande produkter, som man blandar i mixen och som förhindrar varmgång. Fråga din säljare för att hitta rätt produkt som passar ditt system och följ rätt dosering, de skiljer sig åt mellan sorterna.

Blanda oftare – minska möjligheterna för jäst och mögel att hinna växa till i mixen. Själva blandningsprocessen av mixen ökar syretillgången och när vi dessutom tillsätter lättillgängliga kolhydrater (ex spannmål, kraftfoder, betprodukter etc) blir det större risk för varmgång. Om du i vanliga fall blandar varannan dag kanske du behöver blanda och utfodra mix varje dag på sommaren.

Utnyttja den svala delen av dygnet! Utfodra tidigt på morgonen medan det fortfarande är svalt, eller på kvällen så djuren har fräscht foder under hela natten.

Anpassa utfodrad mängd foder efter konsumtionen! En mix som det blivit varmgång har sämre smaklighet, vilket gör att djuren ofta tappar i foderkonsumtion. Se till att de äter upp fodret de får i rimlig tid och att det inte ligger kvar gammalt foder på foderbordet! Städa foderbordet extra ofta varma dagar! 

Läs mer om >> Tillsatsmedel för att minska risken för varmgång i ensilage

På gång

Nu öppnar vi anmälan för en ny omgång av Nöttoppen!!

Nu presenterar Gård&Djurhälsan Nöt ny omgång av Toppen-tävlingen för dig som är kund hos oss!

Nöttoppen är tävlingen med en gren – Slaktkroppstillväxt!

Ditt bidrag är samtliga ungtjurar i besättningen som är slaktade under perioden 1 september 2021 till 31 augusti 2022, och för att delta så fyller du i anmälningsformuläret på vår hemsida.

Sista dag för anmälan 15 september 2022.

En hög tillväxt kräver bra kalvar, bra insättningsrutiner och friska djur, och vi vet att det finns många besättningar i vår kundkrets som väl fyller dessa kriterier – i denna tävling vill vi hylla er!

Det finns två kategorier i tävlingen:

 • Dikalv -> Slutgödning av köttrasdjur
 • Kalv från mjölkbesättning (kan vara köttraskorsning, men med moder mjölkras) –> Uppfödning av mjölkrasdjur

Du kan tävla i båda kategorierna om du har båda delar i produktionen. . 

Välkommen med din anmälan på hemsidan – senast 15 september 2022!

Frågor besvaras av:

Anett Seeman, anett.seeman@gardochdjurhalsan.se 046-32 58 87

Virpi Weling, virpi.welling@gardochdjurhalsan.se 018-68 28 85

Vinnarna i Nöttoppen 2021: 

Josef Eriksson, Ekorrbackens Charolais vann kategorin Dikalv med slaktkroppstillväxten 1017 g/dag.

Bengt Persson, Ripa Lantbruk, som vann kategorin Mjölkras med slaktkroppstillväxten 709 g/dag.

Villkorad läkemedelsanvändning för nöt - D9

Jordbruksverkets föreskrifter styr på vilket sätt veterinären får förskriva och lämna ut läkemedel. Villkorad läkemedelsanvändning innebär en möjlighet att ha läkemedel hemma och efter överenskommelse med din veterinär, behandla vissa bestämda diagnoser. Då krävs att du genomgått en av Jordbruksverket godkänd utbildning.

Gård & Djurhälsan anordnar löpande kurser för dig som har grisar, får och slaktnöt runt om i hela landet. Nästa tillfälle är den 14 september!

Läs mer och anmäl dig här!

Nötköttsseminariet 2023 den 26 januari!

Torsdagen den 26 januari 2023 är det åter dags för Gård & Djurhälsans digitala Nötköttsseminarium! Ett modernt och framstående seminarium som pågår under en dag, där alla som deltar ska tjäna på det!

Vi återkommer med program och tema, men boka dagen redan nu!

 

Aktuellt i branschen

Grattis Markus Brisbo - Årets Vallmästare!

Markus Brisbo, mjölk- och nötköttsproducent på Östergården i Brismene, utanför Falköping, har utsetts till Årets Vallmästare® . Gårdens fodersystem med plansilo och självgående fodervagn ställer höga krav på ett ensilage med så liten variation mellan partier och skördar som möjligt. Ensilaget ska också fungera till både högmjölkande kor och ungtjurar på tillväxt.

Foto: Lisbeth Karlsson

– Allt detta lyckas Markus Brisbo med. Han har en enkel strategi för såväl odling som utfodring och lyckas väldigt väl med att omsätta denna i hög mjölkavkastning på korna och tillväxt på tjurarna, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur och juryns ordförande.
Det är tidningarna Husdjur och Nötkött som tillsammans med Gård & DjurhälsanSvenska VallföreningenSveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige står bakom utmärkelsen.

Juryns motivering:

Vallfodret är motorn hos Markus Brisbo på Östergården i Brismene. En integrerad produktion med både mjölkkor och ungtjurar ställer stora krav på vallfodret. På gården utfodras en skörd i taget, vilket ökar behovet av att få in en hög och jämn kvalitet, som inte ger onödiga störningar vid foderbyte. En hög mjölkavkastning och god tillväxt på ungtjurarna visar att gården lyckas med sin strategi, som är genomtänkt hela vägen från insådd till servering. För detta belönas Markus Brisbo med titeln Årets Vallmästare 2022.

Vår hemsida - din Kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida, www.gardochdjurhalsan.se kan du hitta de tjänster och produkter vi för tillfället erbjuder dig som nötköttsproducent. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar om många områden som rör nötköttsproduktionen.

Nu finns också några poddavsnitt i Nötpodden som du kan lyssna på!

Du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring din produktion!

Gilla Gård & Djurhälsan på Facebook!

Du följer väl Gård & Djurhälsan på Facebook?

En bra hjälp att bli påmind om kurser, tips och annat aktuellt!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!