Almedalsveckans nyhetsbrev 12, 2022.
Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

16 juni 2022

Skapa ett program som passar just dig!

Det officiella programmet fylls på kontinuerligt. Just nu finns det över 1 700 evenemang och träffpunkter att botanisera i under Almedalsveckans fem dagar. 

Fem dagar där beslutsfattare, politiker, civilsamhället och akademin samlas för att lyfta och samtala om viktiga frågor som bidrar till ett bättre samhälle.

Vi ser verkligen fram emot att återigen få samla alla engagerade personer i vår vackra omgivning för en gemensam hyllning till vår demokrati. En demokrati som är värd att värna om, varje dag!

I detta nyhetsbrev vill vi lyfta följande:

Skippa engångs - genom att välja flergångsförpackning när du ska äta på matområdet är du med i vårt pilotprojekt som syftar till att minska avfall och ta bort engångsmatieral.

Politiker i evenemang - finns det en, gärna två, politiker i panelen får du möjlighet att lyfta dina frågor med någon som har möjlighet att påverka politiska beslut.

Almedalståget - vi lanserar i år vårt tillgänglighetståg som vi också kallar Almedalståget. Tåget är till för dig som har problem med att gå upp och ner för Visbys gator. Och i mån av plats, även för andra. 

Almedalsveckan Play - nu är vår plattform lanserad för årets digitala evenemang. Delta digitalt i evenemangen när de genomförs eller passa på i höst att ta del av inspelningarna.

#Almedalsveckan - tack alla som taggar oss i era inlägg på sociala medier! 

Varmt välkommen till Visby och Almedalen!

Skippa engångs, välj flergångs

Tänker du äta på matområdet uppmanar vi dig att lägga upp bilder på din måltid serverad på vår flergångsförpackning under #engångsfrittAlmedalen.

Förutom att det är bra för miljön och minskar mängden avfall, är du med och bidrar till vårt hållbarhetsarbete. 

Skippa engångs, välj flergångs >>

Almedalståget är vårt tillgänglighetståg!

Visbys kullerstensgator och höjdskillnader, tillsammans med ett förbud att parkera i närheten av Almedalen om du inte har giltigt handikapparkeringsstillstånd, kan vara en utmaning om du har svårt att gå.

Därför lanserar vi i år Almedalståget! Det är ett tåg som går från Öster Centrum, via Södertorg, ner till Almedalen. I mån av plats kan alla åka med, men vi vill värna om dig som har problem att gå.

Almedalsveckan Play

Nu har vi lanserat 2022 års version av plattformen för digitala evenemang, Almedalsveckan Play.

Under Almedalsveckan kan du se och delta i evenemang som också sänds digitalt. Från 8 juli börjar vi tillsammans med arranörerna att fylla Play med inspelade evenemang från Almedalsveckan 2022.

Länk till Play >>

Varför är en politiker intresserad av att delta i en panel?

Vi fortsätter att lyfta fram olika röster som ger oss bra inspel och tips inför årets Almedalsvecka. Vi har tidigare tipsat om politisk medverkan i panelerna och fortsätter på temat politiker i evenemang. Denna gång har vi ställt frågan till två engagerade poitiker som du kommer att möta i olika sammanhang.

Politiker nr 1

Först ut är Kjell-Arne Ottosson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna på Värmlandsbänken. Kjell-Arne var på sin första Almedalsvecka 2019.

  • Varför är det intressant att ha med en politiker?

Jag tänker att man vill ha med politiker eftersom vi ändå har möjligheten att kunna påverka utformningen av hur vårt samhälle ska se ut. För oss politiker är det bra att medverka för vi får många bra inspel, och så är det bra att knyta kontakter för vårt uppdrag.

  • Vilka evenemang ska du medverka i under årets Almedalsvecka?

Utöver KD:s dag är jag hittills inbokad på seminarier och debatter om klimat, energi, skog och jakt.

Politiker nr 2

Nästa politiker vi ställt frågan om varför det är intressant att delta i evenemang är Johan Löfstrand, socialdemokratisk riksdagsledamot för Östergötlands län. Johan har varit i Almedalen i över 10 år.

  • Varför är det intressant för politiker att medverka i evenemang?

Som politiker är det viktigt att vara med i olika sammanhang både för att föra fram vad vi vill men också för att få inspel och förståelse för hur olika branscher har det. 

  • Vilka evenemang ska du medverka i under årets Almedalsvecka?

Jag kommer medverka på massor med bostadspolitiska seminarier.

Tack Kjell-Arne och Johan för ert bidrag, vi ses i vimlet i Almedalen!

Årets Almedalskarta är klar. Nytt för i år är ett större matområde med fler krögare, tillgänglighetståget som stannar på Södertorg och längs Hamnplan för av- och påstigning samt Partitorget i Almedalen.

Du får ditt eget exemplar av kartan i Almedalen Just Nu som finns i Almedalsområdet under Almedalsveckan. Kartan finns också som pdf på vår hemsida.

Almedalsveckan invigs

Söndagen den 3 juli är det formell invigning av Almedalsveckan från Almedalens scen.

Talar gör:
Jeanette Gustafsdotter, Demokratiminister
Anders Flanking, Landshövding, Gotland
Rosaline Marbinah, Demokratiambassadör
Johan Lilja, Generalsekreterare, ICLD

Här är länk till evenemanget >>

Bilden är från 2019 när Emil Jensen uppträdde under invigningen.

Alla partiledarna talar

Vi är stolta över att ha samtliga partiledare på plats under årets Almedalsvecka.

Det är något av höjdpunkterna under partiernas halvdagar när vi samlas i Almedalen för att lyssna på talet.

Partierna genomför även andra evenemang, dessa hittar du i det officiella programmet. 

Vi ses i parken i Almedalen!

Checklista för arrangörer och journalister

För arrangörer

Kolla igenom dina evenemang. Är alla ändringar gjorda och inskickade för att publiceras i det officiella programmet? Har du koll på de tillstånd du behöver? Är fika, el och eventuellt wifi beställt? Har du beställt tillgänglighetstjänster, som textning av digitala sändningar eller teckenspråkstolk?

Här finns en checklista för arrangörer >>

 

  • För journalister

Ska du besöka Almedalsveckan som journalist uppmanar vi dig att föranmäla dig. När du har fått din ackreditering får du också fri tillgång till vårt Presscenter. I Presscentret finns arbetsplatser, fika och tidningar. Du hittar Presscentret på St Hansgatan 32.

Botanisera bland alla evenemang i programmet

Börja din planering redan nu så du hinner med det du vill. Glöm inte bort att skapa lite utrymme i ditt program, för oväntade möten och oanad kunskap som du får när du bara trillar in i något evenemang.

Alla evenemangen är kostnadsfria, så se detta som en chans att även förkovra dig i det du är intresserad av. 

Länk till programmet >>

Almedalen Just Nu

Vår officiella app heter Almedalen Just Nu och i den kan du enkelt söka i programmet, lägga till egna favoriter, få en bra överblick över Visby innerstad samt hitta till matställen, toaletter och vattenposter. 

Du hittar Almedalen Just Nu där appar finns.

Söker du boende?

På Almedalsveckans hemsida har vi skapat en anslagstavla för privatpersoner som upplåter sitt boende till Almedalsbesökare. Behöver du boende, kolla gärna vad som erbjuds.

Länk till anslagstavlan för boende >>

Almedalsveckan - den demokratiska mötesplatsen för alla
- en magisk plats, för dialog, utbyte och oväntade möten, som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan.

Följ Almedalsveckan på sociala medier!

facebookinstagramtwitterhomepagelinkedin

Region Gotland, Almedalsveckan
621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

Du når oss på telefon vardagar klockan 09-12 och klockan 13-15.  
Det går också bra att kontakta oss via e-post: almedalsveckan@gotland.se

www.almedalsveckan.info

www.almedalsveckanplay.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer och kontaktpersoner som medverkar och har medverkat i det officiella programmet under de tre senaste Almedalsveckorna (2022, 2021 och 2019), journalister samt de som fick tillstånd om markupplåtelse under Almedalsveckan 2019.

Det går också till deltagare på Almedagen 2020, 2021 och 2022, på uppstartsmötet inför Almedalsveckan 2022 samt de som själva har registrerat sig via hemsidan.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!