Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev juni 2022 


Händer i branschen

6-7 september NORDROCS  i Oslo

14 september  SGF:s kurs Förorenade byggnader i Göteborg

22 september Vad är bakgrundshalter? Seminarium i Luleå

21-22 september Ny kurs: Åtgärdsmetoder för jord och grundvatten

17 november Nya riktlinjer? Förordningen om statligt stöd till åtgärder för EBH, och riskvärdering av förorenade områden. Seminarium i Stockholm


Nytt från SGI

Ny RUFS-rapport från SGI (remissversion)

En underlagsrapport till kommande vägledning om riskbedömning av förorenade sediment har tagits fram, ”Vattenrelaterade bestämmelser och miljömål att grunda övergripande åtgärdsmål på”. Rapporten och ytterligare information finns på SGI:s hemsida.

Eventuella synpunkter på rapporten ska skickas med e-post till sgi@sgi.se senast 31 augusti 2022.

Ny vägledning från SGI, ”Riktvärden för PFAS i mark och grundvatten” (remissversion)

Statens geotekniska institut har tagit fram en vägledning där reviderade riktvärden för högfluorerade ämnen (PFAS) i mark och grundvatten redovisas. Förslag till vägledning med tillhörande underlagsrapport hittar ni här.

Eventuella synpunkter på rapporten skickas till SGI med e-post sgi@sgi.se senast den 30 juni 2022. 

Första Tuffo-slutrapporterna i DiVA

Nu har de två första slutrapporterna från Tuffo-projekt publicerats i DiVA. Rapporterna hittar ni här


SGF-Nytt

SGF har fått bidrag från Naturvårdsverket för två större projekt!

Det ena är SGF:s koldioxidverktyg för beräkning av växthusgaser vid åtgärder av förorenade områden, som behöver en större genomgång och kommer uppdateras med nya indata, fler åtgärdsmetoder och mer användarvänlig layout.
Det andra är komplettering av Åtgärds-och Undersökningsportalen med metodik för att undersöka och åtgärda PFAS-förorenade media, ge praktiska tips och att beskriva fler ämnen inom gruppen PFAS.

Webbinarium om Riskvärdering den 24 augusti. Håll utkik på SGF:s hemsida för mer information. 

linkedininstagramfacebook

Sommar, sol och semester

Nu står sommaren i full blom och det är snart dags för semester. Även Nätverket kommer att göra ett litet uppehåll i nyhetsrapporteringen under juli. I augusti är vi tillbaka igen, med både nyhetsuppdateringar på webbsidan och nytt färskt nyhetsbrev inför hösten.

Vi ses väl på NORDROCS i Oslo och seminariet i Luleå i september? Till dess vill vi tacka för en fin vår och önska dig en härlig och avkopplande sommar!


Höstens seminarier

22 september arrangeras ett seminarium om bakgrundshalter - masshantering av lättförorenat material, återanvändning och avfallshantering. Seminariet kommer att hållas i Luleå med plats för 50 personer. Om du inte kan resa till Luleå kommer du att få möjlighet att delta via webben till samma kursavgift. Mer information kommer inom kort på Renare Marks hemsida Läs mer

Hösten/vinterns andra seminarium bjuder på temat "Nya riktlinjer? Förordningen om statligt stöd till åtgärder för EBH, och riskvärdering av förorenade områden". Förboka redan nu den 17 november i din kalender och håll utkik på Renare Marks hemsida efter mer information.


NORDROCS - crossing borders

I höst får vi äntligen, efter fyra års väntan, möjlighet att träffa våra grannländer vid den internationella konferensen NORDROCS.

Mötet arrangeras på Holmenkollen i Oslo den 6-7 september. Det är ett fullmatat program med duktiga talare från flera länder i fantastiska lokaler. Missa inte chansen att träffa nya kollegor och gå på mingelkväll på Oslos stadshus. Vi är redan uppe i nästan 200 deltagare och det finns också möjlighet gå in som sponsor för eventet. På www.nordrocs.org kan du läsa mer och anmäla dig.


Träffa Martin Palmqvist

Den här månaden träffar vi en ny medlem i Nätverket Renare Mark. Välkommen till nätverket Martin Palmqvist på EnviFix! Martin har arbetat med förorenade områden i tre år. Årets Vårmöte var premiär för Martin.

Hur kom du i kontakt med förorenade områden första gången? Det var som miljöinspektör för Östhammars kommun.

Det var ditt första Vårmöte, vad tyckte du var bäst?

Jag tyckte om mötet med människor från olika delar av branschen. Det är bra att ha entreprenörer, konsulter, myndigheter och akademiker samlade under samma tak.

Läs mer


Nätverket Renare Marks nyhetsbrev distribueras till samtliga registrerade medlemmar i nätverket via e-post. Medlemskap kan tecknas individuellt eller korporativt för ett antal medlemmar på en organisation. Mer information finns på nätverkets hemsida eller kan fås genom att skicka e-post till nätverket. Artiklar och bilder till Nyhetsbrevet tas gärna emot och kan skickas till vår koordinator, kontaktuppgifter nedan. 

REDAKTION: Koordinator, Therese Steinholtz 0735-01 56 22 therese.steinholtz@empirikon.se
  Webbansvarig, Peter Harms-Ringdahl, 070-467 81 43, 
peter@envifix.se
Tf redaktör Ulrika Larson 0708-473 475 

ANSVARIG UTGIVARE: Ordförande, Linda Karlsson, 073-088 50 12, linda.a.karlsson@niras.se

www.renaremark.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i Nätverket Renare Mark. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!