Almedalsveckans nyhetsbrev 11, 2022.
Har du problem att läsa det? Öppna nyhetsbrevet i webbläsaren.

3 juni 2022

Almedalsveckan är tillbaka i full kraft!

Nu är det bara en månad kvar innan det är dags att inviga årets Almedalsvecka!

Det officiella programmet börjar ta form och det är med glädje vi kan konstatera att 800 arrangörer bidrar med 1 450 evenemang.

Almedalsveckan är tillbaka i full kraft, det är ett som är säkert!

Vi vill passa på att tipsa om ett par saker som är bra att ha koll på, oavsett om du är arrangör, medverkande, besökare, journalist eller följer Almedalsveckan digitalt. 

Boka en politiker - bjud in till samtal som gör skillnad, en eller flera politiker i panelen eller pubilken skapar dynamik. 

Uppdatera medverkande - uppdatera ditt evenemang med dina medverkande så snart de tackat ja. Kom ihåg att skicka in din ändring när du är klar.

Invigningen - klockan 11 söndag 3 juli invigs Almedalsveckan från Almedalens scen av demokratiministern och Gotlands landshövding för att nämna några.

Hållbart arrangemang - hjälp oss att göra Almedalsveckan till ett hållbart arrangemang genom att aktivit välja miljövänliga alternativ.

Nästa deadline - den 8 juni höjs ansökningsavgiften för medverkan i det officiella programmet. I avgiften ingår utan extra kostnad synlighet i programmet, sökbarhet i appen samt möjlighet att använda Almedalsveckan Play.

#Almedalsveckan - tagga oss redan nu när du lägger ut notiser om ditt Almedalsengagemang. Du gör vår dag när vi får upp inlägg i sociala medier som visar att det är fler än vi som längtar till den 3 juli!

Varmt välkommen till Visby och Almedalen!

Varför är det intressant med en politiker i panelen?

Vi fortsätter att lyfta fram olika röster som ger oss bra inspel och tips inför årets Almedalsvecka. Denna gång är det Hanna Westerén, gotländsk riksdagspolitiker och Almedalsambassadör. Hanna tipsar om varför det är intressant att ha med en eller flera politiker i panelen.

  • Hanna, vem är du och vad är din erfarenhet av Almedalsveckan?

Jag har deltagit i Almedalsveckan i snart 20 år, i olika roller, som statstjänsteman, som ledarskribent, som lokal-, regional- och riksdagspolitiker. Almedalsveckan är en oöverträffad mötesplats, några av mitt livs bästa möten har ägt rum här, och jag har - på riktigt - tänkt i nya banor utifrån de samtal som förts här. 

  • Varför är det intressant att ha med en politiker?

En politiker - oavsett nivå - har fått ett antal väljares och sitt partis förtroende att företräda dem i en rad frågor. Oavsett vilket ens syfte är med att bjuda in en politiker, att få hen att lyssna, eller få hen att ta ställning för eller emot något, eller utveckla sin ståndpunkt, är det en möjlighet att både påverka och själv påverkas.

Almedalsveckan är demokratins julafton - då bör man ta chansen att tillfråga dem som fått klapparna - väljarnas förtroende - om att medverka och sprida ljus i frågor, räta ut frågetecken eller ge raka besked. 

  • Varför är det intressant för politiker att medverka i evenemang?

Det är akut intressant för en politiker att få byta åsikter med en meningsmotståndare, det är i samtalet vi växer och som den som lyssnar kan ta ställning och också själv bli en del av samtalet (vilket ju ofta förekommer just under Almedalsveckan). Det har under en tid kritiserats att Almedalsveckan blivit för mycket kommers och för lite demokrati och politik, det ökar ju trycket på oss politiker att faktiskt vara tillgängliga i de samtal som äger rum under Almedalsveckan, att själv vara en del i att de demokratiska inslagen blir fler. 

  • Vad rekommenderar du att arrangörer gör om de är intresserade av att ha en politiker i sitt evenemang?

Att vara ute i god tid, och att tänka efter vilken nivå som är bäst för just det samtal du vill ha, under Almedalsveckan är politiker på alla nivåer på plats. För konkreta exempel på sådant som bör ändras eller sådant som bör bli stilbildande, är våra kommun- och regionpolitiker från hela landet en guldgruva, medan det som rör lagar och hela landet, säkert kan tjänas av att ett statsråd eller en eller två riksdagsledamöter får kommentera och drabba samman.

Vi politiker är lättillgängliga, dra nytta av det, och boka din politiker idag! 

Alla partiledarna talar

Vi är stolta över att ha samtliga partiledare på plats under årets Almedalsvecka.

Det är något av höjdpunkten under partiernas halvdagar när vi samlas i Almedalen för att lyssna på talet.

Partierna genomför även andra evenemang, dessa hittar du i det officiella programmet. 

Vi ses i parken i Almedalen!

Almedalsveckan invigs

Söndagen den 3 juli är det formell invigning av Almedalsveckan från Almedalens scen.

Talar gör:
Jeanette Gustafsdotter, Demokratiminister
Anders Flanking, Landshövding, Gotland
Rosaline Marbinah, Demokratiambassadör
Johan Lilja, Generalsekreterare, ICLD

Se hela programmet här >>

Bilden är från 2019 när Emil Jensen uppträdde under invigningen.

Botanisera i bland alla evenemang i programmet

Programmet börjar ta form, just nu finns det mer än 1 400 evenemang att ta del av under årets Almedalsvecka. Är du till exempel intresserad av demokrati har du mer än 200 evenemang att välja på. Vill du hellre lyssna på samtal om hållbarhet, ja då kan du söka bland mer än 300 evenemang.

Börja din planering redan nu så du hinner med det du vill. Glöm inte bort att skapa lite utrymme i ditt program, för oväntade möten och oanad kunskap som du får när du bara trillar in i något evenemang.

Alla evenemangen är kostnadsfria, så se detta som en chans att även förkovra dig i det du är intresserad av. 

Länk till programmet >>

Almedalen Just Nu

Vår officiella app heter Almedalen Just Nu och i den kan du enkelt söka i programmet, lägga till egna favoriter, få en bra överblick över Visby innerstad samt hitta till matställen, taoletter och vattenposter. 

Du hittar Almedalen Just Nu där appar finns.

Söker du boende?

På Almedalsveckans hemsida har vi skapat en anslagstavla för privatpersoner som upplåter sitt boende till Almedalsbesökare. Behöver du boende, kolla gärna vad som erbjuds.

Länk till anslagstavlan för boende >>

Almedalsveckan - den demokratiska mötesplatsen för alla
- en magisk plats, för dialog, utbyte och oväntade möten, som bidrar till att utveckla vårt samhälle.

Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan.

Följ Almedalsveckan på sociala medier!

facebookinstagramtwitterhomepagelinkedin

Region Gotland, Almedalsveckan
621 81 Visby, telefon 0498-26 93 10

Du når oss på telefon vardagar klockan 09-12 och klockan 13-15.  
Det går också bra att kontakta oss via e-post: almedalsveckan@gotland.se

www.almedalsveckan.info

www.almedalsveckanplay.info

Region Gotlands logotype

Nyhetsbrevet går till arrangörer och kontaktpersoner som medverkar och har medverkat i det officiella programmet under de tre senaste Almedalsveckorna (2022, 2021 och 2019), journalister samt de som fick tillstånd om markupplåtelse under Almedalsveckan 2019.

Det går också till deltagare på Almedagen 2020, 2021 och 2022, på uppstartsmötet inför Almedalsveckan 2022 samt de som själva har registrerat sig via hemsidan.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!