Årets Fårföretagare 2022 heter Carl Helander och är en avelsnörd från Skaraborg

Carl Helander driver tillsammans med familjen sin verksamhet på släktgården Johannelund utanför Floby i Västergötland. På gården finns idag 260 tackor av raserna Texel, Finull och Dorset. 

Produktionen är inriktad på försäljning av avelsdjur och på slaktlammsproduktion. Huvudfokus ligger på avel av Texel, där de största satsningarna gjorts, senast genom embryoimport av nya avelslinjer från Nya Zeeland. I drygt 20 år har rasen funnits på gården och under de senaste fem åren har en hobbybesättning skalats upp till dagens 150 renrasiga texeltackor.

Gården drivs ekologiskt och utöver lammproduktion har man en småskalig grönsaksodling och äggproduktion för lokal försäljning. Framtidsplanerna innefattar bland annat en restaurang med lamm och gårdens andra delikatesser på menyn.​

Foto Sophie Helander | Hämta högupplöst bild

En fårföretagare med många framgångar bakom sig och framtiden för sig.

Juryns motivering

Årets utmärkelse går till en fårföretagare som betytt och betyder mycket för svensk fåravel; nationellt genom sin forskning om får och genom arbete med den svenska avelsvärderingen, för aveln inom flera köttraser genom förnyelse av genetiken och genom sin egen framgångsrika avelsbesättning. 

Carl delar generöst med sig av sin kunskap och har haft poster inom flera av landets fårorganisationer, däribland posten som avelsansvarig i SFs styrelse 2008–2010. Vi är också vana vid att se Carl som föreläsare om avel och utfodring, och som värd för gårdsbesök.

Carl Helander har med sin fårbesättning visat att höga avelsambitioner i kombination med lokal försäljning av gårdens produkter ger förutsättningar för att bedriva ett framgångsrikt fårföretag. 

Om Årets Fårföretagare 2021

Carl vann årets titel i hård konkurrens med åtta andra nominerade fårföretag från hela Sverige. Möt de andra nominerade här.

Svenska Fåravelsförbundet i samarbete med förbundets lokalföreningar och tillhörande rasföreningar står bakom utmärkelsen.

Kalle Hammarberg tilldelas SFs Speciella Pris 2022

Svenska Fåravelsförbundets Speciella Pris delas ut en gång årligen, för berömvärda insatser inom den svenska fårnäringen. 2022 går den ärofyllda utmärkelsen till veterinären Kalle Hammarberg, en pionjär inom veterinärmedicin för får och getter i Sverige som betytt enormt mycket för att öka kunskapen om våra små idisslare.

Kalle Hammarberg får priset för sina mångåriga gärningar i får- och getbranschen. Med humor, sunt förnuft och båda stövlarna i myllan har han förmedlat veterinära och praktiska kunskaper till djurägare som förändrat och förbättrat. Hans nyfikenhet har också skapat många nya infallsvinklar som berikat branschen.

Foto Ing-Marie Sandström | Hämta högupplöst bild

Tack Kalle, ditt engagemang har gjort skillnad!


Kontakt

Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande
0583-222 52 alt 0768-48 64 65
gudrun@faravelsforbundet.com

Elof Nilsson, vice ordf.
0705-66 58 77
elof.nob@gmail.com


facebooktwitterinstagramyoutube
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!