Kvartalsbrev ~ April 2022

från Uppfödarkommittén, SKHRF

Hej alla kaninhoppare!

Äntligen är våren här! Sedan förra kvartalsbrevet har det bland annat hållits årsstämma där jag fick förtroendet att sitta kvar som sammankallande i UK, stort tack! Resterande medlemmar i UK har också valt att sitta kvar ett år till, vilket känns superbra. Nu blickar vi framåt mot vad detta år i Uppfödarkommitén kan tillföra till förbundet och jag önskar er en fortsatt trevlig vår och tidig sommar!

PS. Vårat senaste inlägg på SKHRFs instagram angående att kaniner med uppåtöron får fler honor... Var 100% ett aprilskämt. APRIL, APRIL! :-)

/Moa Skärgård, sammankallande UK

Uppfödarkommitén består av

Moa Skärgård, HäKH (sammankallande)

Moa Skoglund, BLKH (styrelsens representant)

Rebecka Bruvik, BLKH

Malin Hultman, SKH

Matilda Röckner, STKH

Julia Schmidt, VKH

Foto: Malin Hultman

Rapportering av defekter

Vi vill ännu en gång påminna er alla om att det är önskvärt och tar oss endast framåt ifall vi kan hålla en öppen dialog kring bettfel och andra defekter. Det är viktigt att de som avlar inom vårat förbund ska få veta vilka defekter som finns på olika kaniner så att man kan göra kloka beslut kring sin avel. Ett stort tack och eloge till alla er som vågar säga som det är och vara tydliga med den tråkiga baksidan av aveln! Vi hoppas att ni som känner att det är jobbigt att prata om defekter som uppkommit kan ta lärdom och styrka av de som gjort det tidigare, och våga göra det i framtiden ni med!

Kom ihåg att vi i UK önskar vara de första som får veta när en defekt uppkommit i en avelskombination. Så innan ni lägger upp på sociala medier om defekten (vilket såklart också är superbra att göra!) så kan ni skicka ett meddelande om defekten och vilka föräldrarna är antingen genom att mejla till uk@skhrf.se eller skicka meddelandet privat till någon av oss som sitter i UK. Vi är tacksamma för alla de öppna dialoger vi kan ha!

Koccidier

En annan sak vi i UK önskar öppenhet kring är parasiten koccidier, som kan leda till sjukdomen koccidios. Öppenhet ger lärdom till ämnet och om de som drabbas delar med sig av sina erfarenheter minskar det risken för att man på grund av okunskap drabbas hårdare än man behöver. Nedan följer en text om var koccidier är, och lite tips hur man kan förebygga och behandla det!

Koccidios

Orsakas av encelliga parasiter av familjen Eimeriidae. Det finns både leverkoccidios och tarmkoccidios. Koccidier kan drabba många olika djurslag. De är värddjursspecifika, det vill säga de smittar inte mellan olika djurslag. Smittade djur utskiljer mikroskopiska oocystor (”ägg”) med avföringen (bajset). Dessa oocystor överlever länge i miljön och är en smittkälla för andra kaniner. Även friska djur kan vara smittade. Alltså betyder inte förekomst av koccidier nödvändigtvis att djuren blir sjuka. Sjukdom uppstår i samband med utomstående faktorer t.ex. vid avvänjning från mamman, stress vid flytt, nedsatt immunförsvar eller påbörjan av att äta fast föda.

Hos kanin finns det flera arter av koccidier och de viktigaste är Eimeria stiedae som orsakar leverkoccidios och E. intestinalis respektive E. flavescens vilka lever i tarmen. Tarmkoccidios kan yttra sig genom plötsliga dödsfall och lös avföring i grupper med unga kaniner (från tre till sex veckors ålder/vid övergång till fast föda). Unga kaniner som är i ”börja äta fast föda”-perioden eller i avvänjning från mamma, löper stor risk för att bli sjuka. Leverkoccidios kan drabba kaniner i alla åldrar och vid kraftig infektion kan symtom som avmagring, nedsatt aptit, diarré eller förstoppning, ökat drickande, utspänd buk och dödsfall uppträda. Koccidier kan diagnostiseras i träckprov (bajsprov), så kallat "Kolla masken" (Vidilab). Vid misstanke hos kull, kan man ta ett samlat prov.

För att hindra smittspridning är det viktigt att hålla en god hygien, att man rengör buren ofta, byter strö och håller mat- och vattenskålar rena. Extra viktigt i burar där unga kaniner vistas. Sjuka djur kan behandlas med läkemedel. Veterinär ordinerar lämpligt läkemedel.

Källa: Svenska Veterinärmedicinska Anstalten (SVA)

Ni får gärna höra av er till någon av oss i UK om ni har frågor kring koccidier, vi är flera som sitter i UK som blivit drabbade själva på gott och ont. Att drabbas av koccidier kan alla göra, särskilt vi som tävlar och reser mycket med våra kaniner. Det är inget att skämmas över!

Tips på olika medel för att förebygga/behandla (sanera) koccidier

Grönsåpa – når in och rengör inredning på djupet.

Interkokask – färdigblandat spray. Desinfektionsmedel som är effektivt mot spolmaskägg och koccidier. Måste tvättas bort och är frätande på hud.

LifeClean – färdigblandat. Miljövänligt och giftfritt medel effektivt mot bl.a. koccidier. Behöver ej tvättas bort.

Stalosan F – Stalosan F sänker effektivt smittrycket genom att minska tillväxten av bakterier, svamp, virus, coccidier och eliminerar antalet spolmaskägg och fluglarver. Stalosan F binder skadlig ammoniak- och svavelgas samt torkar upp stall- och boxgolv. Stalosan F är ofarligt för både djur och människor.

Virkon S – måste blandas. desinfektionsmedel, biologiskt nedbrytbart, som verkar effektivt mot virus, mykoplasma, bakterier, svampar och sporer. Vanlig försiktighet vid användning under lång tid bör iakttagas. Ingen skyddsutrustning krävs men handskar rekommenderas.

Semikvantitativa skalan

Som berättar i vilken omfattning djuret är drabbat vid träckprov skickat med kolla masken till Vidilab.

1 Ingen förekomst

2 Enstaka förekomst

3 Ringa förekomst

4 Sparsam förekomst

5 Måttlig förekomst

6 Riklig förekomst

7 Massförekomst

Foto: Malin Hultman

Sociala medier

Sist men inte minst skulle vi i detta kvartalsbrev vilja påminna er om att vara snälla mot varandra på sociala medier. Som ett led i det vi tidigare tagit upp om defekter och sjukdomar, så gäller det att vi alla vågar vara öppna utan att vara rädda för repressalier om vi vill komma framåt och tillslut hamna i ett öppet klimat; både på sociala medier och när vi träffas på tävlingar och liknande! Ställ frågor, var nyfiken och öppen för andras åsikter utan att döma dessa om de skiljer sig från dina egna. Att argumentera för en sakfråga har inget med någons person att göra; alla har rätt till sina åsikter utan att bli dömd eller löjligförklarad. Och viktigt att nämna; det du tycker behöver inte alltid nödvändigtvis vara det som är rätt. Var ödmjuk inför den tanken, och var snäll och rättvis mot andra, alltid!

Foto: Malin Hultman

Nya gårdsnamn

Sedan förra kvartalsbrevet har det kommit in fler ansökningar till oss om gårdsnamn, vilket vi tycker är väldigt positivt! Just nu har vi två nya gårdsnamn under granskning.

Om du har några frågor så tveka inte att höra av dig via mail.

Nästa brev: Juli 2022

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!