En annan sak vi i UK önskar öppenhet kring är parasiten koccidier, som kan leda till sjukdomen koccidios. Öppenhet ger lärdom till ämnet och om de som drabbas delar med sig av sina erfarenheter minskar det risken för att man på grund av okunskap drabbas hårdare än man behöver. Nedan följer en text om var koccidier är, och lite tips hur man kan förebygga och behandla det!
Koccidios
Orsakas av encelliga parasiter av familjen Eimeriidae. Det finns både leverkoccidios och tarmkoccidios. Koccidier kan drabba många olika djurslag. De är värddjursspecifika, det vill säga de smittar inte mellan olika djurslag. Smittade djur utskiljer mikroskopiska oocystor (”ägg”) med avföringen (bajset). Dessa oocystor överlever länge i miljön och är en smittkälla för andra kaniner. Även friska djur kan vara smittade. Alltså betyder inte förekomst av koccidier nödvändigtvis att djuren blir sjuka. Sjukdom uppstår i samband med utomstående faktorer t.ex. vid avvänjning från mamman, stress vid flytt, nedsatt immunförsvar eller påbörjan av att äta fast föda.
Hos kanin finns det flera arter av koccidier och de viktigaste är Eimeria stiedae som orsakar leverkoccidios och E. intestinalis respektive E. flavescens vilka lever i tarmen. Tarmkoccidios kan yttra sig genom plötsliga dödsfall och lös avföring i grupper med unga kaniner (från tre till sex veckors ålder/vid övergång till fast föda). Unga kaniner som är i ”börja äta fast föda”-perioden eller i avvänjning från mamma, löper stor risk för att bli sjuka. Leverkoccidios kan drabba kaniner i alla åldrar och vid kraftig infektion kan symtom som avmagring, nedsatt aptit, diarré eller förstoppning, ökat drickande, utspänd buk och dödsfall uppträda. Koccidier kan diagnostiseras i träckprov (bajsprov), så kallat "Kolla masken" (Vidilab). Vid misstanke hos kull, kan man ta ett samlat prov.
För att hindra smittspridning är det viktigt att hålla en god hygien, att man rengör buren ofta, byter strö och håller mat- och vattenskålar rena. Extra viktigt i burar där unga kaniner vistas. Sjuka djur kan behandlas med läkemedel. Veterinär ordinerar lämpligt läkemedel.
Källa: Svenska Veterinärmedicinska Anstalten (SVA)
Ni får gärna höra av er till någon av oss i UK om ni har frågor kring koccidier, vi är flera som sitter i UK som blivit drabbade själva på gott och ont. Att drabbas av koccidier kan alla göra, särskilt vi som tävlar och reser mycket med våra kaniner. Det är inget att skämmas över!