Kompisbedömning
Fenomenet ”kompisbedömning” är vi nog alla mer eller mindre bekanta med, ofta hörs det i samband med ett domslut som väcker missnöje utåt sett. Givetvis är en partisk dömning problematisk och kan inte rättfärdigas, däremot måste de här situationerna ses utifrån ett bredare perspektiv och se alternativa förklaringar bakom ett domslut.
Kaninhoppningen är en relativt liten sport med begränsad krets av domare och medlemmar. Att en domare helt saknar relation till de tävlande är nästintill ofrånkomligt. Domare dömer vänner, familj och personer de tycker mer eller mindre om, relationer de allra flesta på tävlingsplatsen känner till.
Upplever du att en domare är partisk i sin dömning, kom med konstruktiv kritik och låt domaren svara för sitt domslut. Exempelvis genom att fråga varför domaren frångått den uttalade andelen till final istället för att anta att domaren gjort urvalet till fördel eller nackdel för en specifik tävlingsdeltagare. Om du upplever att en domare dömt liknande situationer på skilda vis, fråga varför besluten skiljer sig åt istället för att per automatik tänka att domaren missgynnar eller gynnar någon. Istället för att anta att en tävlingsdeltagare åtnjuter fördelar och domaren ser mellan fingrarna vid utdömandet av fel eller korrigeringar, kom ihåg riktlinjen ”hellre fria än fälla” vid tveksamhet. En domare ska aldrig känna att denne behöver döma till ekipagets nackdel, trots att ekipaget ska frias från belastning regelmässigt, enbart för att slippa påhopp och nedlåtande kommentarer. För det är ett partiskt domslut.
Oavsett hur domaren gör vid osäkerhet kring ett domslut av en vän eller familjemedlem blir det fel, antingen regelmässigt eller så upplevs det partiskt utåt sett. Vi vill inte se en bedömningssport där våra domare avskräcks från att ta det beslut som de anser är korrekt. Låt inte förtroendet för de domare som faktiskt strävar efter att vara opartiska i sin dömning brytas på grund av antaganden och anklagelser som domaren aldrig får svara mot. Innan du skriker ”kompisbedömning”, tänk ett varv extra och se situationen utifrån domarens perspektiv. Alla är vi mer eller mindre jäviga, såväl domare som funktionärer och åskådare.