Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SMART NYHETSBREV

April 2022


Nya resvanor genom app

Inom SMaRT-projektet har Varberg tagit fram en användarvänlig app. Denna ska inspirera och motivera invånare och besökare till att upptäcka mer av Varberg på cykel i stället för med egen bil.

Tillsammans med apputvecklaren On Spot Story har appen ”Visit Varberg” tagits fram. Förhoppningen är att de olika funktioner som finns i appen ska inspirera fler till att röra sig hållbart och på sikt bidra till en beteendeförändring hos användarna.

Initialt kommer ett antal guidade cykelrundor samt en stadspromenad vara tillgängliga i appen. Cykelrundorna passerar olika besöksmål, både vid kust och inland. Användaren kan enkelt hitta rastplatser, toaletter och med hjälp av GPS följa med på kartan i realtid när man cyklar, vilket skapar en trygghet hos besökare som inte känner till området.

Framöver kommer moduler för gamification och AR (Augmented Reality) tillkomma och genom dessa hoppas Varberg att målgrupper som kan vara svåra att nå, ska lockas till att ge sig ut på en cykeltur tillsammans.


Ny kampagne om samkørsel

I Hjørring i Nordjylland har de startet en kampagne om samkørsel. Kampagnen ’Kør sammen, spar penge og CO2’, skal være med til at sætte fokus på muligheden for samkørsel og gevinsterne ved det. 60 plakater hænger rundt om i kommunen hos deltagende virksomheder og uddannelsesinstitutioner.


Studieresa till Helsingborg

I början av april genomförde Västra Skaraborg en studieresa till Helsingborg för att öka sin kunskap om cykelturism och samverkan.

Att lära av andra är ett bra sätt att hitta sina egna bästa lösningar. Därför letade Västra Skaraborg efter en destination med många gemensamma punkter i det som vill uppnås i SMaRT-projektet. Ett studiebesök till Helsingborg passade utmärkt eftersom de har en samverkan mellan kommunerna likt Västra Skaraborg. Elva kommuner samverkar under namnet Familjen Helsingborg och cykelturism är en stor och viktig gemensam produkt. Under två dagar i början av april fick projektdeltagare från SMaRT chansen att träffa representanter för kommunerna och företagare inom Familjen Helsingborg som delade med sig av information utifrån sitt perspektiv.

Familjen Helsingborg är mycket mer än besöksnäring men varje kommun bestämmer vilka projekt och aktiviteter de vill delta i. Man samarbetar både i politiken och på tjänstemannanivå. Alla kommuner är med i cykelprojektet där en intressant del är en certifiering av ”bike-approved hotel”, vilket innebär att hotellen uppfyller några enkla kriterier som underlättar för besökaren att vara cykelturist.

Västra Skarborg träffade också tjänsteföretaget Travel shop som hyr ut cyklar och hjälper cyklisterna att transportera sitt bagage över hela Skåne och Västkustleden. 

Besöket i Skåne gav mycket inspiration och idéer till vidare arbete!

Resan bjöd även på klättring tillsammans med Kullabergsguiderna

Kampagnen i Aalborg

I Aalborg i Nordjylland er der fuld gang i kampagnen, som kører på Stigsborg Brygge 5 og Port of Aalborg. De to cases har medarbejdermobilitet i fokus, og kampagnen er udarbejdet med udgangspunkt i den viden der er indsamlet fra medarbejderne.

Som en del af kampagnen er der fokus på cykling til og fra arbejde. Medarbejderne kan lease en elcykel, hvilket allerede har vist sig at være en stor succes, og de fleste elcykler er leaset ud i hele testperioden. Derudover står der på udvalgte dage en lokal cykelsmed klar til at hjælpe medarbejderne med deres cykler. For alle medarbejderne på de to arbejdspladser er der mulighed for, at få sin cykel set efter af en cykelsmed i arbejdstiden. På den måde er det let og tilgængeligt at få fixet cyklen og gjort den klar til flere kilometer.

Der er fortsat fokus på de gode historier på de to arbejdspladser, og de bliver brugt som ambassadører for kampagnen. Medarbejderne transporterer sig på mange forskellige måder, og der er eksempler på alt fra rulleski til en kombination af tog, bil og el-løbehjul. De mange historier om folks transportmønstre er spændende, og vi bruger dem til at inspirere andre medarbejdere.


Elcykel för uthyrning i Västra Skaraborg

Under våren genomförs en mängd olika tester i Västra Skaraborg för att erbjuda besökare och loklabefolkning hållbara transportalternativ. Ett av testerna innebär att erbjuda möjligheten att hyra elcyklar i de fem deltagande kommunerna och cykla föreslagna cykelrutter som sträcker sig förbi flera sevärdheter på landsbygden. Under våren kommer elcyklarna att finnas tillgängliga i en kommun åt gången och just nu finns de på plats i Lidköping, som är först ut i testet. 

Boka elcykel i Västra Skaraborg!


Velkommen til ny kollega!

Hos Hjørring i Nordjylland har de budt velkommen til en ny medarbejder, som skal arbejde med SMaRT. Ida arbejder med forårets mange SMaRT events i vores case Den grønne pendler, som handler om at finde nogle bæredygtige transport- og pendlingsformer, som giver gladere og mere tilfredse medarbejdere. Blandt andet har vi et netværksarrangement om medarbejdermobilitet og flere pop-up events ude hos virksomhederne på vej.

Velkommen Ida!


SMaRT på LinkedIn

Nu finns SMaRT på LinkedIn! Genom att följa sidan får ni möjligheten att ta del av allt spännande som sker. Hjälp oss gärna att sprida SMaRT genom att dela sidan så att fler kan inspireras av projektet!

Vill ni läsa mer om projektet finns det information på smartprojekt.se.

linkedinhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!