Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Mikael Fellenius är vd för Film i Väst. 

Framgångsrikt 2021 för Film i Väst

I går, tisdag 29 mars, ägde Film i Västs bolagsstämma rum. En återrapport till ägaren, Västra Götalandsregionen, om hur det gått ekonomiskt, men också med de uppdrag Film i Väst fått. Att investera i och samproducera film och tv-drama som når och angår en stor publik, men som också når konstnärliga framångar på de internationella festivalerna och galorna. Dessutom ska Film i Väst bidra till en livaktig och högkompetent regional filmindustri samt medverka till en ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. 

Hur har det gått? Ja, här har vi valt att lyfta två exempel, konstnärliga framgångar och den stundtals överhettade filmindustrin i vår region.

Alla handlingar, som Årsredovisning, Verksamhetsberättelse & uppdragsredovisning, samt Festivaler och galor 2021 hittar du här.

Trevlig läsning, Mikael Fellenius, vd Film i Väst


Thomas Vinterbergs Oscarsvinnare En runda till med Mads Mikkelsen i huvudrollen spelades in i Trollhättan och samproducerades med Film i Väst.

Konstnärliga framgånger

Tre Oscarsnomineringar, varav en vinst. Samproduktioner som tävlade om Guldpalmen i Cannes och Guldlejonet i Venedig. En fortsatt stark ställning i Danmark, Norge och Sverige. Så ser de konstnärliga framgångarna för Film i Väst när filmåret 2021 summeras.

- Det var ett mycket bra år konstnärligt och våra samproduktioner hävdade sig mycket väl på de internationella festivalerna och galorna. Höjdpunkten var förstås Thomas Vinterbergs Trollhätteinspelade film En runda till, som vann en Oscar för Bästa internationella film och var nominerad till regipriset. Det gav eko över hela världen, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.LÄS MER HÄR


LasseMajas Detektivbyrå - skorpionens gåta, spelades in i Alingsås sommaren 2021. Eller var det i Valleby? Henrik Hjelt spankulerar. Bild: Gus Kaage/Film i Väst.

Högtryck för filmindustrin i väst

Film och tv-drama är inte bara en konstnärlig upplevelse. De är i lika hög näringspolitik i en samverkan mellan privat och offentligt kapital. Det märks tydligt när Film i Väst summerar produktionsåret 2021.

16 långa spelfilmer och tv-draman spelades in i Västra Götaland och antalet postproduktionsdagar fördubblades. Omsättningen i Västra Götaland var mer än dubbelt så stor som Film i Västs investeringar

- I fjol investerade vi 103 miljoner i film och tv-drama och omsättningen eller spenden blev mer än det dubbla, 226,4 miljoner kronor. Det stärker filmindustrin i regionen, men ger också ökat skatteunderlag och gynnar företag inom hotell, catering eller uthyrning, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst. LÄS MER HÄR

...här är alla inspelningar i regionen 2021

Här är alla inspelningar av långfilm och tv-drama i Västra Götaland under 2021, Film i Västs samproduktioner

 • Motståndaren, regi Milad Alami
 • Bäckström II (tv-drama), regi Jonathan Sjöberg, Amanda Adolfsson
 • Butiken, regi Ami-Ro Sköld
 • Försvunna människor (tv-drama), regi Tova Magnusson
 • Comedy Queen, regi Sanna Lenken
 • LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens gåta, regi Tina Mackic
 • Lyckoviken II (tv-drama), regi Peter Lindmark, Åsa Kalmér, Andreas Lindergård. 
 • Andra akten, regi Mårten Klingberg
 • Exodus, regi Abbe Hassan
 • Nattryttarna (tv-drama), regi Molly Hartleb, Julia Lindström
 • Bränn alla mina brev, regi Björn Runge
 • En dag kommer allt detta att bli ditt, regi Andreas Öhman
 • Boy from Heaven, regi Tarik Saleh
 • Sick of Myself, regi Kristoffer Borgli
 • Håkan Bråkan, regi Ted Kjellson
 • Kenny Starfighter (tv-drama), regi Kalle Åstrand, Pontus Löwenhielm, Mats Lindberg
 • Amina, regi Ahmed Abdullahi

Tomas Eskilsson leder arbetet med Film i Väst Analysis och är huvudförfattare till den europeiska studien om offentlig filmfinansiering som nu lanserats. Bild: Ola Kjelbye.

Film i Väst Analysis släpper unik europeisk studie

Film i Väst Analysis har släppt en unik europeisk studie över den offentliga filmfinansieringen i Europa, Public Film Funding at a Crossroads.

– Vi har sett en enorm tillväxt av kapital och produktion inom hela den audiovisuella sektorn i Europa. Bakom ligger globala, amerikanskägda bolag. Därför måste alla offentliga filmfinansiärer fundera över sitt erbjudande, säger Tomas Eskilsson, Head of Film i Väst Analysis.

Här kan du läsa mer om Film i Väst Analysis

Här kan du ladda ner rapporten.


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-draman, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på filmfestivaler som Berlin, Cannes, Venedig och Toronto har Film i Västs samproduktioner varit framträdande.  Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Skandinaviens ledande filmregion.

youtubefacebooktwitterinstagram

Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!