Nyhetsbrev från kommunförbundet Kalmar län. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Digitaliserings-utbildning för chefer är i gång!

Utbildningen ”Att leda digital transformation” finns nu tillgänglig på Kommunförbundets kursportal och är framtagen för att ge en förståelse i vad digital transformation innebär för en kommun och dess olika förvaltningar.

Först ut att genomföra utbildningen är kommunledningen i Torsås och Oskarshamn. Malin Hanson och Hans Ulvemo som är verksamhetsutvecklare digitalisering i Oskarshamns kommun säger: ”Vi har precis kommit i gång och kör fram till oktober. Kursen är starten på vår gemensamma digitaliseringsresa och ger en insikt i den kulturresa vi behöver genomföra”. Vilket stämmer bra då ett av flera syften med kursmaterialet är att skapa en länsgemensam förståelse för digitaliseringens möjligheter och dess verktyg för att på sikt ge förutsättningar för mer samverkan.

Vill du veta mer och planera in detta i er kommun? Kontakta vår processledare för Digitala Kommuner Kalmar län redan idag!

henrik.stromberg@kfkl.se

0480 - 45 67 28


Utveckla din interkulturella kompetens

Med anledning av den förväntade flyktingströmmen från Ukraina vill vi påminna om att Kompetensverkstaden, som togs fram i projektet Vi blir fler – IKO för några år sedan, fortfarande finns kvar. Kompetensverkstaden är ett onlinebaserat utbildningsmaterial som erbjuder hjälp med att utveckla den interkulturella kompetensen – på ett enkelt och roligt sätt. Syftet är att bidra till att utveckla det interkulturella bemötandet hos personer som jobbar med integration, mångfald och social hållbarhet.

Du hittar den på kompetensverkstaden.se.

Fortbildning inom äldreområdet – Nära vård

Just nu är det många aktiviteter och utbildningar på gång inom äldreområdet - Nära vård. Bland annat erbjuds en studiecirkel om äldre och psykisk ohälsa (Psyk E-bas Senior) och ett antal föreläsningstillfällen som ger inspiration kring hälsofrämjande arbete. En utbildning som många efterfrågat kring hur man bygger bra team i den interna organisationen startar efter sommaren.

På vår hemsida kan du läsa mer om dessa och andra intressanta arrangemang inom området.

Studiecirkel Psyk E-bas

Inspiration kring Hälsofrämjande arbete

Digital utbildning i klinisk bedömning beslutsstöd och SBAR

Webbinarie om SIP

Utbildning i att utveckla team


Språkstöd och läromedel på ukrainska

Våra pedagoger på AV Media tipsar om att UR Språkplay, som används som ett språkstöd när du ser på ett program som finns på UR, nu även finns på ukrainska. Här kan man titta på UR:s program och samtidigt förbättra sina kunskaper i det svenska språket. Detta fungerar även som ett lärostöd vid SFI-studier.

ur.se/sprakplay

Hos ILT Inläsningstjänst finns bland annat inlästa läromedel, lättlästa böcker, filmer och guider på flera språksläpper. Nu släpper de material på ukrainska fritt. Du kan läsa mer på deras hemsida.

inlasningstjanst.se


Nätverksträff för modersmålslärare

Modersmålssamordnarna i länets kommuner ordnade med stöd av Kommunförbundet en digital nätverksträff för runt 90 modersmålslärare den 18 mars. Syftet med träffen var främst att skapa kontakter mellan lärarna. Att vara modersmålslärare bjuder på en del särskilda utmaningar och många saknar ett kollegialt samarbete i sitt språk i sin kommun. Trots det digitala forumet gick de pedagogiska diskussionerna varma! Det planeras även en uppföljande digital träff längre fram i vår.


Kommunförbundet Kalmar län
0480-45 67 00
info@kfkl.se
www.kfkl.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!