Det handlar som vanligt om vad du gör med dem för att de ska skapa ett värde i verksamheten.
Under det senaste året har vi noterat att det börjar dyka upp andra ord som konkurrerar med det vi kallar värdeord, som blev allt vanligare på 90-talet i Sverige. Statliga myndigheter, kommuner och större företag började introducera dessa, bland annat för att möjliggöra för individen att kunna ta initiativ på ett visst sätt i takt med att mellanchefsleden i omgångar försvann och kraven på medarbetare ökade. Varför sprids det i dag ett missnöje om värdeordens nytta och varför dyker det upp nya etiketter som ”stil” eller vår ”tonalitet”. Är det för att konsultbranschen behöver öka sin debitering? Eller har för många lagt för mycket pengar och tid på värdeorden utan att se någon märkbar nytta?
Många verksamheter investerade stora mängder tid och pengar på att introducera värdeord, värderingar eller kärnvärden som de också kallas i sin organisation med stor framgång. En mycket större del misslyckades med detta. Det finns många orsaker till det. En vanlig orsak var att man inte förankrade värdeorden i den egna organisationen. Man valde att använda dem i olika former av marknadsföring för att locka fler kunder. Då kunderna upplevde att personalen inte levde upp till de fina värdeorden, blev kundupplevelsen negativ.
För att bli framgångsrik i detta långsiktiga arbete finns det en del tips och några grundläggande steg att genomföra för att arbetet ska bli en värdeskapande effekt och inte ett kostsamt ok att bära.
För det första behöver ledningen besluta om hur värdeorden ska användas tillsammans med den övriga strategiska nomenklaturen som till exempel vision, prioriteringar, framgångsfaktorer, verksamhetsidé, mål etc. För många av våra kunder är värdeord någonting i den långsiktiga strategin och värderas högt av alla i verksamheten. Inte minst den yttersta ledningen. Värdeorden kopplas samman med vilken kultur vi vill ha. D v s hur vi ska bemöta varandra, våra kunder och våra leverantörer. Värdeorden kopplas i de fallen till hur vi beter oss. Syftet i detta fall är att ge alla i verksamheten argument i värdeorden för hur de ska förstärka eller förändra sitt beteende. Värdeorden skapar då både en tydlighet och en trygghet i vår ständiga utveckling. Som för övrigt går i allt snabbare takt. Den absolut viktigaste faktorn för att lyckas med att skapa värde i värdeorden är ledningens idoga arbete med att hela tiden använda värdeorden som argument för varför vi gör som vi gör. För högsta ledningen handlar det inte så mycket om tid utan mer om att besluta sig för ett mindset och använda värdeorden för att i första hand skapa tydlighet och trygghet bland alla underställda ledningsgrupper och medarbetare.
”Keep It Simple” är ett bra uttryck ur många olika perspektiv men kanske allra viktigast då vi ska lära oss saker i vardagen. Att starta ett tidsmässigt omfattande arbete med att mejlsa ut en värdegrund bland all personal, då mognaden i ämnet är låg, är dömt att misslyckas. Du sätter ju inte en person som just tagit körkort för personbil i en timmerbil med släp på smala och hala vintervägar i Norrlands inland. Det är inte effektivt och det kommer inte att skapa några bra minnen att bära med sig genom livet. Kanske liknelsen är lite orättvis men det har skett lite för ofta att ambitiösa chefer har beställt konsultuppdrag som varken personal eller chefer är mogna för. I dessa fall är det bättre att ledningen beslutar sig för två värdeord som ligger i linje med och förstärker den övriga strategin. För att i ett långsiktigt arbete bygga kunskap i organisationen och stegvis utveckla kulturen. En del företag vi arbetat med har på grund av stor ambition använt sig av två olika värdegrunder – en för personal och en för chefer, vilket skapar en otydlighet i vilka förväntningar vi kan ha på varandra som chef och medarbetare. Därför är ett viktigt råd – arbeta med enkelhet!
Vi har varit inne på just kopplingen till beteende vad gäller värdeord. Ord som enkelhet, mod, omtanke, helhet, respekt, ärlighet, uppriktighet är bra exempel på värdeord som ger en humanistisk guidning mot öppenhet och ger samtidigt en god känsla i maggropen. Med dessa ord skapar vi dialog om hur vi ska agera i olika situationer vilket gynnar kulturbyggandet. Ord som kvalitet, lönsamhet, kundfokus fyller inte alls samma syfte utan upplevs i sämsta fall som ”pekpinnar”, att användas till att peka ut missdådaren och i värsta fall att bestraffa denne med dessa. Öppenhet är i sig kanske det viktigaste värdeordet. Det finnas en mängd forskning och en lika stor mängd modeller i ledarskap och organisationspsykologi som visar att öppenhet leder till effektiva medarbetare och grupper som i sin tur gör verksamheten mer framgångsrik, inte minst på grund av att människor känner sig motiverade. Personalomsättning och sjukskrivning minskar, vilket ganska snabbt betalar en investering i värdeord eller kanske bara ett förnyat synsätt i de redan befintliga.
Värdelösa värdeord – Inte alls!