Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Mycket att glädjas åt

Tillsammans gör vi det vi kan för att hjälpa Ukraina och de ukrainska orienterarna. Det är så fint att se vilket engagemang orienteringsfamiljen har! Läs mer nedan hur ni kan stötta de ukrainska orienterarna.

Mitt i denna förfärliga världskris finns det trots allt mycket att glädjas över. 

Vi fick ett fantastiskt framgångsrikt VM i skidorientering, de svenska skidorienterarna åkte hem med 7 medaljer i senior-VM, 8 i junior-VM och 5 i ungdoms-EM! 

Det är inte bara barmarkssäsongen som kommit igång. Nu finns det en mängd utbildningar att välja bland, sommarens läger, erbjudanden och information från våra partners - läs mer nedan.

Den första helgen i april är det dags för förbundsmöte. All information om förundsmötet finns HÄR.

Sprid gärna nyhetsbrevet till era klubbkamrater!

För de som vill prenumerera på nyhetsbrevet till alla föreningar kan e-postadress registreras HÄR.

Med vänliga hälsningar

Susanne Maarup, förbundschef

Det här är ett nyhetsbrev som Svenska Orienteringsförbundet skickar till landets samtliga föreningar.


Så kan du stötta ukrainska orienterare

IOF har efter kontakt med det Ukrainska Orienteringsförbundet, beslutat om olika former av stöd till förmån för landets orienterare. En plattform för alla som vill erbjuda boende har också tagits fram. Läs mer HÄR.


Omstarten – missa inte att ansöka om stöd

Landets alla föreningar uppmuntras att ansöka om medel när Svenska Orienteringsförbundets lanserar sin nya återstartsplan, Omstarten. Läs mer HÄR.


Ansök om kompensationsstöd

Från 7 april till och med 21 april kl 12 kan föreningar ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen. Stödet är för föreningar som drabbats under perioden 23 december 2021 till 8 februari 2022. Ni ansöker i IdrottOnline. Läs mer HÄR.


Nya medarbetare på kommunikationsavdelningen

Svenska Orienteringsförbundet satsar stort på synlighet och kommunikation. Här kan du läsa mer om de nya medarbetarna på kommunikationsavdelningen och om hur de ska jobba. Håll också utkik framöver för då väntar nyheter när det gäller förbundets tidning Skogssport.


Orientera i skolan

I kontakten med er lokala skola kan det vara bra att känna till att vi har en sprillans ny hemsida för idrottslärare. Där har vi samlat information om bland annat läroplanen, kartor och banläggning kopplat till skolorientering. Det finns även en övningsbank med en mängd olika övningar som ofta går att anpassa från grön – gul nivå beroende på elevernas kunskap. Dessa övningar går naturligtvis bra att genomföra även för er i orienteringföreningen. Länk till Orientera i skolan.


Grundutbildning för tränare – digitala träffar

Grundutbildningen är till för alla tränare, oavsett vilken idrott du är engagerad i eller om du tränar barn, ungdomar eller vuxna. Den ger dig en bra grund att utgå ifrån i din fortsatta tränarroll. Utbildningen är det första obligatoriska steget i SOFT:s junior- och seniortränarutbildning (JSTU). Den kommer även ingå i våra framtida barn- respektive ungdomstränarutbildningar. Den genomförs i varierat lärande med digitala träffar och däremellan egen inläsning. Vårens omgång börjar 25 april och avslutas med en hemuppgift efter den andra träffen den 21 maj. Mer information hittar du här och länk till inbjudan hittar du här. Datum för kommande tillfällen av JSTU publiceras under våren.


Barntränarutbildning i Östersund

Ta chansen att utbilda dig till tränare för barn på grön-gul nivå. Svenska Orienteringsförbundets Tränarakademi kommer till Östersund den 13-15 maj och erbjuder en fullspäckad utbildningshelg.
Läs mer och anmäl dig senast den 12 april.


Grundkurser i kartritning och kartkontroll

Under våren erbjuds kurser i kartritning och kartkontroll, både digitala och ute i fält. De digitala går under sex tillfällen i april-maj medan kurserna i fält hålls på flera olika platser i landet i mitten av maj. Läs mer HÄR.


Riksläger Sommar

Efter två års pandemiuppehåll är det äntligen dags att boka in Rikslägret i kalendern igen. Är du mellan 13-16 år och vill ha en minnesvärd vecka full av orienteringsträningar, kompishäng och sociala aktiviteter är det dags att anmäla sig. Lägret hålls i Idre Fjäll mellan den 26 juni – 1 juli och du anmäler dig via Eventor. HÄR.


U25-camp tillbaka i sommar

Sommaren 2021 genomfördes U25-camp, ett nytt läger för 17-25-åringar, där deltagarna själva skapar sitt individuella program utifrån ett smörgåsbord av träningar, tävlingar, utbildningar och sociala aktiviteter. Lägret arrangeras även i år på Idre fjäll 26 juni-1 juli. Detta år utökas utbudet av utbildningsinriktningar i Ungoteket Riks som genomförs under U25-camp. Sedan tidigare erbjuds Banläggning och kartritning nu tillkommer inriktningen Ledarskap och barnträning. Anmälan i Eventor.


Nya riktlinjer för världens bästa barn- och ungdomsidrott

För att svensk idrott ska kunna nå visionen att vara bäst i världen behöver vi bedriva verksamhet på barns och ungas villkor. Ett steg i det arbetet är nya riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som nu utformats i dialog med specialidrottsförbunden. Riktlinjerna omfattar all verksamhet för barn och ungdomar upp till och med 19 år och innehåller fem huvudriktlinjer. Läs mer HÄR.


Föreläsningar från Antidoping Sverige

På antidoping.se finns tolv filmade föreläsningar om olika grundläggande delar av antidopingverksamheten att ta del av. Kika gärna igenom dem för egen uppdatering, men också så att ni vet vad Antidoping Sverige förmedlar. Filmerna är av det kortare slaget och tänka att ta upp det allra viktigaste inom antidoping.


Silva gör om alla orienteringskompasser

Silva släppte under våren 2021 två nya serier orienteringskompasser - ARC och SPIKE. Kompasserna var designade från grunden både vad gäller ny konstruktion, utseende, och med nya egenskaper. Under sommaren framkom problem med luftbubblor i kompasserna och all försäljning stoppades. Under hösten och vintern har ett intensivt arbete pågått med hundratals tester och analyser, bland annat i samarbete med Svenska orienteringsförbundet och elitlöpare. Nya kompasser produceras nu hos nya leverantörer med ny konstruktion för att förhindra luftbubblor, samt med en uppdaterad, mer stabil kompassnål. De nya kompasserna kommer att finnas tillgängliga från mitten av maj. Mer information kommer att skickas ut löpande från Silva. 


Råd och Vård

Era medlemmar omfattas av en idrottsförsäkring; Folksams Råd och Vård. 

Till Råd och Vård för idrottsskador 020-441111 kan orienterare, ledare och föräldrar ringa och få råd om hur skador kan förebyggas. Skulle det behövas mer än rådgivning ingår upp till två besök hos fysioterapeut och ett läkarbesök hos vårdgivare specialiserade på idrottsskador.

Svenska Orienteringsförbundets partner Folksam har byggt upp ett rikstäckande nätverk av vårdgivare där kostnadsfri inbokning sker vid behov.

Läs mer HÄR!


Dags att fylla på TBE-vaccin?

Vår och varmare väder betyder att fästingarna vaknar till liv och då är det dags att se över sitt skydd mot TBE. För att kroppen ska kunna bygga upp ett skydd mot TBE ges vaccinet i flera doser med ett antal månader mellan varje dos. När du har tagit din grundvaccination på tre doser fyller du på med en vaccination vart femte år.  

Uppge koden “SOFT” vid vaccination hos Min Doktor så erhåller du 10 % rabatt på TBE-vaccin.

Läs mer om TBE-vaccination och hitta din närmaste Min Doktor-mottagning HÄR.


Missa inte våra partnererbjudanden med fina rabatter, uppdateras löpande

HÄR samlar vi aktuella erbjudanden från Svenska Orienteringsförbundets partners. Sidan fylls på fortlöpande med nya erbjudanden.


Beställ material!

2022 års tävlingssäsong är igång, i en del av landet är det på snö och i andra delar är det på barmark.

Arrangemangsmaterial till både tävling och Naturpasset finns att beställa i vår egen butik HÄR.

Hos SISU Förlag (tidigare SISU Idrottsböcker) finns våra böcker att beställa.


facebookinstagramtwitterlinkedin

Följ våra sociala medier!Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!