Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1, 2022


Hej alla!
Nu börjar 2021 kännas som länge sedan men jag vill ändå berätta om några positiva resultat från Skandionkliniken under året som gått. Trots att de utländska patienterna var få under året behandlade vi lika många patienter som året innan, eftersom de svenska patienterna ökade med 13 procent. Total behandlade vi 297 patienter.

Ett annat glädjande resultat var att 11 procent av de svenska vuxna patienterna inkluderades i en studie. Detta kan bli ännu bättre – andelen studiepatienter ökar stadigt. Vi hade också ett positivt ekonomiskt resultat 2021: 19,5 mnkr.

En händelse som var allt annat än positiv var det produktionsstopp vi drabbades av i mellandagarna förra året. En tid då många medarbetare, både hos oss och på universitetsklinikerna, njöt av välförtjänt ledighet. På grund av ett tekniskt fel kunde vi under en vecka inte behandla några patienter. Vi är nu i slutfasen av arbetet med en händelseanalys och en anmälan om det inträffade har skickats till Läkemedelsverket.

I skrivande stund har vi fullt upp på kliniken. Vi har många patienter och behandlar därför både tidigt och sent på dagarna. Vår utmaning nu är att en stor andel av barnen vi behandlar behöver anestesi. Vi har dock ett konstruktivt samarbete med barnanestesiologerna på Akademiska sjukhuset. Målet är att kunna öka antalet anestesier per dag vid kommande toppar som denna.

Nästa vecka händer många saker här i Uppsala:

Strålmöte
På måndag den 21 mars hålls Nationellt möte för svensk strålbehandling på Norrlands nation. Efter mötet har vi på Skandionkliniken bjudit in till ett litet kvällssymposium. Det finns enstaka platser kvar så om du inte har anmält dig är du välkommen att göra det, mejla till lena.biornstad@skandion.se

Onkologidagarna 2022
Tisdag till torsdag, den 22–24 mars, arrangeras Onkologidagarna 2022 på Uppsala slott. Eftersom det är i Skandionklinikens hemstad kommer vi att vara på plats med en monter. Kom gärna förbi!

Slutligen vill jag uppmana alla som vill veta mer om Skandionkliniken att anmäla sig till något av våra webbinarium. Missa inte chansen att ställa frågor om verksamheten och protonstrålbehandling. Anmälningslänkar finns längre ner.

Bästa hälsningar

Hillevi Rylander
Verksamhetschef, Skandionkliniken
hillevi.rylander@skandion.se


Vad händer på Skandionkliniken?
Delta i vårens webbinarium
Välkommen till webbinariet Vad händer på Skandionkliniken som vi arrangerar i två varianter. Vi berättar om verksamheten, hur den utvecklats samt bjuder in till diskussion. Information och anmälningsformulär nås via länkarna:

För klinisk personal: 5 april 11:30–12:30 

För politiker och tjänstemän: 7 april 16:00–17:00


Fler indikationer för protonstrålning 2021

Tabellen visar indikationer för 835 svenska vuxna patienter med malignitet 2015–2021

2021 hade 54 % av patienterna en tumör intra­kraniellt eller i övriga centrala nervsystemet och 9 % en tumör i huvud-halsområdet. Under 2021 ökade antalet svenska patienter vid Skandionkliniken med 13 % och 11 % av de vuxna patienterna ingick i kliniska studier. Läs mer i rapporten "Skandionkliniken 2015–2021".


Besök oss i montern på Onkologidagarna 2022

Den 22–24 mars finns vi på plats i utställningshallen i anslutning till Onkologidagarna – som i år hålls på Uppsala slott. Kom gärna förbi vår färgglada monter!


Sjukhusfysiker samarbetar på Skandionkliniken

Tre-fyra gånger om året lämnar Magnus Karlsson sin tjänst som sjukhusfysiker på Umeå universitetssjukhus för att i stället arbeta på Skandionkliniken i Uppsala. Han är en av cirka 20 fysiker som regelbundet arbetar på kliniken enligt ett roterande schema. Läs mer


Du missade väl inte debattartikeln

I början av året publicerade Dagens Medicin en debattartikel som Skandionklinikens Kjell Bergfeldt, tillsammans med flera andra representanter från Strålsverige, stod bakom. Artikeln välkomnar att regeringen satsar extra på strålbehandling men poängterar att mer behöver göras för att framtidssäkra utvecklingen inom området. Läs artikeln


Beställ vår broschyr!
Vi har tagit fram en broschyr som kortfattat berättar om utvecklingen inom Skandionkliniken och svensk protonstrålning 2015–2021. Om du vill ha några exemplar, mejla till lena.biornstad@skandion.se. Broschyren kan även sparas ner här som utskriftsvänlig pdf.

IT-upphandlingen är klar

Vi har tidigare berättat att Skandionkliniken upphandlar en IT-leverantör för drift av medicintekniska och administrativa system, till exempel Eclipse och Citrix. Efter en gedigen process står det klart att Visolit Sweden AB är bästa leverantör utifrån krav på kvalitet och ekonomi. Vi ser fram emot samarbetet med Visolit och känner oss trygga i att vi och våra kollegor i Skandionnätverket kommer att få minst lika god och stabil service kring IT som tidigare.

facebooktwitter

Du som inte vill ha detta nyhetsbrev, avsluta utskicken genom att  klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!