Nyhetsbrev med senaste nytt om Oceanhamnen. Har du problem med att se mejlet? Öppna i din webbläsare.

Nu tar vi sikte på H22 City Expo!

Hej!

Nu är det ett tag sedan det kom ut ett nyhetsbrev om Oceanhamnen, så redaktionen kände att det var dags igen. Det har ju hänt en del sedan senast och framför allt ser vi fram mot en aktiv och händelserik vår och sommar.

I december träffade representanter för bostadsrättsföreningarnas styrelser, i Oceanhamnen, Helsingborgs stad och fick lära sig mer om arbetet med H22 samt dela med sig av aktiviteter som är aktuella i föreningarna. I slutet av mars kommer det att bli ett uppföljningsmöte där vi blickar fram emot sommaren och allt spännande som kommer att hända i Oceanhamnen i samband med H22.

Nästa nyhetsbrev om vad som är aktuellt i området kommer ut i början av april. Då hoppas vi att våren är i full blom. Som vanligt hittar du mer information på hplus.helsingborg.se och helsingborg.se

Vi ses!

Redaktionen


Pingday skapar en sammankopplad värld

Pingday är ett helägt dotterbolag till Öresundskraft och Helsingborgs stad. Bolaget kopplar samman människor, företag och saker genom stadens fiber- och sensornätverk.

Några pågående uppkopplade projekt är smarta hem som gör det möjligt att leva hela livet på samma plats. Det kan handla om fönster som skickar en signal när de behöver stängas, lyktstolpar som samlar in data och håller staden ljus och säker samt hängrännor med sensorer som räddar husfasader.

Andra spännande initiativ rör klassrum som optimerar inomhusklimatet och fotbollsplaner som ger grönare gräsmattor, klokare bevattning och smartare gödning. För många är det också självklart att arbeta hemifrån och koppla upp digitalt till skola, vård och andra trygghetsfunktioner.

Vill du veta mer om Pingday och hur du kommer i kontakt med bolaget så finns mer information här. Du kommer så klart också att hitta dom under H22 City Expo. På nära håll i Oceanhamnen och det uppkopplade Vindträdet, på Innovations-utställningen mitt i Helsingborg och i visningslägenheten Home4Life med människan i fokus tillsammans med Helsingborgshem, vård och omsorgsförvaltningen och Tunstall på Drottninghög.

Välkommen att följa med på den uppkopplade resan!


Konstgjort stenrev i Södra hamnen gör havets liv synligt

Visionsbild: Tengbom

I bassängen i Södra hamnen har boende och besökare chansen att uppleva havet på ett nytt och närmare sätt. Där anläggs ett konstgjort rev av stenblock som med tiden ska växa till en hemtrevlig miljö av algskogar för fiskar, räkor och andra havsdjur.

Kan levnadsmiljön för havets djur i hamnområden förbättras och samtidigt synliggöras för invånare? Självklart! I södra hamnbassängen anlägger miljöförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen ett konstgjort stenrev som ska få växa till ett marint grönområde under ytan.

När städer bygger i kustnära områden försämras livsförutsättningarna för havets växter och djur med raka kajkanter, nedsmutsade hamnområden och allt färre grunda rev, tångskogar och ålgräsängar. Det vill Helsingborgs stad försöka ändra på genom att bland annat bygga ett rev av stenblock i hamnbassängen för att skapa bättre livskvalitet både ovanför och under vattenytan.

– När föroreningarna i hamnbassängen kapslades in såg vi att området hade god potential för marint liv. Då fick vi idén att faktiskt lyfta fram havsmiljön och göra livet i havet mer synligt för Helsingborgs invånare. Det ska bli ett marint grönområde som hänger ihop med den nya Dockanparken och förlänger naturupplevelsen ner i vattnet, säger Stina Bertilsson Vuksan, miljöstrateg på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad.

Det 500 kvadratmeter stora revet anläggs i en sluttning med meterstora, runda stenblock. Med tiden skapar revets växter skydd och säkra gömställen för fiskyngel, räkor och andra djur i havet. Samtidigt flyttas algskogarna och djurlivet närmare ytan, så att besökare kan se och uppleva det från kajkanten.

Innovationsprojektet är en del av miljöförvaltningens initiativ Havet är din granne, som förutom att skapa livskvalitet, ska främja biologisk mångfald och ge oss på land möjlighet att komma närmare våra grannar under ytan, så att vi ser, lär och bryr oss om livet i havet.

Här kan du läsa mer om det konstgjorda stenrevet.


Techship inspirerar unga i Helsingborg

Foto: Dragos Cruceat 

Wihlborgs vill vara med och skapa ett hållbart samhälle. En viktig del i det arbetet är att uppmuntra ungdomar till att våga satsa på sina drömmar. Därför har företaget, i samarbete med Helsingborgshem och techhubben HETCH, startat Techship - ett initiativ med målet att motivera och inspirera ungdomar att starta eget företag eller plugga vidare.

Idén kom till när Wihlborgs blev tillfrågade att delta på H22 City Expo – Helsingborgs stadsmässa 2022. Temat för mässan är Smart Sustainable Cities, smarta hållbara städer, vilket går helt i linje med företagets framtidsmål.

Här kan du läsa mer om Techship


NSVA delar ut Descale gel till vakuumtoaletter

I anslutning till Världstoalettdagen den 22 mars kommer NSVA att tillhandahålla fastighetsägare i Oceanhamnen flaskor med så kallad Descale gel. Denna skall appliceras i vakuumtoaletter för att på sikt minska risken för utfällningar av urinsten i rörledningar. NSVA delar ut Descale gel en gång per år till fastigheter i Oceanhamnen etapp 1 till och med år 2023. NSVA kontaktar fastighetsägarna separat för att komma överens om när överlämningen av Descale gel kan ske inför Världstoalettdagen. 


Air2Learn - smart inomhusklimat på H22

Vi påverkas alla av inomhusluft. I Sverige tillbringar vi i snitt hela 90 % av dygnets timmar inomhus, vare sig det är i hemmet, på arbetsplatsen, i skolan eller på andra platser i vår vardag.

Luftkvaliteten påverkar vår koncentrations- och inlärningsförmåga, minskar produktivitet och ökar risk för smittspridning. Barn är mer känsliga än vuxna och påverkas mycket av luftkvaliteten där de befinner sig. Under H22 City Expo kommer Pingday att presentera projektet Air2Learn tillsammans med skolor, Lindab Innovation Hub, skol- och fritidsförvaltningen och fastighetsförvaltningen.

Med hjälp av Stadshubben och smarta sensorer mäts temperatur, luftkvalitet/koldioxidhalten, hur många personer som finns i klassrummet och om fönster är öppna eller stängda. På så sätt kan skolor lära om betydelse av bra luftkvalitet och hur vi med enkla justeringar kan skapa ett bättre inomhusklimat.

www.h22cityexpo.se


Kontakta oss

Om du har frågor om H+, Oceanhamnen eller det här nyhetsbrevet så är du välkommen att kontakta oss:

Dennis Kerkhof, H+ projektledare: dennis.kerkhof@helsingborg.se

Johan Persson, H+ kommunikationsansvarig och ansvarig för Oceanhamnens nyhetsbrev: johan.persson3@helsingborg.se 


Oceanhamnens nyhetsbrev skapas med innehåll från:

Castellums logotyp

Helsingborgs stadsvapen

Magnolias logotyp

Pingday logo

Peabs logotyp

Riksbyggens logotyp

Serneke bostads logotyp

Sundprojekts logotyp

Riksbyggens logotyp


Du får det här mejlet eftersom du har prenumererat på vårt nyhetsbrev. Om du vill avprenumerera, klicka här. Om du vill veta mer om hur Helsingborgs stad hanterar dina personuppgifter, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!