Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Växande digital sårbarhet

Det har varit en omtumlande tid. För inte länge sedan släpptes pandemirestriktionerna och igår morse invaderades Ukraina. Idag ett helt annat säkerhetsläge i Europa. Mina tankar går till alla berörda i krigsområdet.

En del av krigsföringen är och har varit hackerattacker mot främst ukrainska regeringssajter. Något som generellt har ökat den senaste tiden, oavsett syfte. Att vi lever i ett samhälle som alltmer förlitar sig på digitala lösningar som ska fungera utan avbrott och krångel leder utvecklingen. Digitalisering har bidragit till bättre tjänster och en enklare vardag men också i förlängningen till ökade risker och en ökad sårbarhet på en rad områden. Utvecklingen förutsätter en stabil elförsörjning vilket gör samhället mer sårbart mot störningar i kraftöverföringen och kapacitetsbrister i elnätet.

Digitaliseringen hos oss är inget undantag. Under pandemin har den snabbats på och stort fokus har legat på användarvänlighet och e-handel. Med digitaliseringen vill vi lyfta vårt samlade erbjudande till en ny nivå genom att utnyttja data som redan genererats i våra system tillika den alltmer digitaliserade beslagsbranschen. Resultatet hoppas vi blir ett bättre och mer tillförlitlig erbjudande samt minskade problem och nya möjligheter för oss och våra affärspartners.

Det senaste året har gått fort. Men vi har inte glömt bort säkerhetstänket.


Tack för att du läser Up to date!

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

SSF - normer på gång!

SSFs arbete med att ta fram hjälpmedel, normer mm för att underlätta för kravställare, tillverkare, brukare, installatörer m.fl. fortlöper. För att du enklare ska ha koll på vad som är på gång och vad som sker inom normområdet finns nu en omgjord webbsida: https://www.stoldskyddsforeningen.se/foretag/normer-regler/normnyheter/ där du ser vilka nya normer som publicerats, vilka normer som är under revidering och vilka remisser som är aktuella.

Du kan förutom att se vad som är på gång även anmäla ditt intresse för att ta del av en remiss eller anmäla ditt intresse för deltagande i revideringsarbete. Just nu pågår en mängd olika arbeten bl.a. revidering av:

 • prSSF 1014 Materiel – Inbrottslarm
 • prSSF 140 Projektering och installation av inbrottslarmsanläggningar med intern radioöverföring
 • prSSF 701 Moped och Motorcykellås
 • prSSF 1062 Behörig ingenjör – Kamerabevakningssystem
 • prSSF 1076 Certifierad Värdeförvaringstekniker
 • prSSF 200 Inbrottsskydd – Byggnader och lokaler
 • prSSF 1075 Digitala nycklar
 • prSSF 1089 Värdeskåp med deponering
 • prSSF 1090 Mekaniska cylindrar – Inbrottsskydd – Krav och provning
 • prSSF 1094 Slutbleck till lås för fast montering – Inbrottsskydd – Krav och provning
 • prSSF 1095 Elektromekaniska slutbleck – Inbrottsskydd – Krav och provning
 • prSSF 1096 Förstärkningsbehör – Inbrottsskydd – Krav och provning

Det är ett ambitiöst arbetsprogram och det är möjligt att genomföra tack vare det stora engagemanget från deltagarna i våra arbetsgrupper.

Källhänvisning: Stöldskyddsföreningen


CPR och CPR Acquis

Översynen av CPR – Byggproduktförordningen fortsätter. Det senaste från EU-kommissionen är att nästa steg tas i vår.

EU kommissionens ambition är att koppla CPR med SPI - Sustainable Products Initiative. Troligen inleds förhandlingar senare i vår.

Även uppstarten med arbetet CPR Acquis drar ut på tiden och datum fortsätter flyttas fram.

De två första grupperna, ”Prefab betong” och ”Bärande metallkonstruktioner” har kommit igång. Boverket deltar och svenska referensgruppsmöten har hållits.

För M101 – Dörrar och fönster, planeras arbetet att påbörjas under första halvåret 2022.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det inte kommer att hända något med standarden EN 14351-2 (Innerdörrar) under 2022.

Källhänvisning: SEM Group

Produktkategori Nödutrymning

Nödutrymningsbeslag är avsedda för slagdörrar i utrymningsvägar där särskilda krav på panikutrymning ej föreligger. Låset öppnas med ett handgrepp, vilket innebär en säker utrymning. Dörren ska alltid kunna öppnas från insidan via utrymningshandtaget. Nödutrymning är sällan det enda kravet på en dörrmiljö när det gäller funktion, därav ökar ständigt utbudet av låshusvarianter och passande nödutrymningsbeslag för de funktionslösningar som krävs. Alla våra produkter under kategorin ”Nödutrymning” är certifierade enligt europastandarden SS-EN 179.

Göthes Industribeslag har ett brett utbud av nödutrymningsbeslag från de vanligaste varumärkena. Du kan med våra filterfunktioner och snabbfakta, enkelt hitta det nödutrymningsbeslag och låshus som passar dina behov och krav. Ta gärna en titt genom att klicka på knappen nedan.

Draghandtag 1812RD-179 Rostfritt

Bäne Draghandtag 1812RD-179 är ett klassiskt C-format handtag tillverkat i rostfritt stål. Med fastsättning utan att behöva göra ingrepp i dörren. Draghandtaget är anpassat för samtliga nödutrymningsbeslag SS-EN179 från ASSA ABLOY, STEP och SAFETRON. Draghandtaget trycks fast med 179-beslagets skyltar. 1812RD-179 levereras styckevis.

Peanut connecting system

Introduktion av det NYA Peanut Connecting System; det ultimata kopplingsbeslaget för osynliga fogar.

Designat med trä- och möbelindustrin i åtanke. Peanut Connecting System från Intelligent Fixings möjliggör ett brett utbud av 45° och 90° fogar. Bearbetning görs snabbt och effektivt med hjälp av fräs och en borr. 

Peanut kopplingsbeslags huvudsakliga fördelar är:

 • Sätt ihop och plocka isär möbler snabbt och enkelt
 • Skapar starka osynliga fogar
 • Möjliggör att skåp kan skickas platta med kopplingsbeslagen förinsatta

Källhänvisning: Göthes Industribeslag E-handel


Velox-låsen från ASSA ABLOY är här

En serie eltryckeslås som sätter en helt ny standard och som är anpassade för dagens och framtidens krav på både funktioner och prestanda.

Driftsäkra och enkla att använda

Velox-serien är lämplig för daglåsning av allt från lätta innerdörrar till tunga ytterdörrar. Låsen är driftsäkra och enkla att använda.

Smarta och digitala
I Velox-låsen sitter sensorer istället för mikrobrytare och gör både övervakning och status i realtid möjlig. Smart! Låsen kommunicerar digitalt och krypterat med anslutna passersystem.

Redo för framtiden
Ett Velox-lås är förberett för att kunna hantera framtida krav. Till exempel förebyggande underhåll.

Fler detaljer om Velox-låsen

 • Finns i fem varianter*, den mest avancerade är godkänd i låsklass 3
 • Certifierade för att klara tuffa krav inom brand, inbrott och utrymning
 • Energieffektiva och 100 % återvinningsbara
 • Anpassade för både Hi-O och analog anslutning
 • Testade och anpassade för högfrekvent användning

Källhänvisning: Text och bild ASSA ABLOY


Foto: Daniel Vieser . Architekturfotografie, Hildesheim/Karlsruhe https://www.dv-architekturfotografie.de

Skyddande av stängningskanter på persondörrar rekommenderas

Athmer klämskydd förhindrar risk för att skada händer och fingrar i dörrkanterna enligt kravbeskrivning i EU 16005

EU 16005 kräver att persondörrar ska vara säkra att passera.

EU 16005 följs och implementeras i alla skandinaviska länder.

Athmers produkter gör persondörrar barriärfria

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag, Bild Athmer


STEP 550 Motorlås nu godkänd med Söderhamns Innovation

Vid provning är nu STEP 550 motorlås godkänd med Söderhamns innovations nödöppnare av typ P+T.

Källhänvisning: Text och bild från StepLock


Undvik infektioner med den antimikrobiella SecuSan® ytan

Temat ”Hygien” är idag mer aktuellt än någonsin. Med SecuSan®-dörr- och fönsterhandtag erbjuder HOPPE en lösning som är beprövad sedan många år och som erbjuder ett aktivt skydd där det är som viktigast; t.ex. på daghem, skolor, apotek, läkarmottagningar, åldershem eller offentliga anordningar.

SecuSan® är en speciell yta som genast och varaktigt förhindrar bakteriell och mikrobiell påväxt. Den är helt underhållsfri och konstruerad för användning under lång tid. Den höga effektiviteten bekräftas genom oberoende laboratorietester och praktiska tester.

SecuSan®-ytan innehåller silverjoner, som är inbäddade i ett bärarsystem av glas keramik. Detta är den aktiva materialbeståndsdelen och förhindrar tillväxt av mikrober, till exempel bakterier, alger och svampar. Silverjonerna förstör bakteriernas cellmembran – detta blockerar cellens andning och näringsintag, och stoppar därmed celldelningen. Oberoende tester har visat att SecuSan® reducerar tillväxten av bakterier med mer än 99 %. Även vid regelbunden extra rengöring och desinfektion behåller SecuSan®- ytan sin effekt.

SecuSan® är beprövad och certifierad enligt standard JIS (Japanese Industrial Standard) Z 2801:2000 och ISO (Internationell organisation för standardisering) 22196:2011.

Utvalda serier med olika handtagsformer finns att få med det antimikrobiellt verkande ytan. De motsvarar kraven i DIN EN 1906, användningskategori 3 och 4, samt RAL-GZ 607/9 och utmärker sig särskilt genom sin mångåriga hållbarhet inom offentlig miljö.

Alla HOPPE-produkter tillverkas i Europa och har 10 års garanti på mekanisk funktion.

Källhänvisning: Text och bild från HOPPE

Innovativa lösningar i FritsJurgens

Regler, normer och rekommendationer finns i dussintals. Ibland utryckta i skrift och andra gånger helt oskrivna. Som kreatör måste anpassning ske till balansgången mellan uppdragsgivare och den röda tråden i designen. Genom smarta lösningar kan kreatören hävda sin designfrihet. Och smarta lösningar finns där även om vi inte alltid ser och känner till dem. Särskilt när det kommer till dörrbeslagning.

FritsJurgens produkter
Det finns fyra pivotgångjärnsystem tillgängliga, alla med olika funktioner, för att skapa en lösning för varje typ av pivotdörr: 

 • System One, ett pivotgångjärn med en enda pivotpunkt som tillåter 360° rotation. Viktkapacitet  0-500  
 • System 3, ett självstängande, 360° roterande pivotgångjärn med uppställningslägen. Viktkapacitet 40-350  
 • System M, ett självstängande, justerbart pivotgångjärn för både enkel- och dubbelverkande dörrar med mjukstängning, öppningsbroms och uppställningslägen. Viktkapacitet 20-210  
 • System M+, ett självstängande, justerbart pivotgångjärn för både enkel- och dubbelverkande dörrar med mjukstängning, öppningsbroms, tillslagseffekt, extra justerbar dörrörelse och uppställningslägen. Viktkapacitet 20-500 kg.

För mer information, kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se alt. vår orderavdelning order@gothes.se eller 010-482 40 25

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag, bild FritsJurgens


Ultratunn & stark ytbehandling i PVD

När du väljer ett exklusivt beslag, oavsett om det handlar om dörrar, fönster eller möbler, så är det många faktorer att ta hänsyn till. Förutom att välja design i rätt färg spelar ytbehandlingen en viktig roll. FORMANI använder en PVD ytbehandling på sina produkter. Vad står då PVD för kanske du tänker?

Physical Vapour Deposition (PVD) innebär att en utvald metall förångas, kondenserar och stelnar på en yta. Det är en ultratunn och stark ytbehandling som  försäkrar motståndskraft mot väder, kustförhållanden, korrision, repor, föroreningar från händer etc.

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag & bild FORMANI

Dormakaba dkey – Smart hybridlås som öppnas med smartphone!

Dormakaba dKey ett smart batteridrivet hybridlås som ger dig tryggheten i ett rejält mekaniskt lås och flexibiliteten från digital teknik.

 • Låset öppnas via smartphone eller genom traditionella mekanisk nyckel.
 • De digitala nycklarna administreras med appen när man delar ut och hantera nycklar.

👉🏻 🔗 Läs mer här om Dormakaba dkey.  

Källhänvisning text och bild dormakaba

Uppgraderade CoroDrill 860-PM

Fr.o.m den 1 mars lanserar Sandvik Coromant omkring 700 produkter i CoroDrill® 860 -PM®, deras nya serie solida hårdmetallborr.

Eftersom dessa borrar är utformade för stålmaterial finns potentiella kunder i princip överallt – och tillgången säkras tack vare ett standardsortiment som alltid finns i lager. Möjligheten att reducera bearbetningskostnaderna per hål får man på köpet! Borren finns i diametrarna 3–16 mm (0,12–0,63 tum) och längder på 3 till 8 x diametern. De är tillverkade av den nya PVD-sorten P1BM som erbjuder avsevärt förbättrad slitstyrka och längre livslängd jämfört med konkurrenternas utbud.

Vid frågor eller beställning vänligen kontakta Göthes Teknik på 010-4834080

Nytt i E-handeln!

Nu kan du se förpackningsstorlek och med ett knapptryck köpa en hel förpackning. Du kan även sedan en tid tillbaka se volympriser där det finns. 

Har du förslag på fler funktioner i vår e-handel hör gärna av dig till Nils Danielsson på nils.danielsson@gothes.se

Göthes Industribeslag på Interiör i Göteborg - Beslag som gör skillnad

Vi är Skandinaviens ledande grossist/leverantör till dörr- fönster- och fasadindustrin. Göthes Industribeslag tillhandahåller marknadens ledande varumärken av lås och beslag samt har egen tillverkning och import av produkter med smarta lösningar. Alltid med kundens önskemål i fokus.

På mässan presenterar vi beslag från tre utvalda producenter i premiumklassen:

 • Formani, designtrycken och tillbehör i rostfritt stål med en variation av kulörer.   Anpassade för skandinavisk låsstandard.
 • FritsJurgens, pivotgångjärn för inner- och entrédörrar. Med eller utan mekanisk stängnings- och uppställningsfunktion. Klarar dörrvikt upp till 500 kg.
 • Athmer, ljudtätning för skjutdörr samt mekaniska klämskydd till automatiska dörrar enligt kraven i EN16005.

Mässan är kostnadsfri för inbjudet fackfolk och är öppen:

10.30 - 12.15 samt 12.15 - 14.00

Göteborgs Konserthus, Götaplatsen, Göteborg


Giovanna Östlund, Visual marketing & Social Media

 • Ålder: 42 år
 • Familj: Filip 2 år gift med Patrik
 • Bor: Villa i Örgryte, Göteborg
 • Utbildning: arkitektur med stadsplanering (5år), kandidatexamen i engelska (3år). Tillvalskurser inom Maritime Skills, lag, matematik och hotelladministration. Nuvarande utbildning M. Sc. redaktionell design.

Fritidsintressen: Läsa.  Favorithobby: Fotografering.  Oanad talang: Spelar piano.  Äter & dricker helst: Bubbbelvatten & Peruansk mat, alltid!  Livsmotto: Dröm, tro & uppnå.  Favoritprylen: Min Mac.  Tre goda egenskaper: Viljestark, ambitiös & trevlig  Drömresa: Nya Zeeland och Maldiverna

Patrik Östlund, Marknad & Kommunikation

 • Ålder: 41 år
 • Familj: Gift med Giovanna och Filip 2 år.
 • Bor: Örgryte, Göteborg
 • Utbildning: Masterexamen i Ekonomi; M. Sc. Innovation and industrial management, Handelshögskolan Göteborg

Fritidsintressen: Löpning, Fiske, Resa, Sport (Favoritlaget Leksands IF Ishockey)  Favorithobby: Utomhusaktiviteter  Oanad talang: Bra på att laga mat  Äter & dricker helst: Plankstek med ett gott rödvin  Livsmotto: Framrutan är större än backspegeln  Favoritpryl: Bilen  Tre goda egenskaper: Målmedveten, positiv och generös Drömresa: Jorden runt med udda mellanlandningar


Ta del av Göthes multifunktionskalender 2022!

Vår multifunktionskalender passar perfekt att hänga upp på väggen så väl som att använda som skrivbordsunderlägg för att hålla reda på viktiga dagar och händelser under 2022. Årets upplaga är också uppdaterad med tydligare markerade helgdagar.

Önskar ni ta del av denna så tveka inte att kontakta Josef Strandin med önskat antal kalendrar via mejl: josef.strandin@gothes.se

Observera att vi har ett begränsat antal och "först till kvarn" principen gäller..


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


Följ oss på Social Media

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!