Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV 29 NOVEMBER 2021


Tillverkande industri i fokus för dialogmöte

Kommunledningens arbetsutskott mötte fyra företag för dialog om tillväxt, hållbarhet och kompetensförsörjning

Nyligen hölls ett dialogmöte mellan kommunledningens arbetsutskott och företagen. Mötet gav en bred bild av den tillverkande industrin i Strömstad och vilka möjligheter som ligger inom detta område framöver. Det belyste företagens perspektiv på tillväxt och potentialen för nya arbetstillfällen i Strömstad och norra Bohuslän – men även utmaningar som man gemensamt kan arbeta vidare med för att ytterligare främja tillväxten.

Värd för dialogmötet var företaget Con-Form med fabrikschefen Urban Holme. Deltog gjorde Ledamöterna Kent Hansson (S), Mats Granberg (S), Marie Edvinsson Kristiansen (M) och Lars Tysklind (L) samt kommundirektör Mats Brocker och tjänstepersoner. Medverkande företag var förutom Con-Form, KGH Customs Services, Benders och Strömstadsbetong.

Under dialogen diskuterades bland annat värdekedjor och synergieffekter inom tillverkning och logistik. Flera av företagen är i dagsläget i en tillväxt och utvecklingsfas. För att kunna växla upp ställs stora krav på företagens effektivitet, hållbarhetsfokus och framtida rekryteringar. Företagen KGH Customs Services, Benders, Strömstadsbetong och Con-Form har olika affärsområden men delar flera faktorer. De erbjuder varor och tjänster på en marknad långt utanför kommunens gränser och bedriver verksamheter, lokalt såväl som globalt.

Läs hela reportaget här: Tillverkande industri i fokus för dialogmöte


Företagsbesök hos Skogshult Snickeri & Byggnadsvård

Ett företag som värnar om hantverk och hållbarhet

Skogshult är ett snickeri i Strömstad som strävar efter att behålla träets naturliga strukturer och identitet i stor grad behålls – produkterna som lämnar verkstaden är unika och andas hantverk. Man har valt att hålla produktionen småskalig, fokuserar på hållbarhet och månar om det lokala. De allra flesta produkter hamnar i norra Bohuslän när de lämnar verkstaden.

Mårten Gille ägare till Skogshult berättar mer om företagets utvecklingsresa.

Läs hela reportaget här: Företagsbesök hos Skogshult Snickeri & Byggnadsvård som värnar om hantverk och hållbarhet

Företagsbesök

Kommunen och Utvecklingsarena Strömstad gör gärna företagsbesök, dessa syftar till att stärka dialogen mellan Strömstads kommun och näringslivet.

Vill ditt företag ha besök? Ta kontakt med Richard Holm, näringslivsansvarig, richard.holm@stromstad.se eller Anja Sonerud, projektledare Utvecklingsarena Strömstad anja.sonerud@stromstad.se.


Ett attraktivt Strömstad kräver samverkan!

Ett nytt projekt för platsutveckling ska visa hur det kan gå till

 Strömstads kommun, näringsidkare, fastighetsägare och föreningar i Strömstad samverkar under 2021 och 2022 i ett lärande kring BID (Business Improvement District) som modell för platsutveckling.

Projektet innehåller aktiviteter utifrån BID-metoden för att strukturerat och väl avvägt planera, bilda och etablera ett utvecklingsbolag ”Strömstad & Co” med utgångspunkt i kommunens, företagens och det civila samhällets samlade behovsbild och mandat.

Målet med BID-samverkan är att etablera en organisation för platsutveckling med sikte på en långsiktig, organiserad samverkan mellan kommun, näringsliv och invånare för ett attraktivt Strömstad. Långsiktigt ska det resultera i:

  • Fler nya och stolta invånare
  • Ökat företagande och stärkt service
  • Fler besökare året runt
  • Stärka varumärket Strömstad

Önskar ditt företag vara med och engagera sig i samverkan så kontakta Leon Eriksson, processledare leon.eriksson@stromstad.se

Läs mer om projektet här:

Samverkan för ett attraktivt Strömstad - Strömstad (stromstad.se)


Se filmen från seminariet 15 november

Vägen till en hållbar destination

Stort varmt tack till alla som medverkade och besökte vårt seminarium på Skagerack! 

Vi har satt samman ett axplock av det som presenterades, se filmen här: Filmklipp från seminariet Vägen till en hållbar destination

Under seminariet presenterades en rad initiativ där du som företag kan delta kostnadsfritt, Utvecklingsarenan finns som en väg in och förmedlar gärna kontaktuppgifter till respektive aktör. 

Välkommen att ta kontakt så lotsar vi dig rätt! 

Anja Sonerud, projektledare Utvecklingsarena Strömstad, anja.sonerud@stromstad.se

Åsa Massleberg, turistchef Strömstads kommun, asa.massleberg@stromstad.se


Stärk företagets konkurrenskraft genom kostnadsfri kompetensutveckling

Projektet Kompetens för konkurrenskraft – för individer och företag ger möjligheter för alla privata arbetsgivare som har kollektivavtal inom Svenskt Näringslivs och LO:s avtalsområde och som påverkats av pandemin. Alla anställda kan ta del av kompetensutvecklingsinsatserna.

För att stärka företag och individer inom bland annat industri, transport, livsmedel, hotell- och restaurang och handel erbjuder nu Trygghetsfonden TSL kostnadsfria utbildningar och valideringar. 

Läs mer här: TSL - Stärk företagets konkurrenskraft genom kostnadsfri kompetensutveckling


Träffa Almi Väst på plats i Strömstad

Nästa tillfälle är 3 december

Likviditet  – hur mår nyckeltalen?

Fjärde kvartalet in i 2021 ser vi att pandemin fortsatt har stor påverkan på företagarna.

Genom att kombinera affärsutvecklingsinsatser och lån erbjuder Almi företagen ett hållbarhetsarbete genom kunskapslyft, identifiering av nya affärsmöjligheter och risker.

Företagslån, riskkapital och affärsutveckling för växande företag - almi

Almi finns på plats i Strömstad på Scandic Laholmen i Strömstad varannan fredag, nästa tillfälle är 3 december.

Önksar du komma i kontakt med Almi för rådgivning?

Kontakta Martin Gunnarsson, rådgivare Almi Västmartin.gunnarsson@almi.se


Dags för ägarskifte i företaget?

Coompanion ger dig kostnadsfri rådgivning och hjälper företaget genom hela processen – från start till att ägarskiftet är genomfört.

Du kan boka in rådgivningsmöte med Coompanion i Strömstad - ta kontakt med Karina Lindgren på Coompanion

Äger du ett företag och har funderingar på att överlåta din verksamhet, tveka inte att ta en kontakt med oss på Coompanion för ett förutsättningslöst möte. Vi kan berätta mer om olika alternativ till ägarskifte.

Vill du veta mer och boka rådgivning? Kontakta Coompanion:

Karina Lindgren
Projektmedarbetare Coompanion 076-10 20 730
karina.lindgren@coompanion.se

Läs artikeln: Så ska Kosters trädgårdar drivas vidare i samma anda

På karga Sydkoster i Bohuslän har Helena och Stefan Bothmer skapat ett prisbelönt utflyktsmål, där man kan njuta av både växtlighet och god mat. 

Nu känner Stefan och Helena att det snart är dags att lämna över verksamheten.

Podcast: Personalövertagande så går det till - med Leif Tyren

Om ett företag ska säljas – kan personalen gå in som ägare och driva företaget vidare? Ja! Leif Tyrén är Coompanions expert på personalövertagande och berättar för oss hur det kan gå till i praktiken.

Film Strömstad: Ägarskifte eller medarbetarövertagande - film från Strömstad

Coompanion talar med näringslivsenheten i Strömstads kommun om läget för de lokala företagen och betydelsen av ägarskifte.


Internationella besökare till Västsverige 2022

Välkommen till 90 minuter livesändning med Turistrådet Västsverige den 1 december

Under det här seminariet blickar vi ut internationellt, och ger dig en uppdatering från några av Västsveriges största utlandsmarknader; Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Har målgruppens resebeteende förändrats under pandemin och hur ser efterfrågan på upplevelser ut inför 2022?

Läs mer och anmäl dig här: Turistrådet Västsverige 1 december


Nya möjligheter till ekonomiskt stöd för företag inom besöksnäringen

Hållbarhetsklivet - Turistrådet Västsverige

 Nu finns möjlighet att söka stöd till utvecklingssatsningar och investeringar från Turistrådet genom EU-projektet Krisstöd Västsverige.

Företag som är anslutna till Hållbarhetsklivet har möjlighet att få 25%, max 250.000 kr till investeringar och 50%, max 150.000 kr i stöd till utvecklingssatsningar. Pengar beviljas till satsningar som inriktas mot nya eller utökade affärsmöjligheter. På bilden ser du exempel på investeringar som har fått stöd under 2021.

Läs mer här: 

Turistrådet Västsverige - ekonomiskt stöd


Drömresan med Jerry Engström - om att skapa destinationer

Webbinarie för besöksnäringsföretag

”Svensk Besöksnäring har en enorm potential. Runt om i landet finns mängder av unika och genuina besöksmål och företag som kan dra nytta av det ökade intresset för att upptäcka Sverige.”

Projektet Hållbar besöksnäring i väst bjuder in till ett webbinarie med Jerry Engström där han delar med sig av teorier och konkreta tips som får just er destination och era företag att ta nästa steg.

Jerry Engström är marknadschefen och inspiratören med erfarenhet och dokumenterad framgång inom multinationella, mellanstora och små företag.

På meritlistan hittar vi bland utmärkelser som Sveriges Bästa Marknadschef, nomineringar till Stora Turismpriset och Årets Platsmarknadsförare samt priser som Årets Landsbyggare och Årets Nyföretagare. Han är en av Sveriges mest anlitad föreläsare och workshopledare inom varumärkesbyggande, turism och destinationsutveckling samt entreprenörskap.

Datum: 9 december
Tid: 13.00-15.00

Läs mer och anmäl dig här: 

Hållbar besöksnäring i Väst - föreläsning med Jerry Engström


Skagerrak-konferensen 2022 äger rum i Strömstad

Save the date!

Låt dig inspireras av nya branscher och havets potential, lära känna framtidens affärsmöjligheter i Skagerrak mellan Sverige och Norge och få det senaste inom sjömatstrender.

Du möter föredragshållare från sjömatsproducenter, forskning, start-ups, investerare och innovationsaktörer. Konferensen är ett norsk-svensk samarbete där det fokuseras på möjligheter för hållbar näringsutveckling i Skagerrak.

Notera datumen 16-17 februari 2022, Skagerrakkonferensen kommer hållas i på kulturhuset Skagerack i Strömstad.

Mer om programmet kommer snart.

Konferensen arrangeras av Marint Gränsforum Skagerrak, Skjærgårdsmat AS och Færder kommun med stöd av samarbetspartners.

Läs mer om konferensen här:

Vi inviterer til Skagerrak konferansen 2022 – Påmelding


Kick-off för Blå Mat är nu genomförd

Sverige ska bli en ledande leverantör av attraktiv och hållbar sjömat!

Kick-off för Blå Mat, genomfördes på Kristineberg i Lysekil 9-10 november

Blå Mat är det stora Formas projektet som skall bana väg för fler nya användare av råvaror från havet och för att utveckla nya, goda, klimatsmarta och nyttiga produkter med dessa råvaror. Här lyfts de marina näringarna fram som viktiga för en hållbar livsmedelsproduktion.

Här kan du se en presentationsfilm: 

Kick-off för Blå Mat - Centrum för framtidens sjömat på Kristineberg Center och Gullmarstrand.

Läs gärna mer om projektet: 

Blå mat - centrum för framtidens sjömat


Maritima Klustrets årskonferens är nu genomförd

Vi fick med oss ny kunskap och nya insikter - värdefullt i Strömstads vidare arbete med att utveckla de blåa näringarna.

Den 17 november samlades den maritima sektorn i Västsverige för en konferens med inspirationstalare, pitchning av innovativa företagsidéer och mycket mer på Innovatum i Trollhättan.

Möttes gjorde entreprenörer, ”startups”, finansiärer, forskare och större företag från de blå näringarna inom livsmedel och bioteknik.

Havet är en viktig resurs och fler lösningar måste komma från havet - det är en viktig insikt.

Biomassa från havet kan bidra till att begränsa klimatpåverkan, marina råvaror kan ge oss hälsosamma och klimatsmarta livsmedel och på sikt hjälpa oss att närma oss ett fossilfritt samhälle. Vi måste tänka rätt från början och skapa cirkulära blå affärsmodeller. Vi behöver också skala upp de biomarina näringarna för att kunna göra den skillnaden vi måste göra för att ställa om.

Konferensen var uppdelad i tre huvudsakliga teman.

  • Blå bioekonomi på policynivå
  • Industriell teknik i framtidens marina odlingar
  • Blå biomassa i industriella tillämpningar

Många inspirerande rapporter inom de olika delarna levererades och många trevliga kontakter knöts. Vi fick med oss ny kunskap och nya insikter - värdefullt i Strömstads vidare arbete med att utveckla de blåa näringarna.

Läs mer:

Maritima Klustret - Så skalar vi upp den blå biobaserade ekonomin - Företagsarenor Väst


Beslut om vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar


Regeringen har beslutat om en ändring i begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ändringen träder i kraft den 1 december 2021.

Regeringens beslut innebär att om verksamhetsutövaren väljer att kräva vaccinationsbevis, behöver de inte beakta de deltagarbegränsningar som Folkhälsomyndigheten ser behov av för de allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls inomhus med fler än 100 deltagare.

Läs mer om beslutet och de nya bestämmelserna på Regeringens webbplats

På verksamt.se finner du samlad information till företagare till följd av coronaviruset:

Information till företag till följd av coronaviruset - verksamt.se


Näringslivsfunktionen Strömstads kommun:

Richard Holm
Näringslivsansvarig
0526-191 69
richard.holm@stromstad.se

Åsa Massleberg
Turistchef
0526-190 30
asa.massleberg@stromstad.se

Ingela Skärström
Maritim näringslivsutveckling
0705-815723
ingela.skarstrom@stromstad.se

Leon Eriksson
Näringslivsutvecklare
0766-977641 
leon.eriksson@stromstad.se

Anja Sonerud
Projektledare - Utvecklingsarena Strömstad
0526-19449
anja.sonerud@stromstad.se


Allmänna frågor, tillståndsfrågor (livsmedel, miljö, bygglov, alkohol)

Kommuncenter

0526-190 00, kommuncenter@stromstad.se

Markförfrågningar och företagsetableringar:

Kristin Ulfstad,
mark- och exploateringschef
0526 - 191 54
kristin.ulfstad@stromstad.se

Mats Brocker
kommundirektör 
0526 - 190 10
mats.brocker@stromstad.se


facebookinstagramlinkedinhomepage


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.