Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Christoffer Sandlers Göteborgsinspelade Så jävla easy going inviger Göteborg Film Festival i morgon fredag.

Göteborg Film Festival

200 filmer under nio dagar, 50 av dem online och totalt är 28 filmer samproducerade med Film i Väst. Så ser programmet ut för Göteborg Film Festival, som invigs i morgon, fredag, och pågår till den 6 februari.

Invigningsfilmen Så jävla easy going av Christoffer Sandler är samproducerad med Film i Väst och ingår i huvudtävlan Nordic Competition, där också Eskil Vogts De oskyldiga,Valdimar JóhannssonsLamm och Morgane Dziurla-Petits Excess Will Save Us finns med. I galasektionen finns Annika AppelinsTisdagsklubben, Michel FrancosSundown och Felix Herngrens Dag för dag som också avslutar hela festivalen. Ytterligare en rad samproduktioner finns med i programmet.

Film i Väst är också engagerade i två möten kring svensk films framtid: Filmforum Sverige och Filmpolitiskt toppmöte.


Work in progress

En del av festivalen ägnas åt Work in progress, där regissörer får berätta om sina filmer, hur långt de kommit och visa klipp. Två av årets mest intressanta filmer, Ruben ÖstlundsTriangle of Sadness och Björn RungesBränn alla mina brev, presenteras under festivalen. Båda samproducerade med Film i Väst. Här kan du köpa biljetter.

Björn Runges film Bränn alla mina brev baseras på Alex Schulmans bok och ingår i Work in progress på Göteborg Film Festival.

Agnes Parkrud är en av de utvalda i Nordic Film Lab. Bild: Ola Kjelbye

Nordic Film Lab

Nordic Film Lab är Göteborg Film Festivals talangprogram för några av Nordens mest spännande kreatörer som är på väg att etablera sig i filmbranschen.

Nu presenteras årets 17 deltagare från Sverige, Norge, Danmark och Finland som under festivalen kommer få vara en del av ett exklusivt forum, där de får utveckla sina projekt, yrkesroller och nätverk.

Film i Väst är huvudpartner för programmet som ett led i jakten på nya talanger.


Ninja Thybergs film Pleasure vann tre Guldbaggar, bland annat för Bästa kvinnliga huvudroll med Sofia Kappel. 

Nio Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner

Nio Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner. Det blev resultatet efter måndagens Guldbaggegala för 2021 års bästa filmer. Mest framgångsrik blev Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Pleasure som vardera vann tre Guldbaggar.

– Vi gläds med alla vinnare och är stolta över att ha fått vara med som samproducent. Film i Västs samproduktioner fick totalt 28 nomineringar, så nio Guldbaggar av arton möjliga är ett mycket bra utfall. För Västra Götaland betyder detta mycket eftersom alla samproduktioner spelats in eller postproducerats i vår region, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst. LÄS MER


Sanna Lenkens Göteborgsinspelade film Comedy Queen är en av vårens bioaktuella filmer. I huvudrollerna ser vi Sigrid Johnson, Oscar Töringe och Ellen Taure.

Vårens samproduktioner på bio

Det är pandemi och många filmer har valt att flytta fram sina premiärer. Samtidigt kan du se inte mindre än nio av Film i Västs samproduktioner på svensk bio under våren.

Några av dem går upp på festivaler som Göteborg, Rotterdam, Sundance eller Berlin innan de får möta den svenska biopubliken.


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-draman, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på filmfestivaler som Berlin, Cannes, Venedig och Toronto har Film i Västs samproduktioner varit framträdande.  Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Skandinaviens ledande filmregion.

youtubefacebooktwitterinstagram

Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!