Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Mandarinand

Den 4 januari upptäcktes en hona av mandarinand i Gustavsbergs hamn vid fågelmatningen. Mandarinanden är från början en parkfågel från Östasien som numera häckar i det fria. Denna art har etablerats sig som svensk häckfågel och är nu ”kryssnings-bar”. Hannen är otroligt vacker i sin färggranna dräkt, men honan är också mycket fin. Mandarinanden har endast observerats några få gånger tidigare på Värmdö. Hon är relativt svår att upptäcka när alla gräsänder trängs runt matningen, men när detta skrivs den 21 jan finns hon fortfarande kvar i hamnen.

Spaning efter rödhake på Ekedalsklippan.Foto:Tom Arnbom

Lappugglan vid Kullaberg

Lappugglan tillhör Sveriges häftigaste ugglor och många har fått se denna uggla i Kullaberg på Ingarö alltsedan Petter Westberg upptäckte den i slutet av november. Lappugglan är en norrländsk art som även kan jaga under dagen. Under senare tid har den etablerat sig längre och längre söderut och det finns nu exempelvis häckande par i Västmanland. Platsen i Kullaberg där den oftast observerats  har fått namnet ”Lappuggle-torget”. Många fotografer har dragits dit och lappugglan har figurerat i både TV och lokalpressen. Tyvärr har det hårda trycket för att se denna raritet medfört att flera har parkerat bilarna lite här och där och markägarna har fullt förståligt inte varit glada. Se till att endast parkera vid brev-lådorna vid busshåll-plats Beatedal när ni besöker Kullaberg och inte ute i terrängen eller på den privata vägen.

Februariracet

Krysstävling på Värmdö fastland

2020 var det premiär för denna roliga, individuella tävling. Det blev succé, så nu genomför vi den igen. Det gäller att under hela februari månad se eller höra så många fågelarter som möjligt på Värmdö fastland inklusive hela Koviks-tippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Chans att både få med spännande övervintrare och upptäcka de första, allra tidigaste vår-fåglarna! Vandringspris till den som ser eller hör flest arter.

Vill du delta? Anmäl dig till Håkan Steen på hakansteen(at)yahoo.se

Mer om vårens program hittar ni på Värmdö Fågelklubbs hemsida.

Styrelsen önskar er en artrik skådarvår.

Nyhetsbrev 1.2022


Mandarinand Foto: Magnus Rydén

Resultat från artrallyt den 15/1

Årets traditionella artrally på Värmdö genomfördes den 15 januari, 2022. Vi var hela 11 lag som deltog - fem lag i ekoklassen och sex i vanliga klassen (som använder bil). Totalt sågs 64 arter; något fler än förra året.  Roligaste arterna var berguv, kattuggla, järnsparv, salskrake, ringduva, rödhake, mindre hackspett, skäggmes och mandarinand. De två sistnämnda är troligen nya för denna över 30-åriga tradition. Noterbart var att över 100 bergfinkar observerades. De som saknades var bland annat gråsiska och varfågel.

Vinnarna i Ekoklassen var lag Fröjd (Micke och Per Åsberg, Mats Nilsson och Niklas Westermark) med 47 arter (suveränt bra). Därefter kom Gurra Gangster 43, Ingarö Ecobirding 38, Steenbäckarna 35 och Team Warstrand med 33 arter.

I den vanliga klassen tog Long John’s Sparrow hem det med 51 arter (Adrian Jayewardene, Martin Olgemar och Tom Arnbom), följt av Snösparvarna 45, Fotokryzzarna 38, Koltrasten 35, Kråkfötterna 33 och Holken 25. Det sistnämnda laget gick endast på synliga observationer då en av medlemmarna är hörselnedsatt. Fantastisk prestation.

Över 45 olika lokaler besöktes från Lillsved i norr till Björkvik i syd, samt mellan Stavsnäs och Kovikstippen. I stort sett alla lagen besökte Gustavsberg hamn för mandarinanden. Andra välbesökta lokaler var Tjustvik, Kovikstippen, Ekobackstippen (Farstatippen), Farsta slott, Ekedalsklippan samt Björkvik.

Utöver själva tävlingsdelen är rallyt främst till för att få en viss överblick av fåglarna på Värmdö fastland under januari när det är som svårast att finna dem. Men den sociala biten är förstås också viktig, så vi avslutade med korvgrillning vid Ekedalsspåret , vilket var mycket uppskattat. Tack Johan för att du fixade grillningen och Maria för att du ordnade med priser.

Här är artlistan:

Knölsvan, sångsvan, gräsand, kricka, vigg, alfågel, knipa, salskrake, storskrake, fasan, gråhäger, storskarv, sparvhök, duvhök, havsörn, ormvråk, vattenrall, sothöna, fiskmås, gråtrut, havstrut, tamduva, ringduva, berguv, kattuggla, mindre hackspett, större hackspett, spillkråka, gröngöling, nötskrika, skata, kaja, kråka, korp, sidensvans, svartmes, tofsmes, entita, blåmes, talgoxe, skäggmes, stjärtmes, kungsfågel, gärdsmyg, nötväcka, trädkrypare, koltrast, björktrast, rödhake, gråsparv, pilfink, järnsparv, bofink, bergfink, stenknäck, tallbit, domherre, grönfink, större korsnäbb, mindre korsnäbb, steglits, grönsiska, gulsparv och mandarinand.

Titta gärna på Pernillas och Magnus fågelbilder från rallyt på Värmdö Fågelklubbs facebooksida.

 /Tom Arnbom

Ringmärkning & exkursion på Landsort lör 23 – sön 24 april.

Följ med på en spännande helgutflykt till Landsort, Stockholmstraktens hotspot för flyttfåglarna! Chans till roliga observationer, demonstration av ringmärkning m.m. Vi åker ut med båt från Torö på morgonen/förmiddagen, sedan får väder och vind avgöra programmet. Preliminärt skådar vi helt fritt under lördagen, får guidning av fågelstationens personal under den (mycket) tidiga morgonen eller förmiddagen på söndagen, och åker hem under eftermiddagen samma dag. Om möjligt samåker vi till och från Torö. Båttider meddelas senare, liksom kostnader för båtresa. Möjlighet till övernattning med självhushåll finns på fågelstationen i våningssängar för 300 :- per person inklusive guidning. Alternativt – och betydligt dyrare – går det även att övernatta på vandrarhemmet. På fågelstationen finns fullt utrustat kök med mikro och kyl/frys samt badrum med dusch och toalett. Sängkläder och mat som är lätt att tillaga tar man med själv. För mer info se fågelstationens hemsida: landsort-birds.se

Anmälan senast 4 april till Johan på 0705858230 eller johan@malartrad.se

Årsmöte den 14/3

Alla medlemmar i Värmdö Fågelklubb är välkomna till årsmötet den 14 mars klockan 19.00. Platsen är som vanligt Kyrkettan, Gustavsberg. Klubben bjuder på fika. (Om pandemiläget kräver det kan vi bli tvungna att liksom förra året genomföra det digitalt. I så fall återkommer vi såklart om det.) Årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga på vår hemsida när det närmar sig.

Efter det formella årsmötet visar Anders Haglund bilder och berättar om Horssten, Värmdö kommuns bästa fågellokal, där många sällsynta arter dykt upp under åren.

Till årsmötet välkomnar vi förslag från medlemmarna. De ska enligt stadgarna lämnas in skriftligt i form av motioner, som ska ha kommit in till styrelsen senast den 1 februari. (Ordförande Tom Arnbom, tom.arnbom@wwf.se, 070-554 40 66)

PS. Glöm inte att betala in den frivilliga medlemsavgiften för 2022! 50 kr för vuxen och 25 kr för barn eller familjemedlem. Swish 123 386 04 83 Bankgiro 648-9215

Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig är Majna Gemsjö, majna(at)majna.se. Mer information om klubben: www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Värmdö Fågelklubb. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!