Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Gris /2021

Innehåll

  • Vinterns kurser
  • Digital grundkurs i WinPig Sugg - titta när det passar dig!

  • Grisakademin – en ny utbildningssatsning på distans för er som jobbar praktiskt med grisar!
  • Sverige i EU-toppen i ny antibiotikarapport

  • Zinkförbudet närmar sig...

  • Andra chansen för smittskyddswebinar

  • Till dig med småskalig grisproduktion

  • Rykande färsk internationell rapport

Vinterns kurser

På hemsidan presenterar vi alltid aktuella kurser för dig som arbetar med grisar. För närvarande hålls kurserna digitalt. Just nu har vi lediga platser kvar till:

Villkorad läkemedelsanvändning (D9) Gris, 2-3 februari, kl 9-12

Säker och smärtfri kastration, 10 februari, kl 13-15

Grisakademin, start 22 februari*

Grundkurs i seminering av gris, 10 mars, kl 10-15

Digital grundkurs WinPig sugg, titta när du vill*

*se mer info nedan

Vill du gå någon annan kurs eller passar inte datumen ovan? Då kan du anmäla intresse på vår hemsida, så återkommer vi när nya kursdatum är satta.

Anmäl intresse här

Digital grundkurs i WinPig Sugg - titta när det passar dig!

Har du ny personal eller behöver du repetera de vanligaste registreringarna i WinPig Sugg?

Nu har vi släppt en digital kurs som visar hur du praktiskt utför olika moment i programmet. På så sätt kan du se kursen när det passar dig, pausa när du vill eller enkelt återkomma för att se den flera gånger.

För att läsa mer om kursinnehåll och anmälan, klicka här.

Grisakademin – en ny digital utbildningssatsning för er som jobbar praktiskt med grisar!

Med start i februari 2022 erbjuder Gård & Djurhälsan ett nytt kurskoncept där du har chansen att ta del av veterinärers och produktionsrådgivares expertkunskap under ett helt år. Genom regelbundna webinar fördjupar vi oss inom olika ämnen rörande grisproduktion.

Grisakademin 2022 kommer att fokusera på nyckeln till en fungerande grisproduktion, nämligen suggorna! Hur skapar vi förutsättningar för suggorna att både avvänja många, friska smågrisar och samtidigt bibehålla en god hälsa?

För att kunna analysera din produktion och dess förbättringsområden kommer föreläsningarna även innehålla en del om WinPig som är direkt kopplad till föreläsningens tema. Känner du dig osäker i programmet rekommenderar vi att du inför Grisakademin tar del av vår digitala grundkurs för WinPig Sugg.

I serien ingår en sändning i månaden, ca en timme per tillfälle. Sändningarna sänds live dagtid med möjlighet att ställa frågor till föreläsarna, men det går även att se de inspelade sändningarna när det passar er bäst. 

Läs mer om kursserien och anmäl dig här.

Sverige i EU-toppen i ny antibiotikarapport

I november kom den 11:e rapporten från ESVAC, European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC), som följer försäljning av antimikrobiella substanser till djur inom Europa. Rapporteringen är frivillig, och Sverige har varit med från start. Av de länder som har rapporterat in sedan 2011 har försäljningen minskat i 20 av 25 länder. Den totala försäljningen av antibiotika till livsmedelsproducerande djur har minskat med 43% sedan 2011.

Sverige ligger bland de absolut bästa i EU, bara Norge och Island rapporterar en lägre förbrukning.

Dessa fina resultat är möjliga tack vare ett långsiktigt arbete. I Sverige har vi länge jobbat medvetet för en god djurhälsa genom ett fokuserat arbete mot vissa sjukdomar, en genomtänkt produktion och ett förebyggande smittskyddsarbete. Detta är ett arbete som har gjorts tillsammans av myndigheter, veterinärer och djurhållare.

Vi ska vara stolta över vår fina placering och Gård & Djurhälsan vill tacka alla våra kunder för det goda samarbetet som leder framåt! Det är arbetet som görs på gårdarna som i slutänden ger resultat.

Zinkförbudet närmar sig..

Du har väl inte missat den fina sidan utanzink.se, där du kan ta del av forskning och kunskap om vad som gör en lyckad avvänjning. Där finns också tips och filmer om hur du kan fasa ut zink just på din gård, utan negativ påverkan på dina smågrisars hälsa eller ökad antibiotikaförbrukning i din produktion.

Utanzink.se är en del i ett projektet "Utan högdoserad zink 2022" som har flera deltagande aktörer utöver Gård och Djurhälsan. Vi jobbar löpande med att göra materialet lätt att hitta även från vår hemsida. Tveka inte heller att ta kontakt med din rådgivare, veterinär eller foderförsäljare om du har fler frågor.

Andra chansen för smittskyddswebinar

Du vet väl att du kan titta på flera av våra webinar om smittskydd i efterhand?

På Smittsäkrad Besättnings hemsida finns nu våra webinar om Vildsvin inpå knuten och Afrikansk svinpest för tittning, klicka här för att komma till filmerna.

Till dig med småskalig grisproduktion

Smittskydd är inte bara viktigt för stora besättningar, även vid småskalig grisproduktion och hållning av sällskapsgrisar behöver man tänka på smittskyddet. Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS) har nu tagit fram en folder som fokuserar just på detta. Läs mer och ta del av foldern här.

Även på smittsäkra.se finns material riktat direkt till de med få grisar.

Rykande färsk internationell rapport

Gård & Djurhälsan är sedan många år deltagare i InterPig och varje år sedan 2009  publiceras därifrån en Internationell rapport. I årets rapport redovisas produktionsresultat och ekonomiska jämförelser från 2020 samt resultatutvecklingen 2016–2020.

I rapporten kan du bland annat läsa att det svenska grisköttet stärkt sin andel på den inhemska marknaden och att de svenska avräkningspriserna ligger högst av de deltagande länderna. Mer information och hela rapporten hittar du här.

God Jul och ett Gott Nytt År

önskar

Gris-gänget på Gård & Djurhälsan!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!