Problem att läsa nyhetsbrevet? Se i webbläsaren |  Avsluta prenumerationen? Klicka här.

Aktuellt bland våra medlemmar i december 2021

 

Länsteatrarna önskar god jul och gott nytt år! 

Årets julklapp är en evenemangsbiljett. Varför inte en biljett till din egen länsteater?

Västanå Teater bjuder på en stämningsfull Västanå jul och Teater Västernorrland presenterar Julfrossa med Jacke Sjödin. Västmanlands Teater spelar Amadeus till årsskiftet, på Örebro Teater spelas Vem är rädd för Virginia Woolf? och på Norrbottensteatern Ja må hon leva! Västerbottensteatern fortsätter framföra Musikanternas uttåg in i januari.

Det är bara några exempel på länsteatrarnas utbud i julhelgen. Flera teatrar har också satt igång biljettförsäljningen inför vårsäsongen.

God jul och gott nytt år!

 

Robert Uitto,. Foto Teodor Uitto.

Ordförande Robert Uitto har ordet

"Med vaccinationsbevisens införande hoppas vi nu på att kunna fortsätta spela våra föreställningar utan större begränsningar i publikantal. I stort är vi därför positiva till detta, samtidigt som vi ser utmaningar med hanterandet. Irritation kan uppstå hos publik som av någon anledning glömt eller på annat sätt inte kan visa upp ett bevis inför föreställningen. Då kan det slå mot vår personal. Men vår inställning är tydlig: vi vill skapa trygghet för alla de som vill komma till oss, trots de besvär som hanteringen eventuellt kan skapa. Länsteatrarna vill vara en trygg miljö även i fortsättningen."

Läs hela Roberts krönika för december här.

 

Under pandemin har många teatrar spelat för en gles publik, som här på Länsteatern på Gotland i våras. Foto Anna Ericsson.

”Krisen är inte över för kulturen!”

Styrelsen för Länsteatrarna i Sverige har skrivit en debattartikel som betonar vikten av att skapa goda förutsättningar för den regionala scenkonsten inför återhämtningen av kulturen efter pandemin.

"Det finns sätt att hämta igen det demokratiska underskottet, bland annat genom att våra länsteatrar får möjlighet att betala igen det som kan kallas ett kulturellt underskott. För att detta ska kunna vara möjligt så måste det finnas en ekonomisk långsiktighet och ett engagemang från politiken."

Läs mer här.

 

Rapporten Samhällets utgifter för kultur 2020 publicerades 21 november 2021.

Stor ökning av kulturutgifterna

Myndigheten för kulturanalys har publicerat ny statistik över de offentliga utgifterna för kultur under 2020. Statistiken visar att utgifterna för kultur hos stat, regioner och kommuner ökade kraftigt. Detta förklaras av en stor ökning av statens utgifter för kultur, som en följd av beslut om extra insatser under coronapandemin.

Totalt ökade de offentliga utgifterna för kultur med 3,7 miljarder kronor i fasta priser, vilket motsvarar en ökning med 12 procent jämfört med 2019.

Läs hela rapporten här.

 

Arawelo på Dalateatern

Enligt sägnen var Arawelo en somalisk drottning som tog makten, styrde i ett matriarkat, men blev med tiden maktfullkomlig och grym. När Dalateatern undersöker möjligheterna att starta en Medborgarscen bjuder de in regissören Rebecca Örtman att leda ett uppsökande arbete, som ska resultera i ett pilotprojekt, vilket på sikt ska bli en föreställning om drottning Arawelo. Läs mer

 

Politiska tal på Ung Scen Norr i vår

Politiska tal lyfter hjärtefrågorna för unga i Norrbotten, deras tankar om vad politik är och hur det påverkar dem. Manuset bygger på samtal med unga i Norrbotten och skrivs av dramatikern och författaren Athena Farrokhzad och regisseras av koreografen och regissören Carl Olof Berg. Förarbetet har varit i full gång hela hösten! Läs mer

 

Foto Lina Ikse.

Peter och Janne gör slut visas i SVT Play

Regionteater Västs föreställning Peter och Janne gör slut har nypremiär i vår, men innan dess kan du se en helt ny inspelning av föreställningen på SVT Play. Peter och Janne gör slut fick Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2019 och blev uttagen till Scenkonstbiennalen 2020. Se föreställningen här.

 

Foto Le Patin Libre.

Scenkonst Sörmland presenterar samtida dans på is

Le Patin Libre har kallats världens första skridskokompani för samtida skridskodans. I januari kommer de till Sverige och uppträder bland annat med föreställningen Vertical Influences i ishallarna i Gnesta och Nyköping. ”Patin” betyder skridsko och ”Libre” betyder fri – så ”den fria skridskon”? Vi tog reda på lite mer! Läs mer

 

Foto Niclas Fasth.

Rapport från en klassrumsturné i Östergötland

Under hösten har skådespelarna Martin Waerme och Anja Rajic turnerat med föreställningen Fake News i skolor i Östergötland. Gensvaret har varit stort och turnén har varit fullbokad. Hur är det då att åka på en klassrumsturné med en föreställning som riktar sig till högstadieelever? Vi frågade Veronika Baumgardt, producent på ung scen/öst! Läs mer

 

Foto Rachel Tess.

Barn utforskar identitet på Norrdans

Föreställningen Maskot av koreografen Rachel Tess är en interaktiv dansupplevelse för barn 6-8 år, där barnen bland annat får skapa en egen maskot av en av dansarna, som också blir deras danslärare. Det är premiär den 10 december och därefter åker föreställningen på turné i skolor i Norrland under våren. Läs mer

 

Foto Patrick Degerman.

Succé för Musikanternas uttåg på Västerbottensteatern

Förväntningarna var rejält upphaussade inför Västerbottensteaterns första stora produktion i nyöppnade Sara kulturhus. Hur skulle publik och recensenter ta emot världspremiären på dramatiseringen av PO Enquists Musikanternas uttåg?

– Det är fantastiskt med den fina respons vi fått på Musikanternas uttåg, berättar Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Läs mer

 

Foto Länsteatrarna i Sverige.

Länsteatrarna på Folk och Kultur 2022

Robert Uitto, ordförande och Michael Johansson, verksamhetsledare, hälsar alla hjärtligt välkomna att besöka Länsteatrarna i Sveriges monter på Utställartorget på kulturkonventet Folk och Kultur den 9-12 februari!

-Vi kommer även att arrangera två seminarier, berättar Michael Johansson. Vi återkommer med mer info i nästa nyhetsbrev!

Läs mer om Folk och Kultur här.

Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89

Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst,
Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. 
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.