Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Innekväll

Påminnelse om årets sista aktivitet. 

Måndag 6/12 Föredrag och bildvisning av Niclas Ahlberg – Ljusets avsked och återkomst.
Plats: Kyrkettan i Gustavsberg klockan 19.00

Vårprogram

Lördag 15 januari: Det traditionsenliga artrallyt på Värmdö fastland med Skådarpub

Lördag 29 januari: Vinterfåglar i Farstaområdet

Februari:
Krysstävling hela månaden på Värmdö fastland

Lördag 26 februari: Vinterfåglar i Farstaområdet

Torsdag 10 mars: Skådarpub

Måndag 14 mars: Årsmöte med bildvisning och föredrag om Horsten av Anders Haglund

Lördag 26 mars: Flockar av vårfåglar!

Lördag 9 april: Vårvinterexkursion till Havsbandet i Sandhamn

Torsdag 14 april: Premiär för vårens skådarmorgnar vid Hemmesta sjöäng

Lördag 23 och fredag 29 april: Sträckmorgnar vid sydligaste Ingarö

Lördag 23 – söndag 24 april: Exkursion med övernattning till Landsort

Torsdag 28 april: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng

Torsdag 5 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng

Lördag 7 maj: Gökotta vid Hemmesta sjöäng

Söndag 8 maj: Fågelskådningens dag vid Hemmesta sjöäng

Torsdag 12 maj: Skådarmorgon vid Hemmesta sjöäng

Söndag 15 och torsdag 19 maj: Fågelsång för nybörjare

Lördag 21 eller söndag 22 maj: Tur till Svenska Högarna/Horssten

Lördag 28 maj: Exkursion till Fysingen

Fredag 10 eller lördag 11 juni: Nattsångare

Vårprogrammet Ligger nu ute på vår hemsida där man ken se mer detaljerad information.

Nyhetsbrev 5.2021


Lappuggla Foto: Pernilla Ådén

Lappuggla och sparvuggla

För några dagar sedan upptäckte Petter Westberg till sin förvåning en stor lappuggla när han egentligen spanade efter vår minsta uggla, sparvugglan. Lappugglan har setts flera dagar i sträck i närheten av bommen vid Beatedal. Besökare ombeds parkera vid busshållplatsen längs Klacknäsvägen. Lappugglan observeras nästan varje år på Värmdö men det är lika kul varje gång. Eftersom den delvis är dagaktiv kan den ses i fullt dagsljus när den spanar efter någon gnagare.

Vinterkryss i Värmdö kommun

Nu är det dags för årets vinterkryssinsats som pågår i tre månader (1 december – 28 februari). Det är bland annat för att för att dokumentera var och vilka fåglar som finns i kommunen under vintern. Alla kan vara med och förra året besöktes många nya lokaler och vi hjälptes åt att hitta fåglarna. Ett fågelbord på Djurö kanske har besök av ovanligt många bofinkar och vid Bullandö kan det finnas flera morkullor. Nedan är en presentation av Per Åsberg och Calle Bredberg om Vinterkrysset.

Väl skådat och tveka inte att anmäla er till Calle för tillsammans är vi bäst.

Tom Arnbom, ordförande Värmdö Fågelklubb

PS Läs gärna om fågellokalen Sandhamn som Per Åsberg har skrivit: http://www.varmdofagelklubb.se/lokaler/sandhamn-45471666

Presentation av vinterkrysset

Kommande vinter genomförs Värmdös vinterkryss igen. Den här gången kommer jämförelser även göras med föregående vinter. För att nå ut snabbt med roliga upptäckter finns larmsystemen Bird alarm och Band ”Värmdö fåglar”. En observationstråd för varje månad kommer att ligga uppe på Värmdö fågelklubbs facebooksida där vi kan dela med oss av roliga obsar. Rapportera gärna in fynden på Artportalen.se. Vi kan använda Vinterkrysset till allt möjligt och var och en av oss motiveras av olika saker. Det kan handla om att tävla mot varandra månad för månad, förbättra sina egna månadslistor eller leta nya arter för en viss lokal. Somliga kanske vill använda december och januari för att reka var olika arter håller till inför Februariracet. Det kan också handla om en sådan enkel sak som att det sporrar en att bege sig ut överhuvudtaget en ruskvädersdag. För att finna inspiration till besöksmål inom kommunen finns föregående vinters sammanställningar länkade på Kalkylarket. Vilka lokaler har exempelvis hyst strömstare vintertid historiskt sett?

Ursprungsidén med Värmdös vinterkryss är en kul grej som ska förgylla hela den mörka vintern och pågå inom hela kommunen. Det blir lite av en individuell tävling även om huvudsyftet är att vi tillsammans ska ha som morot att tillsammans finna så många kommunarter som möjligt under vintern. Där allas insatser är lika viktiga. När olika delar av kommunen regelbundet kollas av år efter år leder det till att vi får en bättre bild av var de olika arterna övervintrar. Värmdö kommun är stor och många platser såväl på ”fastlandet” som i skärgården besöks sällan av skådare. Att vi provar nya grepp och sprider på oss ökar chanserna till riktigt roliga upptäckter.

Bra bevakning på Ingarö ledde exempelvis till upptäckten av förra vinterns tyngsta upptäckt - den vitvingade truten som dessutom var en ny art för vår kommun!

Lycka till med kryssandet i vinter!

/Per Åsberg och Carl Bredberg

Vill du delta i Värmdös Vinterkryss 2021/2022?

Skicka då ett mail till calleboll@gmail.com så får du en länk till en privat krysslista och all övrig information om hur du kryssar.

Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig är Majna Gemsjö, majna(at)majna.se. Mer information om klubben: www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Värmdö Fågelklubb. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!