Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kraftverket för professionella dans- och scenkonstnärer


KONSTEN, VÄRLDEN OCH SITE 2021

SITE önskar god jul och gott nytt år! Foto Emelie Johansson.

Det känns som vi alla suttit i en centrifug eller kanske virvlat runt på ett tivoli hela detta märkliga år som präglades av pandemin.

På SITE har vi ändå lyckats genomföra första delen av två av vårt nordiska residens. Tillsammans med MARC i Knislinge genomförde vi under våren även ett residens med en konstnärlig mentor. I somras producerade vi vårt första cirkusresidens. SITE/Specific Festival kunde genomföras i september, i samarbete med Hallen/ccap. Och pandemin till trots har konstnärer hela tiden arbetat i SITE studios.

Men naturligtvis har vi också ägnat en god stund av vår tid till att planera och planera om, precis som alla andra aktörer inom konsten.

Utan våra fantastiska konstnärer på SITE och runt om i världen hade det inte gått. Tack för all er energi och kampvilja!

Vi vill också tacka Stockholm Stad och Region Stockholm för verksamhetsstöd. Genom Statens kulturråd fick SITE krisstöd som gjorde att vi klarade året ekonomiskt. Vi vill också tacka Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Nordisk Kulturkontakt och Farsta Stadsdelsnämnd för finansiellt stöd. Vi tackar också alla våra fantastiska samarbetspartners under året.

SITE önskar alla en riktigt God jul & Gott Nytt År 2021!

Anne-Sofie Ericsson, verksamhetsledare SITE
Emelie Johansson, projektledare SITE


NB8 NORDISKT MENTORPROGRAM FÖR PRODUCENTER

Deltagarna i NB8 Circle, vårt nordiska mentorprogram för frilansande dansproducenter är nu klara! Till vår stora glädje kom många sökande från Estland, Lettland och Litauen. Vi ser mycket fram emot att träffa hela gruppen av 8 adepter och 8 mentorer i januari när kick-offen äger rum utanför Helsingfors (under förutsättning att restriktioner tillåter att vi samlas). Vi återkommer med hela listan med mentorer och adepter inom kort!

Från Sverige deltar Julianna Viðarsdottir som adept och Emmy Astbury som mentor. Julianna arbetar som frilansande producent på produktionskontoret Nordberg Movement och Skånes Dansteater. Emmy har lång erfarenhet av produktion inom dansområdet och är för närvarande producent på Cullberg.

Följ gärna NB8 på hemsidan eller på Facebook!

Programmet stöds av Nordisk kulturkontakt.


NYTT KONSTNÄRLIGT RÅD PÅ SITE

På SITE finns sedan två år tillbaka ett konstnärligt råd, som kallas in vid val av stipendiater, residens och samproduktioner. 2021-2022 består det konstnärliga rådet av Ulrika Berg och John-Paul Zaccharini från SITE styrelse, Shaya Khalil och Gülbeden Kulbay residenskonstnärer på SITE, samt konstnärerna Natália Rebelo och Yared Tilahun Cederlund. Från SITE deltar även Anne-Sofie Eriksson, verksamhetsledare och Emelie Johansson, projektledare.


PODDEN KONST-VÄRK/ART-ACHE x 3

I podcasten KONST-VÄRK /ART-ACHE möter SITE:s projektledare Emelie Johansson konstnärer som är verksamma i huset för att prata om konst och konstnärliga processer. Nu har Emelie pratat och spelat in samtal med Carl Olof Berg och matt lambert, Gülbeden Kulbay, och med Olmeulmad Collective från Estland. Lyssna, lär och bli inspirerad!


ART-ACHE #13 - CARL OLOF BERG OCH MATT LAMBERT

SPIT. Foto Jennifer Drotz Ruhn.

Carl Olof Berg (SE) och matt lambert (US) har just avslutat en veckas arbete på SITE, som en del av Konstverkets sommarresidens 2020, som har blivit uppskjutet p.g.a. pandeminI podden berättar de (på engelska) om sitt samarbete med projektet SPIT som ska möta publiken 2022.

SPIT är ett tvärvetenskapligt konstprojekt på temat saliv, som utforskar skärningspunkten mellan koreografi, queera kroppar och hantverk. Projektet SPIT innehåller liveframträdanden, tre videoverk, åtta stillbilder, tre masker och ett antal klädesplagg.

- Vi är så glada att kunna berätta att vi planerar att presentera SPIT för allmänheten på Livrustkammaren i Stockholm i april 2022, säger Carl Olof Berg och matt lambert. – I SPIT undersöker vi hur vi kan visa salivens komplexa historia genom närvaron av queera kroppar, spott och rörelse. Som publik erbjuds du personliga minnen av att spotta och svälja genom ögonkontakt, tal, fysisk uthållighet och utmattning. Men också genom den exponering, omsorg, risk och sårbarhet som skapas när maktpositionerna skiftar.

Lyssna på podd-avsnittet här.

Läs mer om konstnärerna och residenset här


KONST-VÄRK #14 - GÜLBEDEN KULBAY

Foto Prana Kulbay.

Gülbeden Kulbay, residenskonstnär på SITE och medlem av SITE:s konstnärliga råd, träffar och samtalar med Emelie Johansson i det fjortonde avsnittet av podden KONST-VÄRK /ART-ACH. Gülbeden Kulbay har många järn i elden och under hösten 2021 har hon bland annat medverkat i utställningen Symbiosis på Färgfabriken i Stockholm.

Lyssna på podd-avsnittet här.

Läs gärna en presentation av Gülbeden Kulbay här. Du får veta mer på hennes hemsida och Instagram.


ART-ACHE #15 - OLMEULMAD COLLECTIVE

Olmeulmad Collective på SITE. Foto Emelie Johansson.

I oktober kunde vi välkomna Olmeulmad Collective från Estland för ett tre veckor långt besök inom ramen för SITE:s residensprogram Nordic Residency. Residenset hade skjutits upp flera gånger under pandemin och det var en stor glädje för oss att äntligen träffas, och för gruppen att sätta igång sitt arbete på plats på SITE.

Olmeulmad Collective består av Age Linkmann, Arolin Raudva, Maarja Tönisson och Raho Aadla, som fann varandra under dansstudier vid Institutionen för scenkonst på Viljandi Culture Academy vid universitetet i Tartu (EE) 2014 och tog namnet Olmeulmad, som betyder Vardagliga människor. Nu kan du höra dem i ett samtal (på engelska) med Emelie Johansson i podden KONST-VÄRK/ART-ACHE där de berättar om sitt arbete och sin verksamhet. Lyssnar du ända till slutet vankas det (skön)sång…

Lyssna på podd-avsnittet här.

Läs mer om Olmeulmad här

Residenset genomförs med stöd av Nordisk kulturkontakt.


SITE Sweden │ Mårbackagatan 11 │ Hus H │ 123 43 Farsta

www.sitesweden.se │ info@sitesweden.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!