Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Anmälan öppnar 1 december till Pantaenius Bohusracet med Svenskt Distanskappseglings-mästerskap Double-Handed

Datum: 30 juni – 3 juli 2022

Arrangör: Segelsällskapet Viken Ägir, Uddevalla, i samarbete med Svenska Havskappseglingsförbundet

Vad behöver jag för att segla SDM?

  • Verifierat mätbrev
  • Medlem i Svenska havskappseglingen förbundet
  • Tävlingslicens hos Svenska seglarförbundet
  • Klubb ansluten till Svenska seglarförbundet
  • Startar i startgrupp Klassmästerskap

Vad gäller för utländska deltagare?

  • Seglar Bohusracet men deltar inte i det svenska klassmästerskapet
  • Krävs SRS mätbrev (ansök)

Vad gäller för entyp?

En entypsbåt med gällande klassbrev behöver enbart skicka in det gällande mätbrev som underlag till det verifierat mätbrev.

Mer info finner du i inbjudan. Länk till Inbjudan

www.bohusracet.se

Race-report från 2021 total-vinnare, Emil & Johan Henricsson i Banner 28 Piri Piri?

Emil o Johan - Varför seglar ni Bohusracet?

Bohusracet är en av säsongens absoluta höjdpunkter för oss! Oavsett ambition, tidigare erfarenhet och kunskaper är det en rolig och tuff utmaning. Kombinationen av tajt bana i den inre skärgården med dem längre benen på öppnare vatten gör racet väldigt varierande och utmanande. Ovanpå det är stämningen alltid på topp och gemenskapen före, under och efter tävlingen är otrolig.

Hur gick det till när ni vann racet? – Starten

Det var läns inne vid starten på Byfjorden i år. Vi seglar Banner 28:an med gennaker och det blev ett tufft första ben med många gippar. Helt klar fördel för spinnakerbåtarna som hade en enklare resa utåt.

Vid rundning Stången hade vi halkat ner något i fältet och började leta bra position på banan för att komma fram i fältet igen. Vinden vred mycket fram och tillbaka, men efter ett par byten mellan fock och gennaker kunde vi äntligen göra ett ryck och var först på vattnet ut över Ljungskile bukten. Härligt! Äntligen fri vind!

Svanesund - Hätteberget

Det verkade nu som att det skulle bli fortsatt undanvind hela vägen ut mot Hätteberget och vi gick smidigt förbi Svanesund och Stigfjorden med bara ett fåtal gippar. Fortfarande med ett betryggande avstånd bakåt. Vid Lilla Brattön satsade vi på det säkra alternativet att ta insidan nära Tjörn, bakom oss såg vi att GRÅ (Contrast 33) med ett par båtar i följetång gick utsidan. Känslan var att det nog var hugget som stucket.

Klockan närmade sig nu 15:00 så vi beslöt oss för att ta ett par längre bogar ut över Hakefjorden och få i oss lite mat. På marstrandsfjorden gick vi en lång bog söderut för att undvika ev. norrgående ström, här tappade vi tyvärr mycket tryck och GRÅ var nästan ikapp oss igen. Vid rundning av Hätteberget var vi åtminstone första båt och ställde in oss på ett långt halvvindsben i den avtagande vinden.

Hätteberget - Fjällbacka

Vinden vred snart emot och det blev kryss. I den lätta vinden kom båten till sin rätt och vi kunde hålla fin fart medan avståndet bakåt sakta växte. Samtidigt började vi komma ikapp den stora klungan i grupp ett.

Vinden skiftade vänster och vi slog in mot fastland igen likt alla de andra i närheten. Vi valde sedan att gå utanför Måseskär, här tappade vi en hel del på de som hängde kvar längre i skiftet och gick insidan.

Söderut började vi se svarta moln torna upp och kort därefter började färgglada spinnaker pryda vattnet. Vi hann precis koppla om gennakern till rätt sida innan vinden vred 180 grader och det blev återigen läns.

När vi närmade oss Soteskären började vinden avta och vi gick precis förbi Mjölskär innan den sa god natt helt. Klockan var nu 02:00. Vi ställde in oss på en lång natt och försökte aktivt jaga dem små stråk av vind som fanns. In i Fjällbacka skärgården hade vi det tufft med strömmen medan Qetesh (Albin Nova) och Intermezzo (X-302) seglade bra och närmade sig snabbt bakom. När vi rundade 05:00 fick vi lämna över stafettpinnen till Qetesh en stund innan vi fick tillbaka den några minuter senare.

Fjällbacka - Strömstad

Det blev en lång morgon med lite vind och sömnbristen gjorde sig nu påmind. Lyckligtvis fortsatte strömmen att tryckte oss norrut. Strax söder om Ulsholmen hade vi känslan av att havsbrisen började närma sig, så vi valde att gå utsidan för att få den tidigt. Qetesh och Shanty (Compis 345) som hade smugit sig ikapp, hängde på.

Snart kom den efterlängtade vinden och vi kunde sätta gennaker ut på Kosterfjorden. Redan innan hade vi bestämt oss för att ta det säkra alternativet och gå i den svagare strömmen nära land. Det visade sig fungera bra och vi fick återigen ett avstånd bakåt.

Strömstad - Smögen

Vi rundade i Strömstad som första kölbåt 13:30 och nu bär det av söderut. Ute på Kosterfjorden igen mötte vi dem första båtarna i klass tre, fyra och fem som hade haft ett tufft race med lite vind. Det verkade nu som att det var Qetesh och vi som slogs om gruppsegern. Ledningen i korrigerad tid pendlade och vi kollade Trac Trac var och varannan minut.

När vi rundade Sadeln dog vinden igen och moralen sjönk ordentligt. Vi var inte sugna på ännu en långt stiltje. Lyckligtvis varade det inte mer än någon timme innan ny vind fyllde på inne ifrån land. Vi ändrade den ursprungliga planen om ett rakt spår i yttre Fjällbacka skärgården och sikta på ett spår närmare land där vinden kändes stabilare.

Ut på öppnare vatten bort mot Mjölskär fick vi riktigt fin undanvindssegling med solnedgång och platt vatten utan vågor. Ständigt jagandes på vattnet bakom syntes Qetesh blåa spinnaker. När vi till slut närmade oss Smögen skären pustade vi ut och vågade hoppas lite på att vinden skulle hålla hela vägen in i mål. Klockan 23:54 passerade vi mållinjen, nöjda men trötta. Nu väntade vi med spänning. Qetesh kom i mål 00:42 och vi hade till slut 05:49 minuters marginal korrigerad tid. Otroligt rolig och spännande segling som gjorde att vi höll oss på alerten hela vägen fram.

/ Emil & Johan Henricsson


Pantaenius Bohusracet på Facebook


Sponsorer

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!