Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hisnande historia och aktuella nyheter på besöksmålet Varnhem

NR 5/2021

JULAFTONSGLÖGG OCH SÅNG

vid Ryttargården Varnhem. Julafton kl 16.30-17.30

Hembygdsföreningen Skarke-Varnhem bjuder in till Julaftonsglögg och godispåsar till barnen vid Ryttargårdsgranen. Traditionen att samlas vid Varnhemsgranen väcks på nytt, nu i samverkan med kyrkan som ägare och brukare av Ryttargården.

Grankören och gemensam sång. Glögg och pepparkakor till alla och hundgodis till hundarna från kl 16.30 

Kl. 17.00 kommer tomten med hästarna från Kyrkogatan med godispåsar till barnen

Församlingsherde Emanuel Carlsson läser del av Julevangeliet från trappan.

PS! Passa på att för sista gången se Varnhemsutställningen i Ryttargården - ”Från Klosters by till Varnhems stationssamhälle” - innan den lämnar Ryttargården.


JULMARKNAD

4 december kl 13:00-17:00.

i trädgården vid Klostercaféet och Ryttargården.

Ett 20-tal utställare erbjuder julkärvar, julsenap, hembakt bröd, dörrkransar, marsipan, honung, lammprodukter, plädar, fårskinn, hantverk, böcker och kläder med mera.

Ponnyridning och musikunderhållning.

Klostercaféet har öppet 11:00-17:00. 

KUNG DAVID

Det är med stor glädje som projektgruppen för orgelarbetet har fått motta en donation av Henry Ragnarsson i Uppsala om 530 000 kr för återskapandet av skulpturen av kung David på barockorgelns fasad. Det är den största och mest kostbara av figurerna på barockorgeln.

Den totala summan som insamlats till orgelprojektet är 6 097 444 kr. Till detta kommer en donation av 30 000 dollar från Barbro Oshers Pro Suecia Foundation (ca 240 000,-) Läs mer


KLOSTERSJÖN UPPMÄRKSAMMAS I UPPDRAG GRANSKNING

Klostersjön i Varnhem och närbelägna Spånnsjön framhålls som  goda initiativ för att minska växthusgasutsläppen. Programmet från den 6 oktober kan ses på SVT-Play.

BIPARADIS KRING KLOSTERSJÖN

Klostersjön i Varnhem är ett naturvårdsprojekt där ett av flera  mål är att öka den biologiska mångfalden i landskapet. Det vill vi göra på olika sätt och en viktig del är att gynna de pollinerande insekterna och skapa bra livsrum för dem. Sandiga kullar, almved, körsbär, hagtorn och torrängsväxter ska underlätta livet för bina. Läs mer


KLOSTERSJÖN BÄST I SKARABORG

I Turistrådet Västsveriges omröstning Årets Hållbarhetskliv fick Klostersjön pris som bästa kommunala initiativ i Skaraborg. Prissumman 10 000,- ska investeras i valfritt hållbarhetsprojekt i kommunen. Skara kommun är sedan 6 oktober en aktiv part i projektet som syftar till att offentliga och privata aktörer tillsammans ska ställa om till ett hållbart samhälle. Läs mer

EN FANTASTISK KULTURNOMINERING

Skara har uppmärksammats nationellt som kulturkommun och var en av fem i slutstriden om Årets kulturkommun. Utmärkelsen gick denna gång till Emmaboda. - Men vi är enormt stolta över nomineringen och allt arbete vi gjort för att utveckla och synliggöra kulturen i kommunen, säger Åsa Veghed, kulturchef. Läs mer


HUR PÅVERKAS VARNHEM OCH BESÖKSMÅLET I ÖVERSIKTSPLANEN? LÄMNA DINA SYNPUNKTER!

Förra året inbjöds du att tycka till om bostäder, favoritplatser och utveckling. Nu har många av förslagen bakats in i översiktsplanen. Finns din input med?

Översiktsplanen för Skara kommun är ute på samråd till 23 januari. Den innehåller väldigt mycket och förmodligen kan du hitta en hel del som berör just dig!  

skara.se/oversiktsplan

Så här tycker du till

PLANEN SKA MÖJLIGGÖRA FÖR DIG SOM VILL UTVECKLA KOMMUNEN

Utdrag från sidan 139 (ställningsstaganden):
"Hela området runt Klosterkyrkan är viktigt för utveckling av Varnhem som besöksmål. Området markerat i kartan över Varnhem är markområde lämpligt för utveckling av besöksnäringen. Kan innefatta restauranger, parkering, teaterarena utomhus etc.

  • Intentionerna och åtgärderna i den fördjupade översiktsplanen för Varnhem från 2014 fortsätter att gälla även efter att denna översiktsplan antagits
  • Ny parkeringsplats för besöksmålet i Varnhem anläggs norr om Axvallavägen
  • Fastigheterna norr och öster om Klosterkyrkan ges möjlighet att öppna verksamhet som kafé och restaurang eller annan verksamhet som kompletterar besöksmålet
  • I anslutning till besöksmålet etableras en yta för större evenemang.
  • Kommunen verkar för att långsiktigt utveckla Klosterområdet som besöksmål.
  • Tornspiran av klosterkyrkan ska fortsatt vara det dominerande inslaget i ortssilhuetten
  • Hotellverksamhet är lämplig att lokalisera vid Billingens västra sluttning i närheten av besöksmålet Varnhem."

SPECIALNUMMER OM ÖVERSIKTSPLANEN

I Medborgartidningen kan du läsa mer om syftet med översiktsplanen och vad den innehåller.

Medborgartidning 7/2021


Nyhetsbrevet utkommer fem gånger per år. Ett samarbete mellan Skara kommun, Västergötlands museum och Svenska kyrkan.

Besök oss på varnhem.se eller följ oss i våra sociala kanaler.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är intressent, aktör, invånare eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!