Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

December 2021, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan.
Tipsa gärna om nyhetsbrevet till dina vänner.

Vi önskar dig en fin advent och jul med några jultips och annat att förströ dig med.

Ge bort en reparation i julklapp

Sveriges konsumenter tipsar

Sveriges konsumenter tipsar om att ge bort ett presentkort till en skräddare, skomakare eller telefonverkstad. Eller göra något själv:

  • Överraska med färdiglagad grej under granen 
  • Ge bort ett lagnings-kit för cykel eller skovård till exempel
  • Ge bort en lagningstjänst. Kanske kan du lägga upp ett par för långa byxor, olja in utemöblerna, måla ett staket eller serva en cykel. 
  • Gör ett eget presentkort, erbjud en middag, barn-, hundvakt eller annat din vän skulle uppskatta.

Här kan du läsa mer om att konsumera hållbart.

Vill du testa något vegetariskt till jul?

kålrumpa
Griljerad lålrot

Kanske har du börjat att äta mer vegetarisk mat på sistone? Eller är någon av gästerna vegan? På internet kan du hitta många recept, även samlingar med julmat:

Klimatalliansen har bildat ett regionalt nätverk

Klimatalliansen i Sverige har nu, två månader efter starten,  500 medlemmar! Mötet i Örebro den 15 november har följts av möten i stora delar av Sverige – från Umeå till Malmö. Lokala grupper bildas på många av dessa platser. Så också i Örebro, som rivstartat med en debattartikel! I den kritiseras Ryan Airs etablering av en flyglinje mellan Örebro och London specifikt och, mer generellt, det faktum att mycket lokala skattemedel går till att subventionera flyget. 

Gudrun Schyman var föredragande under informationsmötet

Engagemanget för klimatet och ett samhällsbygge i samklang med naturens resurser och begränsningar bli allt större. Insikten börjar sjunka in allt bredare. Vi kan nu äntligen påverka på riktigt. Om vi gör det tillsammans. Klimatalliansen har mycket att diskutera både nationellt och lokalt. Vi tror att den bästa utgångspunkten är att bjuda in till fika! Välkommen den 12 och 19 januari, klockan 18.00 på Café Java, Örebro.  

För frågor eller funderingar – vänd er gärna till lokala representaterna William Grönlund eller Stefan Vedin. Mer om Klimatalliansen på klimatalliansen.nu

Klimatkrisen, hoppet och vägen framåt

tidigare ärkebiskop KG Hammar och imam Awad Olwan
Imam Awad Olwan och tidigare ärkebiskop KG Hammar

Nästa lokala evenemang som Klimatalliansen ordnar går av stapeln den 16 december klockan 18.00 på kulturarenan i Vivalla, Örebro. Där träffas två medlemmar av Klimatalliansen – tidigare ärkebiskop KG Hammar och imam Awad Olwan – för att diskutera Klimatalliansen ur ett religiöst och allmänmänskligt perspektiv. Moderator för samtalet är Svenska kyrkans hållbarhetsstrateg Sara Bronner. Läs mer om evenemanget.

KlimatPub i Örebro

klimatpub logotyp
Den 17 och 29/12 är det pub

Den 17 och 29/12 mellan 17-18 arrangeras KlimatPub på Artbar vid Järntorget, Örebro. Här kan vi diskutera klimatfrågor över en öl eller något annat drickbart. Länk till den 17/12-puben.

Kalender

Klimatfredagar- Rådhustrappan i Örebro, fredagar kl.16-17.

Hopajolas NaturguidningarHär hittar du utflykter, exkursioner och guidningar i Örebro län.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Poddar:

  • Våra barns klimat-podden med spännande gäster som utforskar klimatet via blöjbyten, tonårskriser och andra tillhörande vardagsdilemman och lifehacks. 
  • Tillväxtparadigmet är en podcast om vårt ekonomiska system, om tillväxtens drivkrafter, om våra globala kriser och om omställning till ett verkligt hållbart samhälle.
  • OmVärlden Podd. Samtal om Sveriges arbete med internationell utvecklingspolitik, klimatet och de globala målen för hållbar utveckling. 


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!