På fredag är det
EN KÖPFRI DAG

En köpfri dag (engelska: Buy Nothing Day) är en internationellt uppmärksammad dag som grundlades 1992 av den kanadensiska konstnären Ted Dave. Man deltar genom att inte handla något alls på 24 timmar.

 

Bild: Dramaten

DEN GIRIGE

av Jean-Baptiste Molière, översättning: Anders Bodegård

Vi befinner oss i 1600-talets Paris och för huvudpersonen Harpagon kretsar allt kring pengar. Hans pengar. Han är så girig och så snål att till och med kärleken får stå tillbaka. Girigheten förpestar tillvaron för alla i hans omgivning, inte minst för hans barn. Här skildras en hel katalog av mänskliga svagheter med humor och glimten i ögat.

Den girige är, efter Tartuffe, den mest spelade av Molières pjäser. Den hade urpremiär i Paris den 9 september 1668.

Roller: 14 (4k, 10m)  Språk: Sv

 

Foto: Cottonbro/Pexels

DAMEN I HANDSKDISKEN

av Christina Herrström

Det vilar ett skimmer över Christina Herrströms varuhus. Om shopping är vår tids religion så är detta kanske det tempel där vi tillber våra gudar – parfymerna, väskorna, underkläderna, handskarna. Här tecknas en kvinnovärld med en hierarki som bygger på hur ”lyckad” du är i privativet. Mest lyckad är Agneta, damen i handskdisken. I personalrummet för hon högljudda samtal i sin mobil om vilket vin som ska drickas i helgen och hur väldigt mysigt det kommer att bli.
Livslögnen som så småningom krackelerar inför våra ögon är lika vacker när den levde som den är förkrossande när den falnar och dör.

Roller: 12 (8k, 4m) (vissa dubbleringar möjliga)  Språk: Sv

Damen i handskdisken är tillgänglig för urpremiär!

 

Bild: Teater Insite

I CRY TO THE SEA

av Isabel Cruz Liljegren

I Cry to the Sea är ett dramatiskt och poetisk utforskande av människans motsägelsefulla sätt att förhålla sig till klimatkrisen. Tre människor färdas på en flotte i efterdyningarna av en katastrof. De letar efter den enas barn som försvann i mängden av flyende människor. Det är en berättelse om att försöka ta sig ur sina förödande vanor och att inte ha någon aning om var man ska börja. Som handlingsförlamade superhjältar står vi på randen av en ny tid, och vi vet att förändringen måste ske NU.

Ur pjäsen:
”Att köpa gör mig lycklig.
Köpa nytt. Köpa kött. Köra. Flyga.
Det är sånt som gör mig lycklig.
Köpa nytt kök och sen köra och köpa kött och steka köttet i mitt nya kök och köpa fina saker och köpa billiga saker och köpa saker i plast. Och köpa engångsgrejer."

Roller: 3   Språk: Sv

 

Foto: Lia Jacobi/Teater Västernorrland

INGVAR! EN MUSIKALISK MÖBELSAGA

av Klas Abrahamsson och Erik Gedeon

"I som i Ingvar, det namn han bär
K som i Kamprad, den släkt han har kär
E som i Elmtaryd, där närdes hans kropp
A som i Agunnaryd, där föddes vårt hopp"

Visst känner du Billy och Ivar? Men känner du Ingvar? Pojken från Smålands mörka skogar som med hårt arbete, sparsamhet och sunt förnuft byggde våra drömmars varuhus och möblerade Sverige. Möt honom i rollen som den gode kapitalisten i en svängig musikal; ett passionsdrama i folkviseton där vi möter sju börsmäklare som har tappat tron på marknaden. Men Ingvar tror de på!

Roller: 7 (3k, 4m)  Språk: Sv, No, Eng, Ty

"infernaliskt underhållande" /DN

 

Bild: Rude Guerilla Theatre Company

KÄRLEK OCH PENGAR

av Dennis Kelly, svensk översättning: Stefan Lindberg

David och Jess är unga, lyckligt nygifta och har hela ­livet framför sig. Det är bara ett problem: Jess måste köpa saker. Massor av saker. Hon kan helt enkelt inte sluta. Hennes tvångsmässiga beteende placerar paret i en skuldfälla som blir allt svårare att komma ur. Och David tvingas efterhand att ta till ­desperata lösningar.

Kärlek och pengar är en brutal skildring av den moderna människans vardag, av hur konsumismen förvränger identiteter och livsmönster. Med drastisk humor placerar pjäsen meningen med livet under lupp.

Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Eng, Sv, Dan

★★★★ "a modern morality tale about debt and desire, the high cost of living and the things we buy to fill up the void." /The Guardian

 

Bild: Kappsäcksteatern, Åland

MARKNADSAFTON

av Vilhelm Moberg

En folkkomedi i en akt som handlar om bonden Magni som skall ta med sig Teresia i Hultet till marknaden i Växjö för att köpa ringar. När Magnis hushållerska Lovisa får höra talas om detta blir hon ursinnig. I tolv år har hon slitit hårt för Magni men inte fått ett öre i lön, bara lösa förespeglingar om giftermål. Nu ska hon ha sina pengar! 8000 kronor har hon innestående inklusive ränta, det räknar fjärdingsman Rapp ut. Det är precis vad Teresia har på banken, men nu kräver hon plötsligt att få ha en piga, annars blir det inget äktenskap.

En liten pärla i Mobergs dramatik som fick sin urpremiär på Radioteatern hösten 1929.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv, Eng

 

Bild: Deutsches Theater, Berlin

OUTHÄRDLIGT LÅNG OMFAMNING

av Ivan Vyrypaev, svensk översättning: Staffan Skott

De är alla i början av trettioårsåldern och på jakt efter ett autentiskt sätt att leva. Det börjar i New York. Charlie är härifrån, och han är gift med Monika från Polen. Monika tillbringar natten med att göra en hemlig abort medan Charlie tillbringar natten med Emmy från Belgrad, som egentligen heter Biljana. Emmy träffar sedan Kryštof från Prag. Han kom precis hit men tänker att New York, och sex med Emmy, är så nära himlen man kan komma.

Pjäsen skildrar det västerländska konsumtionssamhället som en ”plastvärld” där man enbart existerar men inte har något egentligt liv längre; ett förhållande som Vyrypaevs rotlösa rollgestalter bara vagt anar. För de är fångade i ett ljuvt rus som kallas "nu".

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Ry, Sv, Eng, Ty 

”ett skriande vackert kaos … en makalös variation av parodi, misstro och desperation ... så sjukt bra” /Aftonbladet

 

Foto: yorkland.de

SKJUT DÅ, VARUHUS!

av Martin Heckmanns, svensk översättning: Magnus Lindman

Skjut då, varuhus! är en samling politiska floskler avsedda att konsumeras. Fem män håller kongress om förhållandena i världen, och frågar sig om mänskligheten har någon framtid under den rådande ekonomiska ordningen.

Man skulle kunna kalla pjäsen för en scenisk rapp. Det är en skenande språkekvilibristisk betraktelse över tillståndet i världen. Läs den och roas, förundras och förargas. Bli förbannad och spela den!

Roller: 5 (5m)  Språk: Ty, Sv 

"Den är textuell och ironisk, också självironisk, men dessutom djupt existentiell." /SvD

 

Foto: Adam Vesterbacka

TROLLKARLEN FRÅN CHICAGO

av Dag Thelander med musik av Per Wickström

En glad musikal om Milton Friedman!
Det här är en lika underhållande som upplysande biografi över förra seklets mest optimistiske tänkare. Trollkarlen från Chicago bjuder publiken på en lyxig helkväll med kvicka repliker, kabarédoftande sångnummer och en grundkurs i Phillips-kurvan. Allt täckt i en lättsam och försonande champagnedimma.

Belönades 2020 med det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden.

Roller: valfritt (i uruppsättningen: 3 skåd. + en pianist)  Språk: Sv 

”Briljant musikal får det att sjunga om Milton Friedman” /Ålandstidningen

 

För barnen:

 

Foto: Sören Vilks/Dramaten

DEN LILLE GIRIGE

av Ada Berger, extremt fritt efter Molière.

Harpagon är tre år och vill ha allt som finns i leksaksaffären, när hans mamma Elise kan tänka sig att bjuda på EN ny leksak. Paniken drabbar Harpagon när han tvingas välja och den snälla mamman blir allt mer stressad ju längre tiden går. Och i sandlådan leker Marianne som är fyra år och vill ha alla andras leksaker.
Vad händer när dessa två små individer möts?

Den lille girige är en finurlig komedi om att vilja ha men tvingas dela.

Roller: 3 (2k, 1m)  Språk: Sv  Publik: från 3 år

"Lyhört, roligt och med exakt igenkänning av sandlådelivet. Oavsett om du är tre, 33 eller 103 vet du, prick så här är det, fast nu med den förhöjning som skickar upp vardagen mot konstens himmel." /DN

 

Bild: Dramaten

EN FRAMRUSANDE NATT

av Martina Montelius

En flicka befinner sig ensam och övergiven i ett varuhus om natten, och en spännande värld öppnar sig. Hon möter Gurk, pojken som bor på leksaksavdelningen och har uppfunnit sig själv, högtalarrösten Bodil som anser att högtalarröster är mobbade och Nattvakten som är lika gammal som natten och har till uppgift att vaka över mörkret och att trösta alla ting som är till salu på dagarna. Flickan letar efter Den Allvetande Berättaren och hon lär nog hitta den, innan natten blivit till dag.

Roller: 4 (3k, 1m)  Språk: Sv  Publik: från 10 år

"Den är crazy och poetisk, klok och knäpp, smärtsam och längtande, trösterik och medkännande." /SvD

 

Foto: Lina Alriksson

LILLA H OCH STORA VÄR(L)DEN

av Emma Broström

Baserad på Bröderna Grimms saga Lycko-Hans.

Vad är lycka? Vad blir man lycklig av? Är det saker gör oss lyckliga? Kan man vara lycklig utan att äga någonting, om man haft allt och sen förlorat det?
I sann Lennart Hellsing-anda har Emma Broström skrivit en pjäs på vers som väcker tankar och frågor om lycka och om hur man fångar den. En pjäs som både får oss att bubbla av skratt och att fundera över vardagen.

Roller:  valfritt (5 skåd. vid uruppförandet)  Språk: Sv  Publik: från 10 år

"En gnistrande föreställning om sökandet efter den eftertraktade lyckan." /Smålandsposten

 

Bild: Unga Riks

MALLA HANDLAR

av Klas Widén, efter Eva Erikssons bok

En smärtsamt rolig liten musikteaterpjäs om Malla som ska gå och handla åt mormor alldeles själv, fast hon är så liten. Men när Malla kommer fram till affären har hon glömt bort vad det var hon skulle ha, och så kommer hon hemsläpande med en säck potatis istället för en påse bönor. Vid nästa försök tappar hon, ve och fasa, bort portmonnän! Och tredje gången, när mormor ber henne köpa wienerbröd, då blir det något annat igen.
Det är ett helt litet livsdrama som utspelar sig: det där att vara liten men försöka vara stor och duktig. Då kan det hända att det inte riktigt blir som man har lovat. Och då kanske man måste ljuga, bara lite grann.

Roller: 2 (2k) + 4 musiker  Språk: Sv, Dan, Sam, Eng, Ty  Publik: från 3 år

"Wooow-vilken fullträff! Malla sitter som en smäck" /DN

 

Bild: Ung Scen Öst

MATKRIGET

av Johanna Emanuelsson

I den ganska ovanliga stadens stora matfabrik produceras matvaror enligt vedertagna system. Av sina matvaruproduktionsanställda föräldrar får Mirjam enrismarinerad anka, Ava får "raw food" och Levi får det som blir över, samtidigt som Colin plöjer konspiratoriska YouTube-dokumentärer till sina pommes. Produktion och konsumtion rör sig framåt i stram symbios tills det är dags för högstadieeleverna att göra praktik på fabriken. Plötsligt har maten blivit för dyr. Ingen kan handla, föräldrar får sparken och hungern ökar. Samtidigt är det något som smyger omkring bland stadens containrar och sopberg.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv  Publik: från 13 år

"Var god jämför med verkligheten. Varför stiger priser? Varför bränns osålda varor? Vilka jobb är bättre/sämre? ... Följdfrågor på detta?" /kultursidan.nu

 

Foto: Alexa/Pixabay

MÄRK MIG

av Lisa Langseth

Märk mig är en pjäs om vår fixering vid prylar och det materiella, och om hur detta påverkar människor på andra sidan jordklotet. Ett par Nike-sneakers får Tora att resa till Indonesiens "sweat shops" för att ta reda på hur förhållandena egentligen är.
Under arbetets med pjäsen förde dramatikern samtal med barn om märkeshysteri och skönhetsideal.

Roller: valfritt (minst 3 skåd.)  Språk: Sv, Rum  Publik: från 10 år

"varför får man så sällan ha så här roligt på allvar på de vuxnas teater?" /Expressen

 

Foto: Kellepix/Pixabay

VATTENHJULET

av Anders Duus

William och Lucaz är två fjortonåringar som båda brinner för klimatfrågan. Däremort avskyr de varandra. När de paras ihop i ett grupparbete, med uppgift att försöka göra sin vardag mer miljövänlig, utvecklar det sig till en aggressiv tävling. Vem kan förmå sin familj att göra mest? Är det viktigast att leva som man lär eller att försöka påverka andra? Spelar det alls någon roll vad en tonåring i Sverige gör? Snart krockar ung krass klarsyn med föräldrars livsval, och själva hoppet sätts på spel.

Vattenhjulet är en pjäs om status, klass och svek och om vår tids stora ödesfråga.

Roller:Språk: Sv  Publik: från 13 år

Vattenhjulet är tillgänglig för urpremiär!

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter