Träna hemma - Enklare än att gå till ett gym! | info@pthemma.se | 070-867 07 13


Fler och fler använder en Personlig Tränare och tränar hemma. 

"Den bästa träningen är den som blir av!"


Explosiv träning för äldre

Vi tänkte nu titta närmare på explosiv träning för äldre. Att det är bra att träna regelbundet vet vi och gärna med en blandning av styrketräning, konditionsträning och balans. Men under de senaste åren har man tittat närmare på om explosiv träning ger bättre resultat än traditionell styrketräning för äldre. Detta har man börjat intressera sig för eftersom de snabba, explosiva muskelfibrerna försvinner tidigare samt i större utsträckning än långsamma muskelfibrer när vi blir äldre.

Hur ska man då träna för att förhindra detta?


Idag vet vi att med åldern minskar både muskelmassan och muskelstyrkan. Vår muskelmassa minskar med ca 15 % mellan åldrarna 30 och 80 år. Den största minskningen sker från 70 år och uppåt. Och detta påverkar i sin tur förmågan att utföra dagliga aktiviteter självständigt. Det är oundvikligt, men inte opåverkbart.

Flera studier visar att vardagsaktiviteter påverkas positivt med explosiv träning - äldre har t.ex. lättare att resa sig från en stol eller gå uppför en trappa efter att ha följt ett träningsprogram med explosiv styrketräning jämfört med vanlig styrketräning. I FYSS kan du läsa mer om de rekommendationer som finns kring fysisk aktivitet för äldre.


Hur tränar jag då explosivt?

Explosiv träning är en metod där man strävar efter att åstadkomma största möjliga kraftutveckling under högsta möjliga hastighet.

Största möjliga kraftutveckling innebär att belastningen bör vara ganska tung, det ska alltså vara relativt jobbigt.

Högsta möjliga hastighet innebär att en del av rörelsen i övningen ska ske så snabbt som möjligt. Det är den fas där du pressar, drar, skjuter och trycker som ska ske snabbt, så snabbt du bara kan. Den andra fasen, då du håller emot, ska ske betydligt långsammare, 2-3 sekunder.

Här nedan ser du några exempel på övningar som du kan göra med explosiva inslag.


Stå på bandet, och håll ett handtag/en ände i var hand. Med armbågarna stilla, böj i armbågarna och dra upp händerna mot axlarna, så snabbt som möjligt på 1. Stanna till ett ögonblick (2) och sänk sedan långsamt på 3-4-5-6.

Fäst bandet runt t.ex. ett dörrhandtag. Stå bredbent vänd mot dörren med ett handtag/en ände i var hand. Håll armarna raka framför kroppen. Dra handtagen mot magen, så snabbt som möjligt på 1, gör en kort paus på 2 och återgå långsamt på 3-4-5-6


Sitt på den främre delen av stolssitsen med böjda ben och fötterna lätt isär. Lägg ev. armarna i kors framför bröstet. Förflytta överkroppen framåt och res dig upp till stående, så snabbt som möjligt på 1, stanna till på 2 och sätt dig långsamt ner igen på 3-4-5-6.

Stå bakom en stol och ta stöd med händerna på stolsryggen. Gå upp på tå på bägge fötterna, så snabbt och högt du kan på 1, stanna till på 2 för att sedan långsamt återgå på 3-4-5-6. Du kan med fördel göra tåhävningarna på en fot i taget.

För att öka belastningen, använd viktväst eller håll i en hantel.


Gymstick, årets julklapp?

Eller rättare sagt, årets investering i dig själv och/eller någon i din närhet. Ett träningsverktyg med ett funktionellt motstånd i nästan vilken riktning som helst. Varje övning kommer att förbättra din kärnstyrka (core), balans, hållning, koordination, muskelstyrka och uthållighet.

Gymstick hittar du i vår webshop och på fredag 26/12 till ett nästan 25% lägre pris: 495.- (ord pris 645.-)

Kanske detta blir starten på ett eget hemmagym?

                                  Annika

                 Björn

                                    Stefan

                 Helena


 Vill du också ha en Personlig Tränare Hemma?

Skicka en intresseanmälan redan idag!


Om PT Hemma

PT Hemma grundades av Annika Palmqvist 2011.

Annika har idrottslärarexamen från Gymnastik- och idrottshögskolan (GiH), sjukgymnastutbildning från Karolinska Institutet,PT-utbildning från Personal Training School i Stockholm samt en Masterexamen i Idrottsvetenskap/Fysisk aktivitet och hälsa. Med denna bakgrund kan du känna dig trygg i att få ett gediget träningsprogram som är individanpassat utifrån dina mål samt din livssituation.

PT Hemma kommer hem till dig
PT Hemma kommer hem till dig

Följ PT Hemma på Facebook

facebook

Du får detta brev då du varit i kontakt med PT Hemma tidigare, antingen som tidigare/befintlig kund, träffats på mässa/nätverk eller har annan koppling till PT Hemma. Vill du inte fortsätta prenumerera så klickar du bara på länken nedan.

Avsluta prenumeration | Webbversion | Integritetspolicy

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!