Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Nyhetsbrev November 2021

En spaning från styrelsens ledamot i Arvidsjaur ...

Vinden viner kylan svider
Ingenting hörs ingen lider
Nattens tystnad är lugnande
Trädens svaj, talgoxens sjungande
Efter en lång dag dricks varm choklad
Riktigt glad blir nu jag på vinterns sjungande estrad.
(Peter Randamaa)

Hösten har gått över i vinter i min del av landet, bara att ta fram vintergarderoben, mössa, vantar och täckbyxor är det som krävs nu.

De flesta partier har genomfört eller är nära förestående att genomföra sina stämmor, kongresser, landsmöten eller vad man nu väljer att benämna det. Syftet är likartat för alla. Vi går mot en spännnade period, med byte av statsminister och en budgetprocess med många frågetecken som behöver bli utropstecken. Som företrädare för SmåKom och de mindre kommunerna är det ljuv musik att fler partier nu ser möljigheterna och det positiva med att utveckla hela landet.

För oss på landsbygden med ingen eller mycket bristfällig kollektivtrafik är den höga kostnadsnivån för drivmedel en stor utmaning. Den fossilfria fordonsflotta som idag finns är ännu inte anpassad till våra avstånd och utbyggnaden av laddinfrastruktur har många likheter med bredbandsutbyggnaden, landsbygden är inte prioriterad. 

Bjarne Hald, Arvidsjaur

Det är nu två år sedan SmåKom senast kunde samla sina medlemmar till ett fysiskt möte, som vi har längtat efter att få träffas! Nu sker det äntligen, med ett stort antal deltagare den 17-19 november, på Höstmötet i Järfälla. Vi ser verkligen fram emot givande och utvecklande dagar för såväl politiska företrädare som tjänstemän. 

Bjarne, ledamot i SmåKoms styrelse


Höstmöte 17-19 november 2021

Det är oerhört glädjande att konstatera att alla platser är bokade inför Höstmötet i Järfälla i november. 80 personer kommer att delta från 35 olika kommuner, en härlig blandning av politiker och tjänstemän. Fler än hälften har också valt att anlända redan på onsdagskvällen för att mingla, nätverka och äta en god middag tillsammans, vi ser verkligen fram emot att träffa så många av våra medlemmar igen.

Så, du som är anmäld, väl mött på Wärdshuset Lasse Maja, och du som inte kan delta den här gången, välkommen till Rättvik och Vårmötet den 27-29 april 2022.


Kommunbesök v. 39

Vi fortsätter att besöka små kommuner i vårt land. Under vecka 39 hann vi med tre kommunbesök, bland annat var vi i Kungsörs kommun. Kungsör är inte medlemmar i SmåKom idag, men vi var där och presenterade vår verksamhet och fick information om kommunen. Ett mycket trevligt och intressant besök.

Senare samma vecka styrde vi kosan mot Degerfors kommun. Regnet var ihärdigt, men vi fick ett varmt välkomnande av Anneli och Teresa i kommunhuset. Diskussionerna berörde flera av SmåKoms prioriterade frågor såsom bredbandsutbyggnad, social dumpning, Trafikverkets verksamhet och kompetensförsörjning.

Efter vårt besök i Degerfors åkte vi vidare till vår senaste medlem i SmåKom-familjen, Götene kommun. I Götene träffade vi Susanne Andersson, kso, Åsa Karlsson, opp.råd och Jerker Andersson Liljestrand som är kommunchef. Samtalet berörde ämnen som bostäder, företagsetableringar och den tuffa tiden under och efter pandemin inom bland annat äldreomsorgen.

Anneli Mylly, kommunalråd Degerfors kommun, Peter Lindroth och Charlotta Haskovec, SmåKom, Teresa Zetterblad, kommunchef Degerfors kommun

Handbok i effektivisering - fem goda råd

Den 14 oktober anordnade Välfärdsekonomernaett webbinarium utifrån sin senaste rapport Handbok i effektivisering - fem goda råd. Från Välfärdsekonomerna deltog Annika Wallenskog, SKR och Emelie Värja, Kommuninvest som presenterade rapporten. I den efterföljande diskussionen medverkade SmåKoms ordförande Peter Lindroth tillsammans med Anna Tenje, kso Växjö kommun och Boel Godner, kso Södertälje kommun.

Handbok i effektivisering - webbinarium 14 oktober

Klicka på länken ovan för att se webbinariet, ca en timma långt.


Modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering

SKR har enligt regeringsöverenskommelsen "Överenskommelse om äldreomsorg – teknik, kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus" inrättat en nationell funktion för att stödja kommunerna genom att samla, skapa och sprida fördjupad kunskap och kompetens inom områden som rör verksamhetsutveckling av äldreomsorgen genom digitalisering.

Stödfunktionen benämns Kompetenscenter välfärdsteknik och ska ge råd, stöd och vägledning till alla kommuner i frågor som rör utveckling av välfärdsteknik.

Utöver det ska kompetenscentret ta fram stödmaterial, inrätta en helpdesk, anordna och delta vid konferenser samt resa ut i landet och stödja kommuner på plats.

Tio kommuner är utsedda till modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering. Modellkommunerna ska stötta andra kommuner och de regionala stödstrukturerna för digitalisering av olika tjänster. Grästorp är den, till invånarantal, minsta modellkommunen och också medlem i SmåKom.

Nyfiken på projektet? Kontakta Tobias Leverin, Grästorp.


Socialt byggande - vad är det egentligen?

Ylva Sandström från Föreningen för Byggemenskaper har varit i kontakt med SmåKom och informerat om socialt byggande. För många, precis som för oss, är detta ett väldigt abstrakt och något luddigt begrepp. En möjlig definition är ”projektformer för byggande och boende som drivs av människor i samverkan och sätter människors behov i centrum”. Boverket förklarar begreppet byggemenskaper så här "En byggemenskap är ett sätt att organisera och planera ett byggprojekt, som karakteriseras av att det är de som ska använda byggnaden som själva äger och driver projektet."

Är du nyfiken på och intresserad av att veta mer om socialt byggande kan du läsa om några olika genomförda och planerade projekt här:


SmåKom tipsar!

Remisskonferens SKR

SKR arrangerar, den 8 november kl. 13.00-16.30, remisskonferens om utredningen En god kommunal hushållning (SOU 2021:75). Vid konferensen kommer Clas Olsson, av regeringen utsedd särskild utredare, att informera om utredningens överväganden, förslag och motiv.
Medverkande; Clas Olsson, utredare, Annika Wallenskog, Niclas Johansson och Hans Stark, SKR. 

Konferensen hålls digitalt och är kostnadsfri. Anmäl dig här.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.