Kvartalsbrev ~ Oktober 2021

från Uppfödarkommittén, SKHRF

Hej alla härliga kaninhoppare!

Nu är hösten här och som varje år innebär det både blött, blåsigt och soligt väder. För min del ser jag hösten som en av de bästa årstiderna, men för våra små vänner kan hösten ibland innebära en del problem. Kaninerna byter päls inför vintern och denna process är mer eller mindre jobbig för våra olika individer. Var extra noggrann med kosten så att bra hö alltid finns tillgängligt och vid behov kan man sätta in exempelvis vetegroddsolja för att hjälpa till ytterligare. En till sak man kan göra är att hjälpa kaninen på traven i fällningen genom borstning av den lösa pälsen. Kom även ihåg att hålla extra koll på kaninernas boenden i det växlande vädret; parasiter trivs bättre i fuktiga miljöer så det kan vara bra att försöka hålla både hagar och burar extra torra nu under vår blötaste årstid. 

Vi i uppfödarkommitén har sedan förra kvartalsbrevet jobbat på med diverse saker. Bland annat har vi släppt den första versionen av uppfödarhandboken, upprättat en del nya rutiner och vi är i sluttampen för det nya köpeavtalet. Läs mer om detta och mer längre ner i kvartalsbrevet. De senaste månaderna har vi även fått in en del ansökningar för att sitta med i Uppfödarkommitén, vilket vi tycker är superroligt! Vi välkomnar de nya medlemmarna Matilda och Julia till oss.

Hoppas ni alla får en fin och lugn höst!

/Moa Skärgård, sammankallande UK

Uppfödarkommitén består av

Moa Skärgård, HäKH (sammankallande)

Moa Skoglund, BLKH (styrelsens representant)

Rebecka Bruvik, BLKH

Malin Hultman, SKH

Matilda Röckner, STKH

Julia Schmidt, VKH

Foto: Malin Hultman

Nya rutiner

Vi har upprättat en del nya rutiner gällande avstängningar och sociala medier.  Nedan kan ni själva läsa dessa och vi hoppas att rutinerna ska bidra till tydlighet och lika-behandling.

Rutin för avstängning av gårdsnamn

1. Beslut fattas av UK och/eller FS om att ett gårdsnamn ska stängas av i en viss tidsperiod, alternativt helt.

2. Innehavare meddelas av UK med en för alla liknande text.

3. Innehavarens styrelse meddelas med en för alla liknanade text.

4. När innehavaren tagit del av informationen offentliggörs avstängningen genom att läggas upp på SKHRFs hemsida och Instagram.

Rutin vid bettfel och andra defekter upptäckta på sociala medier

1. En defekt upptäcks av Uppfödarkommittén på sociala medier.

2. Uppfödaren meddelas att vi känner till händelsen med en för alla liknande text.

3. Uppfödarkommittén ansvarar för att händelsen rapporteras in.

4. Avelstrianglar och kommentarer läggs in på aktuella kaniner i skuttli av Uppfödarkommittén.

Rutinen för defekter upptäckta på sociala medier gäller inte endast registrerade uppfödare inom SKHRF, utan även för andra uppfödare som bedriver avel och som är/har varit medlemmar i SKHRF. Vi tycker det är väldigt viktigt att även ni vet att vi finns här för er ifall något oväntat har hänt i en kull, till exempel att en defekt uppkommit i kullen. Både för er egen, registrerade uppfödares och andra kaninhoppares skull uppmanar vi återigen alla att höra av er till oss i första hand när en defekt uppkommit i en kull, eller ifall kaniner som bär på/har defekter har tjuvparats. Det är även otroligt viktigt att dessa händelser finns med i Skuttli så att vi kan fortsätta bedriva en seriös och hållbar avel med våra hoppkaniner, registrerad uppfödare eller ej! Nedan finns en liten enkel lathund för hur du kan gå till väga om du behöver rapportera en defekt till oss.

Ett tillvägagångssätt för att rapportera defekter till UK

1. Du upptäcker att din eller någon annans kanin har en defekt, eller att den lämnat defekt i en kull (till exempel bettfel).

2. Skriv ihop ett meddelande innehållande vilken defekt det handlar om och vilken/vilka kaniner + eventuella andra frågor och funderingar gällande detta. 

Exempelmeddelande: Jag tog en kull mellan KANIN och KANIN och har nu upptäckt att en av ungarna i kullen har bettfel. Hur kommer detta påverka de andra ungarna i kullen?

Skicka sedan meddelandet till vår mejl uk@skhrf.se. 

3. Vi kommer svara på ditt mejl så fort vi kan och hjälpa dig med dina eventuella funderingar. Att du meddelar oss är endast uppskattat och önskvärt oavsett upptäckt defekt.

Efter årsskiftet

1 januari 2022 träder nya avelsregler i kraft inom SKHRF. Vi har fått en del frågor om vad som gäller kring detta och vill därför förtydliga en del saker. Nedan följer de avelsrelaterade motioner som gick igenom på stämman 2021, samt förklaringar till vad det innebär i praktiken.

Motion 44

  • Helsyskon till kanin som lämnat tång- eller underbett ska tas ur avel. Vid överträdelse ska gårdsnamnet plockas bort på aktuell kull och vid upprepad överträdelse ska gårdsnamnet läggas vilande.
  • Helsyskon till kanin med tång- eller underbett ska tas ur avel. Vid överträdelse ska gårdsnamnet plockas bort på aktuell kull och vid upprepad överträdelse ska gårdsnamnet läggas vilande.

Detta innebär alltså att om kanin A paras med kanin B och dessa lämnar en kull där unge C har tång- eller underbett kommer helsyskon till både A, B och C att tas ur avel.

Denna regel kommer till en början att betyda mycket jobb för oss i UK med att lokalisera kaniner som lämnat bettfel förr i tiden, så i övergångsperioden kan det komma att fattas en del avelstrianglar i skuttli. Vi skulle därför uppskatta om ni hjälper oss med att själva lägga in en triangel på er kanin ifall den stämmer in på beskrivningen ovan. Alternativt kan ni höra av er till oss med namnet på er kanin så lägger vi in trianglar på aktuella kaniner. Vi samarbetar även just nu med skuttli för att kunna underlätta detta arbete i framtiden.

Motion 45

  • Kaniner med dokumenterad tandskada eller med veterinärintyg som intygar att det är en skada ska få användas i avel.
  • Uppfödarkommitén kommer ut med riktlinjer hur en dokumentation ska se ut.

Vi i Uppfödarkommitén har ännu inte funnit någon lösning på detta, då vi inte är veterinärer eller på annat sätt utbildade inom tandhälsa hos djur. Vi arbetar vidare i frågan.

Nyhet angående gårdsnamnsregistrering

Vi vill även påminna om att nya gårdar från och med 1 januari 2022 inte kommer kunna lägga till gårdsnamn på kullar som tagits innan gårdsnamnet registrerats. Anledningen till detta är att det endast är efter gårdsnamnet har registrerats som det är kontrollerat och undertecknat att gården följer förbundets och Jordbruksverkets regler.

Efter årsskiftet kommer detta gälla från och med den dagen avgiften för gårdsnamnsansökan är betald. Betalas alltså avgiften in samma dag som en kull föds så får gårdsnamnet användas på den kullen om ansökan senare blir godkänd.

Färg

Efter årsskiftet kommer rutan för färg att vara obligatorisk i skuttli. Detta då vi måste kunna se när t.ex. en kull med två brokade föräldrar tagits. Vet ni med er att någon av era kaniner saknas på skutti ber vi er lägga in detta så snart som möjligt!

Foto: Malin Hultman

Uppfödarhandboken

Vi kan med glädje meddela att vi nu har släppt den första versionen av uppfödarhandboken! Den finns att läsa på SKHRFs hemsida under "dokument" som ni hittar längst upp när ni går in på sidan. Vi hoppas att ni ska ha användning av denna och finna hjälp och tips för det mesta som har med uppfödning att göra. Med det sagt uppskattar vi konstruktiv kritik och tips för att göra boken ännu bättre. Så har ni läst boken och tycker något saknas eller är otydligt; tveka inte att höra av er till oss med er feedback! Vi vill såklart att boken ska täcka alla de viktigaste områdena och har vi missat något vill vi gärna veta det. Har du ännu inte läst boken så vill vi uppmana dig att ta en titt i den och se vad som finns där att läsa. Trevlig läsning!

Foto: Malin Hultman

Nya gårdsnamn

Sedan förra kvartalsbrevet kan vi glatt meddela att en ny gård har blivit godkänd inom SKHRF!

Edsvikens hoppkaniner, innehavare Ella Schylberg

Stort grattis och lycka till med din uppfödning!

Om du har några frågor så tveka inte att höra av dig via mail.

Nästa brev: Januari 2022

Sent with Get a Newsletter