STAFFAN GÖTHE

Foto: Anders Bier

Foto: Kerstin Wixe

GAMMAL ÄR ÄLDST – UPPTÄCK STAFFAN GÖTHES PJÄSSKATT!

Staffan Göthe är född 1944 och är verksam som författare, skådespelare och regissör. Sedan mitten av 1970-talet är han en av Sveriges främsta och mest spelade dramatiker.

Av det trettiotal pjäser Staffan Göthe skrivit genom åren är den allra mest kända En uppstoppad hund, som kallats för ett svenskt nationaldrama. Pjäsen ingår i Cerviengsviten: släktkrönikan om den norrbottniska familjen Cervieng, vars yttre tematik följer Sveriges omvandling från folkhem till en plats för klippare och satsa-på-dig-självare. Övriga pjäser i sviten är La Strada del Amore, Den perfekta kyssen, Ett lysande elände och Temperence.

Göthes senaste pjäs är Rann heter egentligen något annat och spelades helt nyligen på Uppsala Stadsteater.

 

Foto: Sören Vilks

RANN HETER EGENTLIGEN NÅGOT ANNAT

Rann, som egentligen heter något annat, har förlorat både arbete, bostad och familj. Trots att det inte är tillåtet bor han numera på "Liggis", en gammal sanatoriebyggnad som kommunen låtit bli kulturhus i väntan på rivningsbeslut. På ovanvåningen repeterar Wattenstierna; geni-koreografen som ingen känner till, med sin lokala amatörtrupp. Det är en tafflig tillvaro på undantag.

Mitt i en snöstorm dyker Signe upp. Hon och Tyko, som kanske är hennes man, har voltat med bilen nere vid vägen, säger hon. Men vilka är de egentligen? Vad vill de? Snart är Rann lurad på allt och fångad i något som kan vara både en mardröm och ett bedrägeri.

Roller: 6 (3k, 3m)  Språk: Sv  Publik: Vuxna
Urpremiär: Uppsala Stadsteater 18 september 2021

"ett till synes muntert triangeldrama utvecklas ödesdigert och ovissheten kvarstår in i det sista." /SvD

"Ett tänkvärt inlägg om individens rätt i dagens samhälle, att finnas på sina egna premisser och hur i så fall ... Med en hel del att fundera på efteråt." /Sidstycken

"Sorgsen humor och absurda vändningar" /DN

"När så Rann i slutet står utklädd i en tokig teaterkostym, lurad och sviken av själva livet likt en inverterad Richard III, så blir det rent Shakespearianskt. 
Ett kungarike för – ja vad? Detta är teater." /Expressen

 

Foto: Sören Vilks

EN SLAVISK DANS

Hon är utbränd, trött och medelålders. Nu vill hon berätta för oss om hur allt blev som det blev. Triangeldramat, nyårsresan, renoveringen som aldrig blev klar och bröllopet som kom av sig. Men minnet är opålitligt och berättelserna tar sina egna vägar. En drömsk resa genom inre landskap, folktomma restauranger och europeiska huvudstäder. Vi möter självförverkligandets vansinne, det goda livets stress och längtan efter att få känna tillhörighet. Pjäsen är en generös, musikalisk och mörkt humoristisk skrattspegel av det land vi lever i.

Roller: 9 (6k, 3m) + statister  Språk: Sv  Publik: Vuxna
Urpremiär: Örebro Teater/Västmanlands Länsteater 26 september 2015

"Göthe är ju en Tjechov, en dramatiker som identifierar dessa punkter där liv och mening kunnat ändrat riktning och andra val kunnat ha blivit gjorda. Existentiella smärtpunkter destilleras fram ur flyttkartonger med trivialiteter." /SvD

"En kaotisk berättelse om final i folkhemmet, samtidigt en ömhetsbetygelse till oss som vill behålla tron på meningen med tillvaron... Än en gång riktar Göthe ljuset mot oss vanligt tufsiga." /DN

"Post-folkhemmet hos Göthe är befolkat av individer utan betänkligheter inför att fläka upp sitt inre redan innan de hunnit över tröskeln. De punkterar samtal med det uppfordrande: 'Och annars då? Allt bra?'" /Social politik

 

Fler pjäser av Staffan Göthe:

BOOGIE WOOGIE
Utspelar sig mellan hopp och förtvivlan på 30-talet. Om våra misslyckade försök att bli oss själva och våra tillkortakommanden i relationer. Naket och skoningslöst, men med humor och ömhet.

Roller: 7 (3k, 4m)  Språk: Sv, Ty  Publik: Vuxna

BYTA TROTTOAR
En fars, musikal, Ibsendrama, drömspel och melodram om högfärd, klass och svek. Och om att möta någon man inte vill träffa. Med svarta kabarénummer som känns som kärleksbett.

Roller:Språk: Sv  Publik: Vuxna

DEN GRÅTANDE POLISEN
Om längtan, olycklig kärlek, familjeliv, tårar och om mansrollen. Kryddat med musik, ”féeri” och en himlafärd.

Roller: 6 (3k, 3m)  Språk: Sv  Publik: Vuxna

STJÄRNA ÖVER LAPPLAND
Om vår längtan efter historia, rötter, den rätte, gemenskap och ett vettigt sammanhang. Och som oftast hos Göthe finns en svärta bakom komiken: här döljer sig allas vår ensamhet.

Roller: 3 (1k, 2m)  Språk: Sv  Publik: Vuxna

Här finns ännu fler pjäser av Staffan Göthe:

 
Klicka här
 
 

Vill du läsa?

Skriv till oss på info@colombine.se så skickar vi!

Berit, Lena, Sara och Rickard

 
Mejla oss