Nyhetsbrev med senaste nytt från Skara kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


MEDBORGARTIDNING 5/2021 

Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mittemellan.

Innovativa drömmar

En viktig och självklar del av Skara

I Skara syns arbetet med Ung Företagsamhet, eller det som brukar förkortas UF, på flera olika områden. I skolans verksamheter, i samverkan med näringslivet och vid evenemang och aktiviteter. Från förskola till gymnasium arbetas det aktivt med UF och det gör vi för att vi ser UF som en kraft att ta vara på. Läs mer


Endurotalangen från Axvall om idrott på elitnivå och internationella drömmar

Framgångarna har avlöst varandra de senaste åren och i år fick endurotalangen Alvin Ceder äntligen kliva högst upp på prispallen.
- Det var riktigt coolt, men jag förstod först inte att jag hade vunnit. Det var en overklig känsla när jag insåg att jag blivit svensk mästare, säger en stolt Alvin. Läs mer


Innovativa sommarlovsentreprenörer

Flera av deltagarna i kommunens projekt UngDrive satsade mycket på sina sommarlovsföretag. Hedda Svantesson på Lilla Hemmabageriet i Ardala är en av dem. Hon har haft stora framgångar med sina bakverk till vardag och fest.  Lilla hembageriet1 på Instagram


Yrkeslivsmässan är tillbaka

Yrkeslivsmässan JOBB SKARA är tillbaka den 20 januari 2022! Vi vill visa elever i årskurs 8-9 och gymnasiet samt deltagare och elever på Lärcentrum, vilket brett och varierat arbetsliv Skara kan erbjuda.

Spektra

Arbetsmarknadsenheten Spektra är till för arbetssökande i Skara kommun. Här arbetar personalen för att stötta personer mot självförsörjning, antingen genom jobb eller studier.
Läs mer här


Unika satsningar inom Omsorgen

Storsatsning på Marte Meo sätter brukaren i fokus

Marte Meo-metoden har använts inom skola och socialtjänst under många år men den breda satsning som Skara kommun nu gör inom LSS-boenden är unik i Sverige. 
Läs mer

Nytt tänk höjer personliga assistenter

Omsorgen fortsätter att satsa på sin personal. 

– Utbildningssatsningen handlar om att ge anställda som saknar undersköterske-utbildning möjlighet till att få utbildningen via arbetsgivaren, säger Ulrika Myhr enhetschef personlig assistans. Läs mer här

LEDARE

Nu öppnar vi upp samhället igen men blir allt som vanligt?Vill vi ha vanligt igen?

För kommunens del har de allra flesta varit på jobbet under hela pandemin. Många har slitit hårt och det har varit tufft i pandemins skugga. Själv har jag jobbat både på plats och hemifrån utifrån hur rekommendationerna nationellt har sett ut. Dock har även jag levt i krishantering i 1,5 års tid. Nu är rekommendationerna i vardagen borta men jag känner hur pandemin fortfarande sitter kvar i mig. Ska vi verkligen ta i hand? Är det inte väldigt många människor här? Jag har helt enkelt blivit ovan vid sådant som var vardagsmat förr. 

I veckan hade jag digitalt utvecklingssamtal med min dotter och hennes mentor. Just nu är jag med på en digital konferens med nästan alla Sveriges kommuner. Det är såväl service som kompetensutveckling som jag gärna fortsätter med digitalt. Så åter till den andra stora frågan, vill vi ha vanligt igen? Vad har vi lärt oss av pandemin som vi gärna ser är det nya? Hur hittar vi tvärsnitten mellan vinsterna i det vanliga och vinsterna i det nya? Vad har Skara kommuns medborgare för förväntningar nu efter pandemin utifrån de vinster som det digitala har gett oss? Det är många frågor som jag tror att vi kommer tillbaka till under året.

Linda Esseholt Hermansson,

Kommundirektör

Med tryggheten i fokus

Följ med på trygghetsvandringar i stadskärnan

Purple Weekpågår för fullt just nu! Anmäl dig till någon av trygghetsvandringarna och lämna synpunkter på tryggheten i Skara. Samverkan mellan alla parter i staden är en framgångsfaktor, därför är vi många som är involverade. Kom med du också. Tillsammans för ett tryggare Skara!
PressmeddelandeAnmäl dig till vandringarna / Följ oss på instagram

Bostadsbyggande

32 centrumnära bostadsrätter

Bostadsutbudet ökas nu i snabb takt i Skara med byggnation på Stinsen, Teglagården, Sörskogen norra och nu kvarteret Munin (där Blå kiosken låg). 
Läs mer

Tomtsläpp i Ljungstorp

Drömmer du om att bo på landet? Snart släpps två tomter i Ljungstorp i närheten av bygdegården. Mer information kommer den 15 november på sidan skara.se/ljungstorp

Håll utkik!

50-årsjubileet

Det bästa från 50 år

I år firar Skara kommun 50 år. Hur mycket vet du om kommunens historia och hur kommunen blivit till det som den är idag? Se Kjell Nordströms föreläsning om kommunsammanslagningen 1971. Se här


Vinnare i 50-årsquizet i förra Medborgartidningen: Mikaela Vallin, Mikael Wahlborg och Rolf Johansson, som har fått badbiljetter till Vilanbadet, ett av de första projekt som beslutades efter kommunsammanslagningen 1971. 

Ett gott liv för alla åldrar

Vi har ett stort uppdrag och det är att möjliggöra ett gott liv för alla invånare i kommunen, oavsett ålder. Här är några satsningar för dig som,är ung och för dig som är årsrik.


För dig som är ung

Kom och upplev Katedralskolan

Den elfte november öppnas dörrarna till en fullspäckad informationskväll med trevligt mingel. Läs mer


Kurskatalog för musikälskare

In och kika på Musikskolans utbud!

På sammas sida hittar du framträdanden av våra duktiga elever. 

Läs mer

Skolbesök gör gymnasievalet lättare

Besöksdagar på Katedralskolan ger högstadieelever möjligheten att få en inblick i sitt framtida gymnasieval. Läs mer

Stöd inför gymnasievalet

Studievägledarna tipsar dig som vårdnadshavare om hur du kan stötta din ungdom i gymnasievalet. 

Läs mer


För årsrika

Innovativa spel med både händer och fötter

Digitala spel ska locka våra äldre till lek och rörelse. För drygt ett år sedan köpte kommunen in den digitala innovationen Tovartafel till kommunens äldreboenden. Tovartafel är ett digitalt spel som stimulerar personer som lever med demens till att röra sig mer och interagera socialt.

– Vi vill bryta ensamheten bland våra äldre och samtidigt locka till lek, rörelse och social interaktion. , säger Laila Skantz, Tovartafelambassadör i Skara kommun. Läs mer

Teglagården på instagram

2023 ska det stå klart. Vårt fantastiska särskilda boende med fokus på livskvalitet. Vill du veta det senaste om Teglagården? Följ oss på instagram @teglagarden

Här händer det saker

Följ Öppna Mötesplatser Skara på Facebook så får du massor av tips på aktiviteter att hänga med på. Eller ett och annat quiz att hemma i soffan. 
Vart är vi på väg?

Jobba i Skara kommun

Som arbetsgivare vill Skara kommun vara en effektfull organisation med engagerade och initiativtagande ledare och medarbetare. Vi ska ha plats för samverkan, kreativitet och internt entreprenörskap. Vi ger förutsättningar för ett hållbart yrkesliv genom att erbjuda bra arbetsmiljöer, utvecklingsmöjligheter och goda anställningsvillkor där heltid är norm. Våra ledord ska genomsyra allt vi gör: Tillsammans & framåt, engagemang & service och mod & initiativ.


Återhämtningsdagar för hjältarna

Coronapandemin har varit, och är fortfarande, en utmanande period. Nu får medarbetare inom vård och omsorg möjlighet till återhämtning. Läs mer


Ny på jobbet - vad ser du fram mot?

Frida Granath

Korrdinator SSPF - Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid 

- Jag ser fram mot att öka möjligheter för barn och unga i Skara genom att hitta goda strukturer för samverkan mellan berörda parter.

Mattias Ellström

Trafikingenjör

-  Det är kul att arbeta tillsammans med arbetsgruppen som ansvarar för det kommunala vägnätet. Och arbetet består av väldigt varierande arbetsuppgifter!


Just nu söker vi verksamhetskoordinator,specialpedagog, förskollärare,
undersköterskor och vårdbiträden.

Om inte om hade varit!

Om du inte skulle göra vad du gör idag, vad skulle du göra istället?

Ibland, eller ganska ofta är det tillfälligheter som avgör vad vi väljer för yrke. Alla har vi haft favorityrken som barn, men hur skulle vi tänka om vi inte gjorde det vi gör idag? Spännande, va? Vi ställde frågan på stan.

Linda West

Fastighetsskötare

- Jag trivs väldigt bra, men om jag skulle jobba med något annat skulle jag vara kontaktperson för ett barn eller ungdom som behöver det.

Mohammed Hazez

Biträde på Olins café

- Jag skulle söka jobb i fabrik.

Emma Larsson

Butiksbiträde på Potatisboden

- Det är svårt för jag har redan det bästa jobbet, men jag tror att jag skulle jobba på en tidning.

Värm på musten i höstrusket!

På senare år har det poppat upp flera små musterier häromkring och nu finns musterier i exempelvis Synnerby, Norra Lundby och Skara. Oavsett om du lämnar egna äpplen till mustning eller köper musten i butik kan du förfina upplevelsen. Värm äppelmusten med ingefära, chili kanelstång och kardemumma i detta recept från ICA:s stora receptsamling

1 l äppelmust, 2 cm skalad skivad ingefära, 1/2 skivad röd chili, 1 kanelstång, 1 tsk hel kardemumma.

Tävlingar

Vad vet du om Skara skola genom tiderna? Vad med i vårt Skolquiz! Vinn snyggt paraply, en mössa eller en vattenflaska. TILL QUIZET


Grattis till Arvid, Vera, Alice och Alfred!

I kommunens tävling på Ostmässan bjöd vi in barnen att hitta Birger Uggla. I utslagsfrågan ville vi veta hur många barn det finns inskrivna i kommunens förskolor och totalt finns det 821 härliga barn i vår verksamhet! Vinnarna blev Arvid 8 år från Ludvika, Vera 4 år samt Alice 4 år och Alfred 7 år från Tidan som alla får inträde till Bokäventyret. 

Krisinformation

Så klarade kommunen pandemin

I en utvärdering av Skara kommuns krisledning och krishantering under pandemin konstaterar man att kommunen, trots stora påfrestningar, i stort lyckats leverera välfärd under krisen. 

Läs mer

Nya vädervarningar- få koll på symbolerna

SMHI byter system för vädervarningar, för att det ska bli lättare för dig att förstå vad du behöver göra. De gamla "klass 1, 2 och 3" försvinner. Istället blir det gul, orange och röd där gul är den mildaste och röd den mest allvarliga. Läs mer


Mycket startar upp

 Det är mycket som startar upp och evenemangen i Skara kommun börjar att fyllas på. Ta med dig familjen och besök Bokäventyret eller boka dina biljetter till Filmfestivalen som går av stapeln 19-24 november. Se alla evenemang här


Fortsätt följa myndigheternas råd och rekommendationer, var källkritisk och hämta bekräftad information på krisinformation.se

Kommunfullmäktige


Välkommen digitalt eller IRL

NÄSTA KF 29 NOVEMBER
Sändningen startar klockan 18:30

Senaste sändningen den 25/10

Längst upp på skara.se finns en länk till Skara kommuns officiella anslagstavla.

Anslagstavlan

Evenemang!

Tomteparaden

I år blir den av igen!

Vill du vara med i årets Tomteparad? megaplus.se


Matmarknad

30 oktober 

Läs mer

Dataspel- och Minecraftlov

1-7 november

Läs mer

Skara Filmfestival

18-24 november

Läs mer

Följ Skara kommun

Hör du till dem som prenumererar (eller vill prenumerera) på Skara kommuns pressmeddelanden? Vi har bytt pressrum, så vill du få alla pressmeddelanden direkt i din inkorg behöver du klicka på "Följ" på startsidan i pressrummet. Då får du alla nyheter samtidigt som journalisterna. Du kan också se vad andra medier har skrivit om Skara kommun. Till pressrummet


Vi vill bli ännu bättre! Därför skulle vi vilja veta vad du tycker om vår medborgartidning, vad du saknar och vad du vill läsa mer om. Dina synpunkter är viktiga för oss. 


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är bosatt i Skara kommun  eller för att du har skrivit upp dig på något av våra nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!