Nyhetsbrev frÄn Krinova Incubator & Science Park  |  Oktober 2021

VD har ordet   ·  Christian Nyhlén

Problemlösning och innovation

Varje dag stĂ€lls vi i vĂ„ra verksamheter inför utmaningar och problem. Det Ă€r en naturlig del av vardagen och i takt med att förĂ€ndringstakten i omvĂ€rlden stĂ€ndigt ökar blir ocksĂ„ problemlösningen bĂ„de mer omfattande och mer komplex. Ofta tenderar vi att möta detta med temporĂ€ra Ă„tgĂ€rder som Ă€r riktade mot symtomen, vilket leder till nĂ„gonting som vi ibland kallar fixarkultur. Vi löser saker ad hoc, vi kanske hittar provisoriska lösningar och fixar problemet för stunden. Dessutom söker vi ofta lösningen precis pĂ„ det stĂ€lle dĂ€r problemet uppstod. En fixarkultur kan vara bra i vissa situationer men behöver kompletteras med nĂ„got mer – ett lĂ„ngsiktigt perspektiv som Ă€r faktabaserat, djupgĂ„ende och strukturerat.  

 
LĂ€s mer
 
 

Företagsnytt

 

GĂ„rdsfisk vinner Livsmedelspriset 2021

För sin innovativa satsning som visar att det gÄr att leverera fisk som Àr hÄllbart odlad pÄ land vinner GÄrdsfisk Livsmedelspriset 2021. Livsmedel i Fokus, som stÄr bakom priset, skriver i sin motivering: Genom att förflytta odlandet av fisk frÄn vatten till land undviker de överfiske och övergödning, samtidigt som de tar vara pÄ fiskgödseln och ÄteranvÀnder den pÄ jordbruksmarker. GÄrdsfisk har skapat ett helt system och en modell för hur storskalig fiskodling kan fungera tillsammans med de förutsÀttningar som finns i lantbruket. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch.

År 2012 hade vi pĂ„ Krinova första mötena med grundarna Johan Ljungquist och Mikael Olenmark kring det som skulle komma att bli GĂ„rdsfisk. Det har varit fantastiskt roligt att jobba tillsammans med dessa drivna entreprenörer. Vi sĂ€ger grattis till Livsmedelspriset och ser fram emot fortsatt samarbete!

Framtidens mjölk föds pÄ innovationsevent

Hur kan framtidens mjölk smaka, se ut och anvÀndas? Det har 70 studenter frÄn Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad tillsammans med LantmÀstarprogrammet vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) arbetat med under innovationssprinten Imagine under tvÄ dagar. Ett mjölkgÄrdsspel för barn tog hem förstaplatsen i tÀvlingen om bÀsta innovation.

Innovation och samarbete behövs för att utveckla och finna nya lösningar pÄ olika utmaningar. De 70 studenterna möttes digitalt under tvÄ dagar för att tillsammans spÄna om framtiden för den urgamla produkten mjölk.

 
LĂ€s mer
 

Cashewmeetly och Axfood lanserar nytt hÄllbart vegokött pÄ cashewÀpple

För varje cashewnöt som skördas kastas ett helt Àtbart och nÀringsrikt cashewÀpple. Bara i Afrika ruttnar 16 miljoner ton cashewÀpplen varje Är i samband med skörden av cashewnötterna. HÀr föddes idén hos Linnéa Falkinger att ta vara pÄ Àpplet och förÀdla det pÄ plats, bÄde för att skapa nya lokala arbetstillfÀllen och fÄ fram ett nytt, mÄngsidigt och naturligt vÀxtbaserat alternativ till kött i matlagning. Resultatet blev Cashewmeetly, som nu lanseras nationellt i samarbete med Axfood.

 
LĂ€s mer
 

Innovativ ortopedisk lösning gav guld i Paralympics

NÀr det blev strejk pÄ fiskfabriken hemma pÄ Island fick Anton Johannesson hitta pÄ nÄgot annat för att försörja sig. Han började jobba hos sin svÄger som var ortopedskomakare och pÄ den vÀgen Àr det. 43 Är senare Àr Anton med och driver utvecklingen framÄt inom ortopediska hjÀlpmedel och lösningar.

Anton jobbar idag för det internationella islĂ€ndska bolaget Össur HF, med 4000 anstĂ€llda. I Ă„r firar Össur 50 Ă„r och har sin kompetens inom utveckling, produktion och försĂ€ljning av ortopediska hjĂ€lpmedel och lösningar. De har sitt svenska huvudkontor i Stockholm men Anton har valt att vara hyresgĂ€st hos Krinova eftersom han bor i Kristianstad.
 

 
LĂ€s mer
 

Event

Vegetariskt/veganskt julbord

MÄnga restauranger och julfirare stÄr inför utmaningen att servera julbord dÀr allt fler efterfrÄgar vÀxtbaserad mat. Det traditionella julbordet bestÄr till stor del av animaliska rÄvaror vilket blir en utmaning för kockar som möter nya krav och förvÀntningar, samtidigt som de skall tillfredsstÀlla den festliga variation av mat och smaker som julbordet associeras med.

Tillsammans skapar vi nya julrÀtter
Tidigare har vĂ„ra food jams bestĂ„tt av att vi tar ”ovanliga rĂ„varor” och experimenterar med tillagningsmetoder och smaker. Denna gĂ„ng jammar vi en kultur som Ă€r i förĂ€ndring. Hur ser julbordet ut i framtiden?

 
LÀs mer & anmÀl dig
 

NÀtverkstrÀffar för dig som arbetar inom de gröna nÀringarna

Vill du som företagare inom de gröna nÀringarna utveckla dina produkter och ditt erbjudande? Vi erbjuder ett paket med fyra nÀtverkstrÀffar dÀr du fÄr chansen att nÀtverka och utveckla ditt företag samtidigt!

TrÀffarna syftar till att hjÀlpa dig att lyfta och utveckla ditt företag pÄ omrÄden som rör affÀrs- och produktutveckling, innovation, livsmedelssÀkerhet samt förpackning. Under kunnig ledning och tillsammans med liknande företag innebÀr trÀffarna en utvecklingsresa och ett konkurrensförsprÄng som kan fÄ stor betydelse för dig och ditt företag.

NÀtverkstrÀffarna Àr utformade efter en analys av branschens behov och i samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Sveriges lantbruksuniversitet och Krinova Incubator & Science Park samt testbÀddarna BalsgÄrd Foodtech och Open lab Food SLU. Utvecklingsprocessen har finansierats av Region SkÄne i arbetet med regional strategisk kompetensförsörjning.

 
LÀs mer & anmÀl dig
 

Nya möjligheter

HÄllbarhetsarbete för entreprenörer

Att jobba med hÄllbarhet Àr en svÄr frÄga för mÄnga företagare. MÄnga vet inte i vilken Ànde de ska börja eller vilka mÄl som Àr rimliga att sÀtta upp. PÄ Krinovas senaste Meet Up var fokuset just hÄllbarhetsarbete för entreprenörer med utgÄngspunkt frÄn Agenda 2030.

Inbjudna The Tardigrades presenterade processen de arbetar utifrÄn för att skapa en strategi för hÄllbarhetsarbete för att maximera affÀrs- och samhÀllsnyttan. De uppmuntrar företag att analysera sin organisation & omvÀrld, se över vÀrdekedjan, göra en intressentanalys, prioritera mÄlen och skapa konkreta aktiviteter.

 
LĂ€s mer
 

Viable Cities

Den förste oktober startade arbetet för Kristianstads kommun i Viable Cities satsning Klimatneutrala stĂ€der 2030. Tillsammans med Kristianstads kommun och projektets övriga partner – Högskolan Kristianstad, SkĂ„netrafiken, HushĂ„llningssĂ€llskapet SkĂ„ne och Naturskyddsföreningen (SSNC) – samt det lokala nĂ€ringslivet kommer Krinova att arbeta för att hitta lösningar pĂ„ de samhĂ€llsutmaningar den globala uppvĂ€rmningen innebĂ€r. Kristianstads kommun Ă€r en av de 23 stĂ€der som, tillsammans med Viable Cities och fyra myndigheter, kraftsamlar för klimatneutrala och hĂ„llbara stĂ€der. Vi Ă€r stolta och glada för att vara en del av detta arbete!

 

Pengar att söka

Fokus pÄ hÄllbarhet?

Nu har Region SkÄnes nya affÀrsutvecklingscheck med fokus pÄ hÄllbarhet lanserats. HÄllbarhetscheckar kan anvÀndas för insatser som möjliggör företagets omstÀllning till en grön och koldioxidsnÄl ekonomi genom digital utveckling, nya affÀrsmöjligheter, utvecklade affÀrsmodeller och innovationer.

Syftet med insatserna Àr att ge stöd till livskraftiga företag med ett behov av att möta nya förutsÀttningar, som har kapacitet och vilja att utvecklas. Stödet riktar sig till alla branscher.
LÀs mer & ansök »

Stöd till internationalisering

Region SkÄnes internationaliseringscheckar gör skÄnska företag mer konkurrenskraftiga.

Syftet med internationaliseringschecken Àr att öka företagens konkurrenskraft, och i förlÀngningen göra det möjligt för företagen att nyanstÀlla. LÀs mer & ansök »

IDEA 2021

Venture Cup IDEA Àr tÀvlingen för dig som vill testa om din affÀrsidé funkar och kan bli nÀsta succé. Alla ideér Àr vÀlkomna att delta i Venture Cup IDEA sÄ lÀnge du tÀvlar med din egen idé och omsÀttningen fortfarande Àr under 100 000 SEK (externt Àgarkapital Àr inkluderat).

NÀr du Àr med och tÀvlar har du möjlighet att fÄ feedback frÄn Venture Cups professionella nÀtverk, chans att vinna prispengar och via deras plattform nÄ ut till potentiella kunder och sprida ordet om att du finns. TÀvlingen Àr öppen mellan den 13 september och 11 november. LÀs mer & ansök »

 

Nya hyresgÀster i Science Parken

Vi vÀlkomnar nya hyresgÀster

BePs AB · BlÄ sektion · Plan 2

BSG Redovisning AB · Lila sektion · K2 · Plan 2

Larm och sÀkerhetssystem · BlÄ sektion · Plan 2

Develogment · K2 · Plan 2

 
FacebookLinkedInInstagramYouTubeHome Page

Du fÄr detta nyhetsbrev eftersom du valt att bli prenumerant. Vi vÀrnar om din personliga integritet och att skydda dina personuppgifter pÄ bÀsta sÀtt. LÀs mer om vÄr integritetspolicy. 

Webbversion  ·  Tipsa en vÀn  ·  Avprenumerera