Nyhetsbrev från Näringslivskontoret

Facebook
 

NÄRINGSLIV PÅ ALVKARLEBY.SE                       KONTAKT

Nyhetsbrev november

 

Höstlov, halloween, pumpor och skräckblandad förtjusning. Följt av en mer stillsam helg då våra kyrkogårdar pryds av vackra ljus och vi minns de som inte längre finns bland oss. Hösten är här på riktigt.

Vi går in i en period med höst- och vinterstormar och ibland stora mängder nederbörd.  Kom till företagarfrukosten den 19 november och se hur vi tillsammans kan stärka vår beredskap och samverkan i kris. Då får du också träffa vår beredskapssamordnare Michaela Swartling - lär känna henne redan nu i artikeln nedan.

Redan veckan efter får vi träffas igen! Den 25 november bjuder vi in till Glöggmingel - en kvällsaktivitet med både inspirationsföreläsning och workshop för ett ännu bättre företagsklimat.  Program och anmälan till alla våra träffar finns i kalendariet längst ner i nyhetsbrevet. Anmäl dig bums för att säkra en härlig kväll med massor av värme och energi!

I början av december stänger Handelsbanken kontoret i Skutskär och flyttar verksamheten till Gävle. Det kan påverka den personliga kontakten mellan banktjänsteperson och kund, liksom längre resor i de fall där det inte går att använda sig av bankens digitala tjänster och möjligheten till digitala möten.  Hur påverkar det dig som företagare eller privatperson att det inte längre finns något lokalt bankkontor? Hör gärna av dig och berätta.

Till våren är det dags för nya upphandlingar av både snöröjning och konferensanläggningar.  Vad har du att erbjuda? Vår nya upphandlingsenhet vill gärna komma i kontakt med dig för att göra en så bra upphandling som möjligt. Skicka ett mejl till upphandling@alvkarleby.se för en första kontakt. I nästa nyhetsbrev ska vi berätta mer om vilka de är.

// Joakim & Linda

 

 

Företagsbesök

Lars Öhman driver sedan 2019 Reverea
- Företaget som arbetar fokuserat med missbruks- och beroendeproblematik på såväl individnivå som på arbetsgivarnivå.

Schäfertiken Bumsi är en trogen kollega.


Läs mer om Lars Öhman och Reverea 

 

 
Till nyheten
 
 

Företagsbesök

Landshövdingen gjorde företagsbesök i Älvkarleby kommun med syfte att få en lägesbild av hur lokala företagare påverkas under coronapandemin. 

Ett stort tack till ABAB, Skutskär trä, Älvkarleö herrgård och Science of Life för intressanta besök och ett mycket gott värdskap!

 
Till nyheten
 
 

Lär känna kommunens

Beredskapssamordnare

Michaela Swartling är 27 åringen från Stockholms skärgård som flyttade norrut när arbetstillfället som beredskapssamordnare på Älvkarleby kommun dök upp i juni 2020. Då - nyutexaminerad från Försvarshögskolan där hon läst statsvetenskap med inrikting mot säkerhet och beredskap. Nu - betydligt mer varm i kläderna efter ett drygt år med pandemihantering.

 

Arbetet som beredskapssamordnare innebär att planera för och förstå kriser och hur man kan hantera dem.  "Jag jobbar också förebyggande så att händelser inte behöver bli kriser" säger Michaela.

Michaela är den sammanhållande i kommunens stabsarbete, och ser till att organisationen är robust och kontinuerligt övar på olika scenarier.

 

Närmare samarbete med näringslivet

Jag vill fortsätta att utveckla beredskapsarbetet här i Älvkarleby kommun, och vill bjuda in till ett närmare samarbete med det privata näringslivet oavsett storlek och inriktning. Du som är en lokal företagare är en viktig grundpelare i en trygg och säker samhällsstruktur.  Vi kan ta tillvara på resurser, nätverk och kunskaper för att bättre klara eventuella kriser och händelser. Du vill väl vara med! "Tillsammans kan vi stärka den lokala robustheten det gynnar oss alla. När de befintliga resurserna inte räcker till ska det lokala och nära alltid var ett förstahandsval" fortsätter Michaela.

Ett första tillfälle att träffa Michaela är den 19 november på Företagarfrukosten.  Tillsammans med Julia Grimberg som arbetar med civilt försvar och krisberedskap på Länsstyrelsen i Uppsala guidar de oss genom frågor som vad ett civilt försvar och kontinuitetshantering är,  när blir plan B till en plan A? Vad kan hända ditt företag? Program och inbjudan du längre ner i kalendariet.

 

Kan vi underlätta din vardag

Under hösten pågår arbetet med en handlingsplan för digital utveckling. Vi har dina behov i fokus och behöver din hjälp.

Kan vi göra din vardag enklare? Hjälpa dig att komma ihåg när soptunnan ska tömmas? Göra det möjligt att ställa frågor utan att behöva prata med någon? Ordna så att du kan underteckna en ansökan digitalt? Eller något helt annat som skulle göra din vardag enklare?

Berätta vad du saknar och önskar i ett enkelt formulär. Det hjälper oss att göra rätt prioriteringar i arbetet med vår handlingsplan för digitalisering.

 
Till formuläret
 
 

Golfrestaurangen i ny regi

Pinnen & Kattis Alltjänst - familjeföretaget som expanderar med ännu en restaurang.

"När golfklubben frågade om vi var intresserade så kändes det helt rätt och jätteroligt. Vi har haft tankar på att göra något mer, men det har inte riktigt varit läge förrän nu. Golfrestaurangen är öppen under golfsäsongen, och det passar oss väldigt bra" säger Katarina.

Läs mer om familjeföretaget och satsningen på golfrestaurangen

 

 
Till nyheten
 
 

Handla julklapparna lokalt

Julskyltning

Torsdag 9 december är det julskyltning i Skutskärs centrum. Butikerna har extraöppet till 21.00. Har du ingen butik i centrum? Välkommen ändå!

Har du en verksamhet och vill vara med och sälja under kvällen? Kanske har du ingen fysisk butik eller butik i någon av kommunens andra orter? Det finns ett stort, men begränsat antal platser för bord och försäljningsstånd så först till kvarn gäller.  Går du i tankar om en lite större aktivitet så löser företagarföreningen plats för det också! Julskyltningen arrangeras av Företagsgrupp Älvkarleby och Älvkarlebyhus.

Inför julskyltningen sponsrar Älvkarlebyhus med en helsidesannons för lokala julshoppingserbjudanden i Lokaltidningen Norra Uppland. Har du ett erbjudande eller två?
Dina erbjudanden ska gälla 9-24 december.

Boka plats och annons

Boka din plats på julskyltningen och även annonsplats på info@fgalvkarleby.se senast den 12/11.  Har du frågor? Ring till Jennie Edenby (Preem) 070-6041855 eller till Thomas Lindegren (Larsas Sport) 026-71298.

Start typing something...

El-laddstolpar 

Visste du att det sedan i maj 2020 finns ett nytt krav på infrastruktur för laddning av elfordon i plan- och bygglagen?

Bygger du nya bostadshus med fler än 10 parkeringsplatser ska du också förbereda för ledningsinfrastruktur till alla p-platser (tomrör eller liknande). 

För nybyggnation som inte är bostäder och har mer än 10 p-platser ska 20% av dem ha ledningsinfrastruktur och minst en plats ha laddningspunkt för elfordon.

Efter 1 januari 2025 kommer även retroaktiva krav på laddning av elfordon att införas för vissa p-platser.

 
Bygg-och miljö
 
 
Start typing something...

Varför hållbar utveckling?

Alla pratar om hållbarhet! Allt från hållbara produkter till hela företag. Eller gröna, miljövänliga, klimatsmarta, cirkulära – listan kan göras lång. Det är inte alltid helt enkelt att förstå vad hållbar utveckling innebär.

Hur arbetar du med hållbar utveckling i ditt eget företag? Är det värt att investera tid och pengar? Är det verkligen viktigt för dina kunder?

Kickstarta ert hållbarhetsarbete med hjälp av Almi.  Kanske kan du identifiera nya affärsmöjligheter?

 
Almi.se
 
 

 

Information från Företagsgrupp Älvkarleby

Företagarföreningen bjuder in till ett fysiskt  medlemsmöte torsdagen den 11 november på restaurang Kungsådran. Inte medlem än? Bli medlem nu så kan du också vara med.

Mingel från 17.30. Mötet startar 18.00 och kvällen avslutas med en trevlig middag.  Mer information om medlemskap och anmälan till mötet hittar du via knappen nedan.

 
Företagsgrupp Älvkarleby
 
 

Kalendarium

 


Mötesplats kontinuitetshantering 11/11

08.30-15.15

Myndigheten för skydd och beredskap anordnar: 
En digital mötesplats för dig som vill lära dig mer om hur det offentliga och näringslivet kan arbeta tillsammans för att klara Sveriges samhällsviktiga verksamheter vid störningar.

 
Program
 
 


Online-mässa
Eget företag
10-11/11

Mässan Eget Företag

Nyföretagarcentrum bjuder in till en online-mässa. Den riktar sig till dig som driver eller vill starta företag. Precis som på en fysisk mässa finns här ett stort utbud av seminarier och montrar med experter och rådgivare att besöka i din egen takt.

 
Till mässan
 
 


Företagarfrukost
19/11

 07.30-09.00

Företagare - Stärk din beredskap!

Översvämningar, stormar, långvarigt elbortfall eller cyberattacker. Hur rustad är du för att klara dig, ditt företag och din personal vid extraordinära händelser?

Vi ses i Officersmässen på Laxön!

 
Anmälan
 
 


Glöggmingel
25/11

18.30-21.00

Tema: Företagsklimatet - Visst kan vi ännu bättre!

Inspirationsföreläsning med Johan Dahl och workshop med Anna-Lena Holmström från Svenskt Näringsliv. 

 

 
Anmälan
 
 


Nyföretagarlunch
26/11

11.30-13.00

Vi vill gärna träffa dig som är ny som företagare och lära känna dig och din verksamhet.  Vi bjuder på lunch på Matbiten i Skutskär.

Ny som företagare = du som startat företag under 2020-21.

 
Mer info
 
 


Svenskt ull
14/12

18.00 -20.00 ca

Ullförmedlingens grundare och Ullpoddens skapare Fia Söderberg berättar om den nya digitala marknadsplatsen för svenskt upp och dess extraordinära egenskaper, villkor och trender. Du får känna på olika ullsorter.

Plats: Biblioteket i Skutskär

 
 
 
 

Du får detta nyhetsbrev för att du har anmält dig som prenumerant hos Näringslivskontoret Älvkarleby kommun Vill du inte ha nyhetsbreven så kan du avsluta din prenumeration här