Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

November 2021, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan med läsvärda artiklar och händelser. Tipsa gärna om nyhetsbrevet till dina vänner.

COP26 - vad händer?

Torsdagen den 11 november rapporterar Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén från klimattoppmötet COP26. Mötet som av många beskrivs som helt avgörande för att kunna begränsa de värsta effekterna av klimatförändringarna.

cop26 logo

Naturskyddsföreningen och Klimatnätverket anordnar en visning av rapporteringen i Ateljén, Föreningarnas Hus i Örebro – med fika och diskussioner.

  • 18.30 Fika och bikupor där vi diskuterar vilka frågor vi vill ställa under mötet med Karin Lexén.
  • 19.30 Digital träff med Karin i Glasgow.

Anmälan: Anmäl dig via denna länk senast 8 november

Som medlem i Naturskyddsföreningen kan du även delta via Zoom-länk, se inbjudan i inloggat läge.

DU kan följa COP26 på bl a ukcop26.org. Fler lästips i Blandade surftips nedan.

15/11 Möt Klimatalliansen i Örebro

Bland initiativtagarna är Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, Anders Wijkman, tidigare moderat politiker, KG Hammar, tidigare ärkebiskop och Awad Olwan, pensionerad imam

Klimatalliansen har bildats för att vi nu nått den punkt där allt avgörs. Vi har påbörjat det årtionde som kommer att definiera formen för mänsklighetens fortsatta existens på planeten, skriver Klimatalliansen. De drar två slutsatser av detta: 

  • frågan om klimat och hållbarhet finns över alla andra politiska frågor, den lyfter oss över våra politiska motsättningar längs höger- vänsterskalan, över religionsgränser, generationer och sociala klasser. Det är en fråga över alla andra för oss - som människor - att gemensamt hantera.  
  • tidsfaktorn, som det politiska ledarskapet stått handfallen inför allt för länge och därmed gjort läget än mer akut. Vi måste nu ställa om statsapparaten, det statsfinansiella ramverket och våga prova nya djärva demokratiska arbetsformer för att kunna agera mycket snabbt.  

Klimatalliansen har ställt upp 15 skarpa krav på politik och näringsliv för att vi ska lyckas med omställningen. Kraven finns på klimatalliansen.nu

För att möta detta åker Klimatalliansen runt i Sverige och samlar till möten. Måndagen den 15 november klockan 18.00 är William Grönlund,  folkhögskolelärare från länet och Gudrun Schyman på Föreningarnas hus, Slottsgatan 13A, Örebro. Välkommen till Klimatalliansen

Ett samtal om klimatkrisen och demokratin

Martin Hultman o boken Upphettningens omslag

Framtidsveckan innehöll bl a ett samtal med Martin Hultman, docent i vetenskaps- teknik- och miljöstudier vid Chalmers och leder bland annat det globala forskarnätverket Centre for Studies of Climate Change Denial (CEFORCED). Samtalet kretsade kring klimatkrisen och demokratin och hur det påverkar oss människor. Nu kan du se det i efterhand: Ett samtal om klimatkrisen och demokratin med Martin Hultman.

Martin Hultman har bl a skrivit boken ”Upphettning” tillsammans med Daniel Lindvall och Kjell Wolves. Rekommenderad läsning i höstmörkret. Tipsa ditt bibliotek så kan flera få ta del av boken.

Grus & Guld

Här får du ta del av JAKs medlemstidning Grus & Guld. Tidningens fokus är hur vi hushåller med resurser på ett sätt som är rättvist och hållbart, både för alla som lever på jorden idag och för kommande generationer.

I det här numret kan du bl a läsa om hur Vuollerimborna investerar i bygden, om podden Tillväxtparadigmet och digitalisera miljösmart.

Känner du till Minimeringsmästarna?

Ändra en liten vana i din vardag och gör stor skillnad för miljön! Åtta hushåll i Örebro deltar i den nationella tävlingen Minimeringsmästarna och ska under ett års tid genom­föra utmaningar på olika teman. Bli en minimeringsmästare du också genom att delta i de digitala utmaningarna! Läs mer på orebro.se/minimeringsmastarna

Kalender

Klimatfredagar- Rådhustrappan i Örebro, fredagar kl.16-17.

Hopajolas NaturguidningarHär hittar du utflykter, exkursioner och guidningar i Örebro län.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Poddar:

  • Tillväxtparadigmet är en podcast om vårt ekonomiska system, om tillväxtens drivkrafter, om våra globala kriser och om omställning till ett verkligt hållbart samhälle.
  • Våra barns klimat-podden med spännande gäster som utforskar klimatet via blöjbyten, tonårskriser och andra tillhörande vardagsdilemman och lifehacks. 

  • Bekämpa klimatförändringarna. OmVärldens podd, artiklar och intervjuer om mål 13 Bekämpa klimatförändringarna.


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!