Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev Gris 5/2021

Innehåll

 • Höstens kurser
 • Stora pengar att tjäna på fodereffektivisering
 • Årets fläskigaste digitala event!

 • Scanna QR-koden på semindoser
 • Att tänka på i jakttider
 • Hur djur blir till mat
 • Svenska grisar imponerar internationellt

 • Nya djurhälsoveterinärer inom Gris

 • Utveckla din slaktgrisproduktion och tjäna mer!
 • Vår hemsida- din kunskapsbank

Höstens kurser

På hemsidan presenterar vi alltid aktuella kurser för dig som arbetar med grisar. För närvarande hålls kurserna digitalt. Just nu har vi lediga platser kvar till:

Skydda dina grisar från Afrikansk svinpest! 9 eller 10 november, kl 15-16

Avvänjning utan zink, 10 november, kl 13-15

Smittskyddskurs i två delar, 11 & 19 november kl 12.30-14.30 eller
30 november & 7 december kl 12.30-14.30


Vill du gå någon annan kurs eller passar inte datumen ovan? Då kan du anmäla intresse på vår hemsida, så återkommer vi när nya kursdatum är satta.

Anmäl intresse här

Stora pengar att tjäna på fodereffektivisering

Genom att följa upp dina slaktgrisomgångar får du möjlighet att mäta hur bra din produktion är, genomsnittligt över åren men också för varje omgång. Med stigande foderpriser blir foderparametrarna ännu mer intressanta att följa. Man tittar ofta på resultaten och kanske jämför man sig med WinPig-toppen. Men vad säger siffrorna egentligen? 

Spelar det någon roll om foderförbrukningen är som din eller som för uppfödarna i toppen av WinPig-listan? Spelar det roll att foderförbrukningen varierar mellan dina omgångar? Hur mycket skulle du tjäna om dina grisar alltid presterade så bra som din bästa omgång? Det har vi tittat närmare på, läs artikeln här

Årets fläskigaste digitala event!

Gård & Djurhälsan, Sveriges Grisföretagare, LRF & Svenska Köttföretagen bjuder till tre digitala förmiddagar fullspäckade med fakta och inspiration. Temat för Grisföretagardagarna 2021 är ”Framtiden” och varje dag kommer fokusera på olika delar inom temat framtidens trender, stallar och utmaningar.

För fullständigt program, läs mer här och klicka här för att komma till anmälan.

Scanna QR-koden på semindoser

Nu finns det QR-koder på semindoser från Svenska Köttföretagen. Scanna dessa med PigVision Mobile appen för enkel registrering av seminering direkt i stallet. Data synkroniseras automatiskt till WinPig.


Klicka här för att komma till vår instruktionsfilm.

Att tänka på i jakttider

Höst betyder jakt för många personer i vårt avlånga land. Då kan de vara klokt att se över sina rutiner och sitt externa smittskydd. Det gäller speciellt i områden där det finns och jagas vildsvin.

Anledningen till detta är inte främst hotet från afrikansk svinpest (ASF), utan att vildsvin i Sverige redan idag bär på sjukdomar som kan smitta våra tamgrisar. Särskilt allvarlig är Salmonella Choleraesuis som kan orsaka allvarlig sjukdom hos både gris och människa. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har en karta över fynd av Salmonella Choleraesuis, där du kan du leta upp din jaktvårdskrets. Kartan uppdateras löpande och du hittar den här.

Goda rutiner att följa i jakttider:

 • Använd inte samma skor utomhus mellan stallar, som inne hos grisarna.
 • Använd inte samma kläder, skor eller utrustning vid jakt som vid arbete på gården. Det gäller även fordon som lastare och pickuper.
 • Undvik att parkera fordon i närheten av grisstall i samband med jakt. Parkerade fordon blir ofta samlingsplatser för jägare, jakthundar och fällt vilt.
 • Hantera inte döda vildsvin i anslutning till stallarna. Var noga med hur du hanterar slaktavfallet och var du gör av det, för att undvika att skadedjur från stall tar med sig smitta från avfall till stallet.

På smittsäkra.se finns mycket information om smittor, bland annat ett webbinar om hur man skyddar sin besättning från vildsvin. Håll fortsatt koll på vår hemsida och smittsäkra.se, det kommer publiceras mer material inom ämnet framöver.

Hur djur blir till mat

"Hur djur blir till mat" är en film som tagits fram av Svenskt Kött i samarbete med Svenska Köttföretagen. Filmen visar djurens hela väg från födsel till tallrik och handlar om människorna som jobbar med djuren längs vägen. I filmen ser ni bland anant vår veterinär Gunnar Johansson och några av våra proffsiga lantbrukare.

Se filmen här.

Svenska grisar imponerar internationellt

Lugna grisar med knorren kvar och stora boxar med plats för bök i halmen. Det imponerade på de kanadensiska lantbruksjournalisterna som var på besök för att dokumentera och lära hur grisproduktionen går till i Sverige. Tack vare en lång tradition av djuromsorg ses Sverige som en internationell förebild. Gård & Djurhälsans veterinär Axel Sannö var med under besöket på Äs Gård utanför Västerås. Läs mer om det här.

Nya djurhälsoveterinärer inom Gris

Gård & Djurhälsan har fyllt på teamet med djurhälsoveterinärer inom gris med ytterligare två medarbetare.

Anna Carlertz kommer arbeta som grishälsoveterinär i Mellansverige med placering på kontoret i Skara. Hon har tidigare arbetat i Distriksveterinärernas grisgrupp under fyra års tid. För närvarande och i ca 1,5 år framåt arbetar hon 70 % på SLU där hon har en resident-tjänst. Resten av tiden ägnas åt besättningsbesök. Innan veterinärutbildningen har Anna bland annat jobbat som grisskötare.

Josefine Påhlstorp kommer arbeta som gris-och nöthälsoveterinär i Skåne med placering på kontoret i Staffanstorp. Hon har tidigare arbetat hos Distriktsveterinärerna i 13 år och varit med i DVs gristeam de senaste 4 åren. Just nu går hon den danska utbildningen ”Fagdyrlæge i svineproduktion og sygdomme hos svin”. Josefin är uppvuxen på en mjölkgård och innan veterinärutbildningen har hon jobbat som hundskötare i Belgien och som kamelguide i Israel.

Vi hälsar Anna & Josefin varmt välkomna till oss!

Vår hemsida- din kunskapsbank

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida kan du hitta de tjänster och produkter som vi erbjuder dig som arbetar inom grisproduktionen. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar inom många olika områden.  Tveka inte att ta kontakt med oss om du har några frågor kring din produktion.

www.gardochdjurhalsan.se

Vill du ha nyhetsbrevet i din inkorg utan kostnad?

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!