Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Skådarpub

Lördag 13 november

Äntligen får vi träffas och umgås inomhus igen! Då vill klubben bjuda in till en skådarpub kl 16.00 på Bridge 77 i Gustavsbergs Centrum. Puben är direkt efter avslutat artrally och alla medlemmar ska känna sig välkomna - inte bara de som har tävlat. Tanken är att vi ska sitta tillsammans och dela med oss av roliga och inspirerande skådar-historier, få tips på bra fågellokaler etc. medan vi äter en bit mat eller bara tar nåt att dricka (som betalas ur egen ficka). Anmälan görs till Sven Faugert    070-4931921 senast 12/10 så att vi kan beställa bord.

Fysingen

Exkursionen till fysingens naturreservat den 22 augusti bjöd på en fin dag. Arter som sågs var:
Kanadagås, grågås, knölsvan, snatterand, bläsand, gräsand, stjärtand, kricka, skäggdopping, gråhäger, ägretthäger, storskarv, fiskgjuse, bivråk, brun kärrhök, ormvråk, vattenrall, sothöna, trana, tofsvipa, storspov, stare, brushane, kärrsnäppa, grönbena, gluttsnäppa, gråtrut, silltrut, fisktärna, skogsduva, ringduva, mindre hackspett, tornfalk, kaja, kråka, tofsmes, entita, blåmes, talgoxe, ladusvala, hussvala, lövsångare, svarthätta, törnsångare, nötväcka, trädkrypare, koltrast, rödhake, gulärla, sädesärla, bofink, steglits, gulsparv,skrattmås,skedand och skata.

Hjälstaviken. Foto: Sven Faugert

Hjälstaviken

Exkursionen den 2 oktober var vi fem skådare i olika åldrar som fick en rätt hyfsad fågeldag i blåsten med 41 arter. Höjdpunkter var närobsar av skägg-mesar (se bild) på spången och en isländsk rödspov vid tornet. Övriga: Vitkindad, grå-, bläs- och sädgås, sked- och gräsand, kricka, knipa, storskrake, fasan, skäggdopping, gråhäger, storskarv, sparvhök, brun kärrhök, havsörn, ormvråk, trana, tofsvipa, kaja, st.strandpipare, korp, kärr-snäppa, enkelbeckasin, fiskmås, ringduva, nötskrika, skata, kråka, blåmes, talgoxe, tofsmes, kungsfågel, nötväcka, koltrast, pilfink, bofink, grönfink och steglits.

Nyhetsbrev 4.2021


Foto: Niclas Ahlberg/N

Lördag 13/11: Artrally

För att liva upp den normalt dystra november och underskådade fågelmånad genomför vi för andra gången ett artrally även på senhösten, med samma upplägg som det traditionella januarirallyt. Det kan bli spännande! Så här års kan nämligen en del intressanta flyttfåglar ha dröjt sig kvar ett tag innan de påbörjar sin flytt.

Det gäller att se eller höra så många fågelarter som möjligt på/från Värmdö fastland inklusive hela Kovikstippen (även den del som ligger i Nacka kommun) och alla delar av Värmdö som kan nås utan båt. Vi kommer att ha två klasser: ekoklass och vanlig klass. Ekoklassen gäller resa med kollektiva färdmedel, gående eller cykel (inklusive elcykel). I båda klasserna kan lagen bestå av endast en person, men om flera vill skåda ihop i ett lag gör man det på eget bevåg och då ska samtliga i laget observera fågeln.

Tidpunkten för artrallyt är mellan kl. 07.00 och kl. 16.00. Vid avslut träffas vi på en gemensam skådarpub för alla medlemmar (se inbjudan i vänsterspalten). För varje fem minuter som laget är sent dras en art av. Vi gör där en genomgång av vilka arter som observerats och utser flera vinnare. Har två lag lika många arter avgör lotten.

För de som är nya eller inte har något lag att vara med så hjälper vi till att hitta lag som ni kan ansluta till. Ett bra sätt att lära sig av erfarna skådare. Skicka SMS eller ring Tom så hjälper han till.

Anmälan (lagnamn och deltagare) till Tom Arnbom på tel. 070-55 440 66, gärna via SMS men självklart går det även att ringa.

Innekväll med föredrag och bildvisning av Niclas Ahlberg Ljusets avsked och återkomst

Måndag 6/12: 
Plats: Kyrkettan. Tid: Kl. 19.00. Naturfotografen Niclas Ahlberg/N, visar bilder av de naturskatter som finns att njuta av på Gotland. Efter presentationen finns möjlighet köpa boken med samma namn. Alla välkomna! Förhandsanmälan till Sven Faugert senast 3/12 på tel. 070-493 19 21 för att vi ska kunna möblera med ”coronasäkert” avstånd mellan platserna. (Du kommer förstås bara om du känner dig helt frisk och är symptomfri sedan minst 2 dagar!).

Kyrkskolan besökte Hemmesta sjöäng

Den 29 september guidade Värmdö Fågelklubb en klass från Kyrkskolan med syfte att få en första introduktion till fåglar och fågelskådning. Vi fick verkligen en pangstart när vi kom fram till fågeltornet. En riktigt gammal havsörn jagade över sjöängen och plötsligt så svängde den och flög på ganska låg höjd precis över klassen. Det blev tyst och alla blev imponerade av örnens storlek. De fem kråkorna som jagade rovfågeln kändes som små sparvar. Vi vandrade vidare till utsiktskullen några hundra meter från fågeltornet och där såg vi en ormvråk och flera hägrar som jagade fisk (tror vi). Nötskrikor flög fram och tillbaka och vi diskuterade varför de samlar mat. Vid utsiktsplattformen var det fika och allmän lek. Sex krickor och sju gräsänder intill plattformen var fantastiskt pedagogiskt. Ett meståg svepte förbi klassen och flera stjärtmesar visade sig. Vi återvände till fågeltornet och återigen kom havsörnen på låg höjd över oss. Magnifikt slut.                                                                               /Tom Arnbom

Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig är Majna Gemsjö, majna(at)majna.se. Mer information om klubben: www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Värmdö Fågelklubb. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!