Nyhetsbrev 5 2021

Tema | Demokrati

 

Samordningsförbundet värnar demokratin

När vi utvecklar samverkan utifrån en helhetssyn på människors behov, bidrar vi till ett mer hållbart samhälle.

Våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och diskriminering påverkar människors möjligheter till förbättrad hälsa, arbete och studier. Ytterst är det en fråga om att kunna delta i samhället på lika villkor.

Genom Samordningsförbundet kan vi arbeta tillsammans för att stärka demokratin, öka delaktigheten och inkluderingen utifrån de lokala förutsättningarna.

Samordningsförbundet arbetar aktivt på olika sätt för att stärka och värna demokratin, bland annat genom vårt arbete med ökad upptäckt av våld, men även kunskapshöjande aktiviteter som t ex. En vecka fri från våld och demokratidagen som förbunden i Stockholms län arrangerade i början av november. Louise Bringselius, fil. doktor och docent i organisation och ledning vid Lunds universitet, föreläste om tillit och demokrati.

På demokratidagen fick vi också lyssna till många inspirerande exempel om hur vi fortsatt kan arbeta i vår vardag för att värna och stärka demokratin. Till exempel, att göra medborgare delaktiga genom inflytanderåd, men också om hur vi engagerar medarbetare i finansierade insatser att utbyta erfarenheter och frågor genom inkluderingsfika utifrån teman som diskriminering, jämlikhet och jämställdhet.

Är du nyfiken på samordningsförbundens olika verksamheter för ökad delaktighet och inkludering här i länet?

Du hittar till förbundens hemsidor via www.finsamstockholmslan.se.

 

Under november pågår olika webbinarier på temat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Regionalt, En månad fri från våld, som vi arrangerar i samarbete med förbund i Stockholms län.

Lokalt, arrangerar förbundet En vecka fri från våld med sex webbinarier tillsammans med Södertälje kommun

Närmare information och anmälningslänkar hittar du längre ned i nyhetsbrevet. Webbinarierna under En vecka fri från våld hittar du också på på:

➡️ www.sfris.se/seminarier.

 

En vecka fri från våld | 22-26 nov

Anmäl dig till webbinarierna via länkarna nedan eller besök www.sfris.se/seminarier

 

Ny samordnare mot våld i nära relationer!

Södertälje kommun har en ny samordnare mot våld i nära relationer, Johannes Evers Gester. Johannes har varit involverad i framtagningen av programmet för En vecka fri från våld.

Artikel: Ny samordnare ska arbeta mot våld i nära relationer

Johannes Evers Gester

Johannes Evers Gester, ny samordnare mot våld i nära relationer i Södertälje. Foto: Södertälje kommun.

 

Tips på andra webbinarier! 

Läs mer och anmäl dig via länkarna nedan.

Den 23 november kl 13.00 - 14.00
En månad fri från våld: Husdjur som gisslan
Medverkande: Natalie Bunkman och Margite Nordenstam, Voov - Veterinärer omtanke om våldsutsatta.

Ingen föranmälan krävs.  Länk till föreläsningen.

 

Den 1 december kl.08:30 - 15:30 arrangerar  Jämställdhetsmyndigheten en digital konferens om regeringsuppdraget ökad upptäckt av våld.

Ökad upptäckt av våld

Bland andra kommer Anita Kruse för samordningsförbundens pilotprojekt, Stoppa Våldet, att presentera erfarenheterna från projektet inom ramen för NNS, Nationella Nätverket för Samordningsförbund.

 

Den 2 december kl. 09:00 - 11:30 arrangerar förbundet ett webbinarium om arbetssättet STRUT® i samarbete med Samordningsförbunden Huddinge Botkyrka Salem, Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna och Östra Södertörn inom ramen för KNUT, Kommunalt Nätverk för Utveckling.

Presentation av arbetssättet STRUT® – när, var och hur?

 

Länktips!

Samordningsförbundet har deltagit i arbetet med förstudien.

Foto: Mostphotos

Diskriminering på grund av hudfärg är vanligare i organisationer där man anställer personal genom egna nätverk och betonar förmågan att ”passa in”. Dessutom finns ett påtagligt motstånd på många arbetsplatser mot att arbeta aktivt mot diskriminering. 

 
Rapporten: Motstånd mot antidiskrimineringsarbete på arbetsplatser
 
 
 
vår demokrati logga

              Tillsammans gör vi skillnad!

 
Home PageLinkedIn

Vill du inte längre ha våra nyhetsbrev?
Du får det här mailet för att du anmält intresse till att prenumerera på nyhetsbrev från Samordningsförbundet i Södertälje. Samordningsförbundet upprättar en lista över de personer som anmält intresse av att få våra nyhetsbrev. Vi använder enbart listan i administrativt syfte. Du kan när som helst begära att uppgifter om dig tas bort:

Avsluta prenumeration.