SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2021-10-05

Exempel på Riksväljaren

Prova Riksväljaren kostnadsfritt under 14 dagar!

Nu är den digitala publikationen riksvaljaren.se uppdaterad med uppgifter som gäller för elever som ska börja gymnasieskolan hösten 2022.

Passa på att prova tjänsten kostnadsfritt fram till den 18 oktober!

Gör så här för att prova:

 • Gå till riksvaljaren.se i dina webbläsare
 • Användarnamn: guest
 • Lösenord: gästriksväljaren2021
 • Önskar du fortsätta använda tjänsten beställer du den i Tremedias webbutik.

Vad innehåller Riksväljaren?

På riksvaljaren.se finns gymnasieutbildningar som riktar sig till elever i hela landet och som eleverna kan söka oavsett var det bor. Här finns information om:

 • Riksrekryterande utbildningar
 • Fristående gymnasieskolor
 • International Baccalaureate
 • Spetsutbildningarna
 • Riksrekryterande idrottsgymnasier

Vi på Tremedia uppdaterar kontinuerligt eftersom vi vill att publikationen ska innehålla den mest aktuella informationen om landets alla riksrekryterande gymnasieutbildningar och  alla gymnasieskolor med riksintag. Vi kontrollerar tillstånd och granskar alla uppgifter som publiceras mot beslut och regler. För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats.

Du kan söka

Du har möjlighet att göra sökningar på kategori och län. Söker du en speciell utbildning för någon med ett särskilt intresse kan du även göra en sk. fritextsökning. Här kan du söka på specifika ord som ger dig träffar som kan vara intressanta.

Vad kostar riksväljaren.se?

Önskar du fortsätta använda tjänsten så kostar den 395 kr exkl. moms för läsåret 2021/2022.
Vid köp gäller licensen fram till 2022-09-01. 

 
Läs mer och beställ i webbshoppen
 
 

Bli en bättre vägledare på 100 minuter!

Onlinekursen iGlappet och sen är framtagen av Leif Andergren för att du som studie- och yrkesvägledare ska få inspiration och hålla dina kunskaper i trim. Boken iGlappet ingår i köpet.

Läs kursdeltagarnas upplevelse av kursen

 • Den var jättebra! Jag och min kollega tittade tillsammans varje vecka. bra med korta avsnitt och att du illustrerade bra i filmerna!
 • Fantastiskt! inspirerande, tydlig och konkret. Vägledning är ju det roligaste som finns när man kan arbeta på sättet som utbildningen inspirerar till! Tack Leif!
 • Fenomenal kurs! Leif är en pionjär! Tack för en otroligt givande kurs. // Anette
 • Det är så viktigt att fylla på vår verktygslåda och kurser som denna gör att vi tankar energi, får metoder, påminns om teorier och skapar samhörighet med varandra. Du är grym! 😃 Kursens upplägg har varit bra just för att vi ”tvingas ” in i smågrupper där vi jobbar oss igenom filmerna och där alla får komma till tals. Det känns som om ”distansen” försvinner och det har varit helt okej att ha detta över Skype.
 • Bra kurs med innehåll som jag kommer använda mig av. Bra att bli påmind om allt som går att göra. Allt för att informationstillfällena ska bli roligare att genomföra. Mycket bra tips. Mycket värdefullt att avsnitten var korta och att jag själv kunde jobba med avsnittet direkt efter, eftersom jag avsatt tiden.

Kursen gör dig till en bättre vägledare
Kursen är utformad för alla som arbetar inom studie- och yrkesvägledning vare sig du är ny på jobbet eller har varit yrkesverksam i flera år. Kursen är framtagen i syfte att du ska få möjlighet att bygga på din kompetens, utveckla ditt arbetssätt och göra dig mer kreativ i din användning av kända teorier och modeller.

100 minuters kurstid uppdelad i 15 avsnitt
Kursen är uppdelad i 15 avsnitt som gör att du själv kan läsa den i den takt som passar dig. När du beställer kursen får du en användarlicens som ger dig tillgång till kursen under ett helt år! Sammantaget ger det dig stor frihet när du ska planera för hur du ska läsa kursen. 

Fördelarna med denna onlinekurs är att:

 • den är utformad för att inspirera dig som studie- och yrkesvägledare att bli mer kompetent och kreativ i jobbet
 • den är förankrad i välkända vägledningsteorier och modeller
 • du kan läsa den när, var och på det sätt som passar dig bäst - i din dator, läsplatta eller smartphone.
 • den varvar relevanta teorier med praktiska moment
 • du kan läsa kursen själv eller i grupp med dina kollegor
 • användarlicensen ger dig tillgång till kursen under ett helt år 
 • det ingår 1 exemplar av boken iGlappet per användarlicens

 

 
Gå till webbshop
 
 
Tidsaxel om arbetet från kursbetyg till ämnesbetyg

Nya ämnesbetygsreformen

Ämnesbetyg planeras att ersätta kursbetyg i gymnasieskolan. Det gäller alla ämnesplaner för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, komvux på gymnasial nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå.

Allt om införandet av ämnesbetyg finns på skolverket.se

 

Gymnasiepejl från ekonomifakta.se

Genom att studera personer som redan avslutat gymnasiet kan man konstatera att vägen in på arbetsmarknaden ser olika ut beroende på vilken utbildning man valt. Yrkesutbildningar kan exempelvis leda till jobb tidigare än högskoleförberedande program, där det är vanligare att studera vidare ytterligare ett par år innan man kommer ut på arbetsmarknaden. 

Mer om etablering och inkomst efter gymnasiet finns på ekonomifakta.se

 

Att organisera för komvux som särskild utbildning – en del av komvux

En chans för er i kommunen att utbilda er för att arbeta så att elever med intellektuell funktionsnedsättning ges ökade förutsättningar att studera inom komvux. Ni utvecklar inkluderande lärmiljöer.

Rektor anmäler utöver sig själv tex 1 lärare, 1 syv som tillsammans bildar en triogrupp som arbetar gemensamt under och mellan träffarna.

Mer om innehåll och anmälan finns på skolverket.se

 
Smakprov på Programväljarfilmen

Se smakprov ur Programväljarfilmen

Nu är den helt nya filmen om gymnasieskolan - Programväljarfilen klar för leverans och vi på Tremedia har fått mycket positiva reaktioner från de som redan köpt den.
Är du nyfiken på hur den ser ut kan du se ett smakprov här.

Allt material i filmen är inspelat 2021 och helt uppdaterat enligt alla gällande beslut. 

 
Se smakprov!
 

Längd: 27 minuter
Format: Digital leverans. Direkt nedladdning i webbshoppen
Textning: På svenska, engelska och arabiska

Beställ i webbshoppen och ladda ner direkt. Beställning via mejl (till order@tremedia.se) levereras till angiven e-post inom en vecka.

 
Läs mer och beställ i webbshoppen
 
 

Studiemedlen för 2022 höjs till följd av högre prisbasbelopp

Regeringen har fastställt prisbasbeloppet för 2022 till 48 300 kronor. Det är en ökning med 700 kronor jämfört med 2021. Detta innebär att studiemedelsbeloppen blir något högre 2022.

Läs mer om höjt studiemedel för 2022 på csn.se

 

Skolan under coronapandemin – detta gäller från 29 september

Den 29 september upphör många av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gällande covid-19. Det innebär att skolor kan börja ta bort de förebyggande åtgärder som vidtagits för att undvika trängsel. Här hittar du övergripande information om vad som gäller i skolan i höst.

Mer om vad som gäller i skolan från 29/9 finns på skolverket.se

 

Här finns jobben 2021

Ny statistik från TRR ger en tydlig bild av inom vilka branscher flest tjänstemän får ett nytt arbete inom när den svenska arbetsmarknaden är på väg att återhämta sig. Knappt hälften, 49 procent, så många tjänstemän har sökt omställningsstöd hos TRR under årets första åtta månader, jämfört med 2020.

Mer arbetsmarknadsstatistik finns  på trr.se

 
Basma vid byggarbetsplats

Ingen tvekan när Basma bytte från skönhets- till byggbransch

Basma Yonany var egenföretagare inom skönhetsbranschen, men under coronapandemin försvann många av kunderna. Nu går hon en arbetsmarknadsutbildning inom bygg- och anläggning hos Yrkesakademin och är inte orolig för att hon ska gå arbetslös när hon är klar.

Läs mer om Basmas karriärbyte på arbetsformedlingen.se

 

Inkludering och erkännande av unga nyanlända genom studie- och yrkesvägledning

Välkommen till ett webbinarium om studie- och yrkesvägledning av unga nyanlända. Ta del av pågående forskning som kan ge idéer till att utveckla, planera och organisera verksamheten för nyanlända elever.

Anmäl dig till webbinariet på skolverket.se 

 

Yrkeshögskolan vill bryta könsbundna utbildningsval

Förra året tog myndigheten fram ett stödmaterial för arbetet med jämställdhet inom yrkeshögskolan. Nu vill vi lyfta fram hur arbetet bedrivs och presentera tre tips för att bryta könsbundna utbildningsval.

Tips om hur du kan bryta könsbundna utbildningsval finns på myh.se

 
Rikskonferens

Vägledarföreningens rikskonferens 28 oktober

Konferens har i år rubriken "Vägledning i en pandemipåverkad väntan på framtiden".

Hur kan vi vägledare förbereda åtgärder, insatser och strategier för framtiden? Kan vi se perioden under och efter pandemin som en möjlighet att utveckla karriärvägledningssystem, metoder och strategier för att förbättra åtkomst till vägledning? Ur kris kommer även positiva effekter att ta vara på och nya innovativa lösningar som kan förstärka vägledningen i Sverige.

Datum: 28 oktober 2021
Plats: Digital konferens
Seminarier: Inspelade seminarier tillgängliga i två veckor

 
Läs mer och boka din plats
 
 

Vägledning/kartläggning och validering inom komvux

Skolverket och NVL, Nordiskt nätverk för vuxnas lärande, bjuder in till en digital träff för att dela erfarenheter om hur kartläggning och validering kan kopplas samman för att öka kvaliteten.

Mer om program och anmälan finns på skolverket.se

 

Svårt att motivera elever till lovskola

Många av de elever som deltagit i lovskola under sommaren menar att de har lärt sig mycket. Samtidigt är det svårt att motivera alla elever som har behov av lovskolan att delta. Det visar den granskning av sommarlovsskolor vid 62 grund- och gymnasieskolor som Skolinspektionen har gjort under sommarlovet 2021.

Granskningen av lovskolorna finns på skolinspektionen.se 

Rapporten som pdf – Sommarlovskolor efter tre terminer med covid-19pandemin

 

Aktuella digitala produkter

Programväljarfilmen - allt om gymnasieskolan
Filmens syfte är att skapa en positiv och inspirerande bild av gymnasieskolan och alla dess möjligheter samt vara informativ på ett intressant men ändå sakligt sätt. Allt material i filmen kommer att vara inspelat 2021 och helt uppdaterat enligt gällande beslut.
Se ett smakprov på 3 minuter

Digitala Programväljarkort
Digitala Programväljarkort är en digitalisering av vår kortlek Programväljarkort och innehåller 20 bilder. Varje bild representerar ett nationellt gymnasieprogram och innehåller 5-7 fotografier, som visar på yrken och studiemiljöer. Bilderna är numrerade och efter varje bild kommer en bild med text där det står namnet på programmet, dess inriktningar samt texter med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…”. Dessa texter är tagna direkt ur katalogen Programväljaren.

Presentation Programväljaren
Presentation Programväljaren hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera det som är viktigt att veta om gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Planera ditt gymnasieval
Planera ditt gymnasieval är en PowerPoint-serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i åk 7 och 8.

PowerPoint om gymnasiesärskolan
Presentationen om Gymnasiesärskolan är gjord i PowerPoint. Den är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar.

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2021