Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Balansen i Tradition och Förnyelse

Hoppas du haft en skön och avslappnande sommar! 

Under den nu, äntligen avtagande pandemin, har många företag tvingats till förnyelse. Helt enkelt mer tänkande utanför boxen! Något som ofta står i kontrast mot starka kulturer och invanda mönster. 

Inom Göthes pratar vi ofta om de fyra F:en. Förnya, Förenkla, Förbättra och Fokusera. Vi utgår alltid från människan och affärsnyttan där långsiktighet är ett värdeladdat ord. Samtidigt har vi stor respekt för förändringarna som skapas i vår marknad och omvärld.

Vi ser med tillförsikt på Tradition och Förnyelse. De kan liknas vid grundmuren i ett hus och underhålls de rätt stärker de grunden, dvs. organisationen.

Viktigt i denna balansgång mellan gammalt och nytt är att inte köra fast i gamla hjulspår och titta bakåt. Förhoppningsvis kommer vi framöver vara små nog för att effektivt ta oss an ny teknik och nya affärsmodeller samt stora nog att ta oss igenom resursintensiva och marknadsdrivna förändringar. Det vi investerar idag är det värde som skapas imorgon. Det krävs kompetens, styrka och ett långsiktigt perspektiv. Målsättningen är att utveckla Mervärde och Affärsnytta där hela värdekedjan inkluderas. Sedan ska givetvis alla i laget vara införstådda med utvecklingen och dess potential.

För finns Tradition och Förnyelse i de många projekten vi har tagit oss an den senaste tiden, många av dem ständigt pågående i ett utvecklingsarbete. För att nämna två projekt har vi förnyat oss med intelligenta lagerhissar som kraftigt förbättrat materialflödet samt en ny e-handel. Den pågående digitala transformation går mot användarvänlighet där e-handelns smarta applikationer har förenklat för våra kunder. Omvärldsanspassningar möjliggjorda av ny teknik som står på ett starkt fundament av tradition i skapande av affärsnytta och mervärde.  

Tack för att du läser Up to date.

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

Gångjärn Tectus 340

SIMONSWERK Tectus 340 3D är ett dolt gångjärn med öppningsvinkel på 180° och justerbart i 3 dimensioner. Anpassad framförallt trädörrar. Serien Tectus finns i flera olika varianter och ytbehandlingar och ger dörren ett diskret och stilrent helhetsintryck.

Läs mer >

Gångjärn 4AT

Dr. Hahn 4AT är ett universalgångjärn av aluminium för stål- och aluminiumdörrar. Monterat dörrblad kan justeras i 6 olika riktningar. Infästningsmåtten på 4AT är samma som på tidigare modeller Gångjärn (Türband) 3 och 4. 

Läs mer >

Gångjärn 60AT

Dr. Hahn 60AT är ett universalgångjärn av aluminium för stål- och aluminiumdörrar. Monterat dörrblad kan justeras i 6 olika riktningar. Infästningsmåtten på 60AT är samma som på tidigare modeller Gångjärn (Türband) Serie 60 och 50. 

Läs mer >

Källhänvisning: Göthes Industribeslag E-handel


Hawa Porta 60/100 HMT för skjutdörrar i trä

Hawa Porta 60/100 HMT erbjuder ett praktiskt, ekonomiskt och lätt installerat alternativ för varje utrymme. Med minimala installations dimensioner kan systemet snabbt och lätt installeras inne i en nisch mellan två väggar (pocket).

Hawa Porta 100 versionen klarar dörr vikter på upp till 100 kg. Systemet bidrar till mer bekvämlighet med den innovativa och mjukstängande push-to-open funktionen. En faktor som också gör att dörrbladet kan installeras utan handtag. Teknologin är integrerad i överliggande skjutdörrskena och på så sätt osynlig. Lösningen är med andra ord helt estetisk.

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag, bild Hawa


SAFETRON lanserar ett av marknadens mest kompletta ellås

SAFETRON SL630 är ett elektromekaniskt lås med patentsökt listtrycksteknik som är anpassad för att fungera ihop med dörrautomatik samtidigt som tryckesfunktionen kan manövreras elektroniskt. Låset har ett brett och unikt användningsområde som täcker in funktionskrav såsom:

 • Brandigenhållning 120 min
 • Dörrautomatik
 • Nödutrymning enligt SS-EN 179
 • Frångänglighet
 • Återinrymning
 • Split funktion
 • Enkel funktion

Tack vare det unika och breda användningsområdet i SL630 finns i vissa fall inte längre behovet av elslutbleck. Eftersom kolvplaceringen är samma som hos eltryckeslås SL620 och motorlås 6500/6600 kan samma dörrtyp med samma urtag och slutbleck beställas till hela fastighetsprojekt. Välj lås utifrån funktions- och säkerhetskrav. En positiv följdeffekten blir också en mer stilren dörrmiljö när stora urtag för elslutbleck kan elimineras.

SAFETRON SL630 ersätter tidigare produktkombinationer såsom elslutbleck med dubbla vridfall eller elslutbleck i kombination med eltryckeslås och bidrar därmed till en bättre kostnadseffektivitet samtidigt som produktintensiteten i dörrmiljön blir lägre och därmed ger goda förutsättningar för en hög driftsäkerhet.

Leveransstart sker under september 2021.

Ring Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25 så berättar de gärna mer om produkten och hur den kan passa i just din dörrmiljö. 

Källhänvisning: Text och bild från SAFETRON


STEP 110 – den nya generationens eltryckeslås!

Med unik DirectDrive®-teknik och modern kolvplacering är den ett självklart val vid all typ av nyproduktion och vid nyprojektering.

Alla våra produkter är egna konstruktioner, utvecklade och tillverkade av oss. Med egen utveckling och produktionsanläggning under samma tak i Västerås ser vi till att skapa högsta driftsäkerhet i varje enskild produkt. Dessutom utrustar vi dem med våra patenterade tekniker.

En av dessa är DirectDrive® som ger STEP 110 en helt ny känsla av hur ett eltryckeslås kan upplevas. Den unika tekniken ger en direkt manövrering med en minimal kraftförlust och skapar en lätt och följsam känsla när trycket används.

Ring Göthes Industribeslag på 010-483 40 25 så berättar de gärna mer om produkten och hur den kan passa i just din dörrmiljö!

Källhänvisning: Text och bild från StepLock


HOPPEs miljövänliga handtagsprogram

Visste du att alla HOPPEs handtag och tillbehör i aluminium rekommenderas i Byggvarubedömningen?

HOPPE dörr- och fönsterhandtag tillverkas i Europa i certifierade produktionsanläggningar och är enbart producerade av högkvalitativa material.

Miljöskyddet är en självklarhet - det är en ”grundregel” för HOPPE. HOPPE, som enda leverantör av dörr- och fönsterhandtag med tillbehör har uppnått högsta möjliga nivå hos Byggvarubedömningen (BVB) och Sundahus.

Bedömningen baseras på produktens miljömässiga innehåll och livscykelkriterier så därför är alla HOPPE Aluminiumhandtag rekommenderade av Byggvarubedömningen för miljömässigt hållbart byggande.

HOPPE aluminiumprodukter tillverkas av en högklassig, korrosionsbeständig och återvunnen aluminiumlegering som i sin tur är 100% återvinningsbart.

Miljögodkända produkter enligt ledande Svenska certifieringsorgan RISE och SBSC.

Produkterna ar godkända enligt EN 12472:1998 och EN 1811:1998 gällande nickelfrisättning, båda hänvisar till EU-direktiv för nickel, 94/27/EG.

HOPPE dörr- eller fönsterhandtag får också en 10-års garanti på mekaniska funktion.

Ring Göthes Industribeslag på 010-483 40 25 så berättar de gärna mer om produkterna och hur den kan passa i just din dörrmiljö!

Källhänvisning: Text och bild från HOPPE

Ny beslagskollektion vinner RedDot design pris 2021

FORMANI och Osiris Hertman gör sitt första samarbete med en ny kollektion av kvalitetsbeslag för dörr, fönster och garderob - CONE av Osiris Hertman. Designen av det rosettfria CONE dörrhandtaget vann det ärofyllda 2021 RedDot designpris inom kategorin Produkt Design, och det var redan innan den officiella lanseringen. Juryn uppskattade den unika formen för sin minimilitet samt det högkvalitativa hantverket. 

Handtaget passar ypperligt tillsammans med AGB låshus. Se nedan. 

Formani ONE, designhandtag för fönster

I FORMANIs breda beslagssortiment finns även svängt fönsterhandtag för utåtgående fönster i serien ONE med beteckningen PBL15FDKSP.

Finns i både höger och vänstersvängt utförande i ytbehandlingarna mattborstat rostfritt stål, vit, mattsvart, PVD mattsvart och brons.

För mer information kontakta per Yman på per.yman@gothes.se alternativt vårt order & kundservicenummer 010 - 483 40 25

Kälhänvisning: Text Göthes Industribeslag, bilder FORMANI

POLARIS 2XT & REVOLUTION XT skapades med material för att säkerställa att låset fungerar även i miljöer med extrema väderförhållanden (hög fuktighet, damm, kemiska medel).
Låskolven reglas automatiskt in i slutblecket när dörren når sitt stängda läge vilket betyder hög komfort då ingen fallkolv slår emot kanten på ett slutbleck.

Polaris >

TOUCH är den senaste AGB-innovationen. Som namnet antyder tillåter det att öppna dörren med den mest enkla och naturliga gesten: en touch!

TOUCH är en patenterad justerbar kontaktfri magnetisk lås / dörrhållare. Hållkraften kan justeras för olika avstånd mellan karm och dörrblad.

Med AGB Touch öppnar man dörren med enbart ett lätt tryck (eller drag) beroende på vilken sida om dörren man befinner sig.

Touch >

Mekaniska lås

I AGB:s sortiment av mekaniska låshus finns bland annat:

PATENT PICCOLA som ofta finns monterade i italiensk eller franskproducerade dörrar vilka är vanliga på till exempel ambassader mm.

Göthes Industribeslag är exklusiv återförsäljare för AGB på den skandinaviska marknaden.

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag, bilder AGB

Yale Doorman L3

Yale Doorman L3 är perfekt för dig som vill kontrollera åtkomst på ett smart sätt till ditt hem. Skapa tillfälliga koder för andra eller släpp in dem via din smartphone. Lås och lås upp ditt hem på håll eller aktivera autolåsning för total trygghet. Yale Doorman L3 har flera oumbärliga funktioner bland annat Doorsense, berättar om dörren är öppen eller låst, integrerad ringklocka, öppna med App osv.

Intresserad av mer information om Yale Doorman L3 kontakta oss >

Källhänvisning: Yale Doorman text och bild

Solida hårdmetallverktyg kan hjälpa dig spara pengar och öka din produktivitet

Genom att öka din medvetenhet och kunskap om möjligheterna med att använda solida hårdmetallverktyg, tillsammans med förståelsen för bearbetningsstrategier och produktegenskaper, kan du utveckla din förmåga att övervinna kritiska processutmaningar och leverera mer effektiva och produktiva operationer. Utveckla din kompetens och ditt självförtroende när det kommer till att välja rätt och tillämpa solida hårdmetallverktyg på rätt sätt.

Lyssna på Sandvik Coromants specialister som delar med sig av sin kunskap om applikationer och ger dig de bästa förutsättningarna att lyckas.

Källhänvisning: Text och bild från Sandvik Coromant

Fakta & åtta snabba

Vi välkommnar Pia och Linda som gör sin första dag hos oss idag. Pia och Linda kommer båda från många år i fastighetsbranchen och från deras tidigare arbetsgivare Masmästaren.

Pia Calles - Redovisningsekonom

Epost: pia.calles@gothes.se

Telefon: 010 - 483 40 16

 • Ålder: 52 år
 • Familj: Min man Lars och våra vuxna barn Linus 30 år och Linn 29 år.
 • Bor: Hus vid Lövhyddan Falun sedan 1991.
 • Bakgrund: Från Falun, utbildad ekonom och har de senaste 18 åren jobbat inom fastighetsbranschen.
 1. Fritidsintressen: Träna på Friskis, umgås med familj och vänner, gillar att resa. Längdskidor, lite golf, vandring, svampplockning och avsluta med fika i skogen.
 2. Favoritsport & lag: Hockey - LIF
 3. Oanad talang: Gröna fingrar.
 4. Äter & dricker helst: Grillat både kött och grönt med ett glas mustigt rött vin.
 5. Livsmotto: Blicka framåt och jag gör så gott jag kan.
 6. Favoritpryl: Mina skins skidor.
 7. Tre goda egenskaper: Positiv, lojal och hjälpsam.
 8. Drömresa: Nya Zeeland. 

Linda Westman - Redovisningsekonom

E-post: linda.westman@gothes.se

Telefon: 010 - 483 40 17

 • Ålder: 36 år.
 • Familj: Man och 5 döttrar (egna tvillingtjejer och 3 bonusdöttrar)
 • Bor: Galgberget
 • Bakgrund: Född och uppvuxen i Falun, studerat ekonomi i Uppsala och sedan återvänt till rötterna i Dalarnas residensstad.
 1. Fritidsintressen: Familj, vänner, dans (bugg), natur och resor
 2. Favoritsport & lag: Gillar dans och spinning, kollar sällan på sport men hejar gärna på maken som älskar att springa OCR-lopp.
 3. Oanad talang: Skapa fotoböcker
 4. Äter & dricker helst: Äter gärna fisk och älskar vatten!
 5. Livsmotto: Har aldrig tagit mig tid att fundera över livsmotto, livet kommer liksom emellan
 6. Favoritpryl: Mobilt bank-id, vilken uppfinning!
 7. Tre goda egenskaper: Empatisk, omtänksam och bra på att planera och organisera
 8. Drömresa: Svårt att välja, Tanzania var häftigt att besöka men jag vill gärna testa nytt bland annat Nya Zeeland

Göthes 160 år - Med kunskap om vår historia bygger vi vår framtid!

Den 25:e november år 1861 slog en stolt falubo vid namn Jean Abraham Göthe upp dörrarna till sin lilla järnhandel på Slaggatan i gruvstaden Falun. Med hårt arbete och stor omsorg om kunderna växte rörelsen genom åren, och idag är Göthes Industribeslag AB, som är ett bolag i J.A.Göthes koncernen en av Sveriges ledande OEM grossister på lås och beslag.

Snart 160 år efter att Jean Abraham Göthe grundade sitt företag är vi stolta att kunna föra hans traditioner vidare och vi arbetar fortfarande efter Jean Abrahams devis:

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra mycket ”

Göthes  Industribeslag AB – en partner att lita på allt sedan 1861!

Lökiga tips

 • Gnugga skärbrädan med en citronhalva innan du börjar hacka. Du blir inte lika tårögd och skärmbrädan luktar inte lika illa.
 • Om du ska steka lök utan att den tar färg - salta en aning.
 • Att skala går lättare om schalottenlök och salladslök får ligga i ljummet vatten en stund innan. 

3 knep för tårfri hackning

1) Frys din lök innan den ska hackas så slipper du krokodiltårarna. 

2) Lägg löken i varmt vatten med en skvätt vinäger en stund innan du hackar den. 

3) Slå på fläkten och låt en kastrull koka samtidigt som du hackar löken intill. 


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


Följ oss på Social Media

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!