21 oktober 2021

Debattartikel i SvD med Familjens Jurist.
Migrationsregler drabbar utlandssvenskar.

Tillsammans med Familjens Jurist har vi skrivit en debattartikel som publicerats i Svenska Dagbladet. Här fokuserar vi på hur migrationsreglerna slår mot utlandssvenska familjer som vill återvända till Sverige. 

På Utlandssvenskarnas parlament deltog experter från Familjens Jurist i den arbetsgrupp som diskuterade frågor om medborgarskap, uppehållstillstånd och andra frågor som är kopplade till Sveriges migrationsregler. Efter det arbetet och inspel från våra medlemmar om deras erfarenheter har vi tillsammans med Familjens Jurist skrivit en debattartikel för att återigen belysa problemen som uppstår när svenska medborgare vill återvända till Sverige med sina familjer som kommer från länder utanför EU/EES.

 
Läs mer →
 
 

Enklare, snabbare och bättre för alla parter.
Vi arbetar för att få fler vinnare.

Att gå från ord till handling när det kommer till att flytta tillbaka till Sverige är ingen lek. Det gäller inte minst för utlandssvenska familjer där partnern kommer från ett land utanför EU/EES, men även för helsvenska familjer. I första hand är det familjerna som drar det kortaste strået, men även det svenska samhället står som förlorare. Andra förlorare är de som ännu inte har lyckats vaccinera sig mot covid-19 i landet de bor, men även de som har lyckats vaccinera sig kan vara förlorare om sprutan togs i ett land utanför EU. Det europeiska covidbeviset blir då snarare en hägring än ett dokument som öppnar upp för ett mer normalt liv.

Svenskar i Världen vill se fler vinnare. Det görs genom att processen för att flytta hem blir enklare och handläggningstiden kortas, att fler studenter får möjlighet att studera utomlands, att recept kan tas ut i andra länder än där läkaren skrev ut det och att internationell erfarenhet och kompetens blir den tillgång det de facto är på den svenska arbetsmarknaden. Varmt välkommen att delta i vårt arbete för fler vinnare!

 

 

Ändrade migrationsregler behövs
Kan din berättelse skapa förändring?

Vill du flytta hem med din familj men de svenska regelverken sätter käppar i hjulet för er? Eller har ni, trots hinder på vägen, lyckats ta er hem? Då vill vi gärna att du delar med dig av dina erfarenheter.

Inom kort ska vi skicka resolutionen som berör frågan om uppehållstillstånd för medföljande från ett land utanför EU/EES till berörda beslutsfattare och samtliga riksdagspartier. Då vill vi inkludera en bilaga med berättelser från verkligheten. Genom att tydliggöra hur dagens system slår mot er blir våra argument tyngre. 

 
Läs mer →
 
 

Ändringar föreslås gällande samordningsnummer och SPAR.
Utredningen utgår från våra förslag. 

Nya regler kring samordningsnummer och gallringsfristen i Statens personadressregister (SPAR) ligger som förslag i ett betänkande från Finansdepartementet. Vi noterar att utredningen har vägt in Svenskar i Världens tidigare förslag gällande en förlängning av gallringsfristen i SPAR.

Stort tack till Elison Wahlin Advokatbyrå som har hjälpt oss med remissvaret!

 
Läs mer →
 
 

Ta chansen att ställa frågor till experterna!
Exklusiv Livefika med Familjens Jurist.

Välkommen till ytterligare en i raden av Svenskar i Världens Livefikor! Denna gång kommer jurister och experter från Familjens Jurist att svara på frågor om uppehållstillstånd och annat rörande migration och hemflytt till Sverige. Ta chansen att få ställa just DIN fråga till experterna! Denna Livefika är exklusiv för Svenskar i Världens medlemmar.

 
Läs mer →
 
 
 

Ger äktenskap möjlighet till medborgarskap?
Advokat Tove Sjövall svarar.

Vissa frågor som kommer in till oss relaterar enbart till personen som frågar, medan andra frågor är intressanta för en större målgrupp. Här kommer en som handlar om möjligheten till svenskt medborgarskap trots att personen i fråga inte bor i Sverige. Till vår hjälp att svara har vi tagit Advokatbyrå Tove Sjövall.

 
Läs mer →
 
 

Ses vi på Hilton Slussen den 24 november?
Välkommen till Hemvändargruppens AW.

Svenskar i Världens Hemvändargrupp hälsar alla varmt välkomna till en trevlig och avslappnad kväll med en härlig mix av människor och erfarenheter – både ni som har återvänt till Sverige efter att ha bott utomlands, och ni som är nyfikna på att göra motsvarande äventyr. Dessutom bjuder vi in internationella medföljande som nu bor i Sverige. Ni har säkert redan gissat den gemensamma nämnaren er emellan: äventyrslusta och värdefull internationell erfarenhet! 

Vi har även bjudit in vår samarbetspartner MultiMind. Ta chansen att presentera dig för deras rekryterare som i över 20 år hjälpt företag och organisationer att hitta personal med multikulturella och internationella kunskaper. AW:n är kostnadsfri för alla medlemmar.

 
Läs mer →
 
 

Fick in foten på svenska arbetsmarknaden. 
Medföljandeprogram gav Federica en chans

Genom proaktivitet och nyfikenhet fick Federica Grosso in en fot på den svenska arbetsmarknaden genom rekryteringsbolaget MultiMind. Detta är ett resultat av Svenskar i Världens program som vänder sig till både svenska medföljande utomlands och internationella medföljande i Sverige.  

 
Läs mer →
 
 

Vad händer om jag avlider utomlands?
Fonus transportchef svarar på frågor.

Uppskattningsvis 660 000 svenskar bor utomlands för arbete, studier, som medföljande familj eller som seniorer. När någon dör utanför Sverige kan det bli både dyrt och krångligt för anhöriga att ordna med hemtransport och begravning. Fonus transportchef svarar på frågor om dödsfall utomlands och reder även ut vad som gäller för familjemedlemmar som inte är svenska medborgare.

 
Läs mer →
 
 
 

Konfa Sweden.
Konfirmation för utlandssvenska ungdomar.

Den som vill konfirmera sig i en svensk kyrka under tiden man bor utomlands stöter ibland på patrull. Många utlandskyrkor har för små grupper och ofta inte medel att genomföra konfirmationsundervisning på plats. Därför har S:t Johannes församling i Stockholm tagit fram ett koncept som låter utlandsboende svenska ungdomar komma en sommarvecka till Stockholm; Konfa Sweden.

 
Läs mer →
 
 

Går du i flyttankar?
Utnyttja din medlemsrabatt på Alfa Moving. 

Alfa är den största skandinaviska leverantören av flytt- och relocationtjänster. Deras kunder består av privatpersoner och företag., och de erbjuder tjänster inom Immigration och Visa, Relocation, Mobility och Internationell flytt.

 
Läs mer →
 
 

Stärk vår röst och få fina förmåner.
Extra bra medlemserbjudande just nu!

Genom att du går med i Svenskar i Världen blir vår röst ännu starkare. Vi lyssnar, debatterar, agerar remissinstans och har regelbunden kontakt med beslutsfattare för att få till lösningar som förbättrar. Och oavsett om du ska flytta utomlands, bor utomlands eller är på väg hem erbjuder vi förmåner och information som passar just dig.

Blir du medlem idag får du ett extra bra erbjudande! Vi bjuder nämligen på resten av året, och ditt medlemskap sträcker sig då ända till den 31 december 2022.

 
Läs mer →
 
 

Har du följande på din bucketlist?
Då kanske du är vår nästa praktikant.

Politisk sakkunnig på regeringskansliet, vinnare av Guldpennan, upphovsmakare till en viral succé eller varför inte Sveriges nästa statsminister? Om något av detta är din karriärdröm, ja då är Svenskar i Världen en praktikplats där du får möjlighet att träna dina färdigheter. 

 
Läs mer →
 
 

Donera till ett viktigt arbete.
Ditt stöd kommer att göra skillnad.

Genom ett bidrag, en minnesgåva eller genom att testamentera till Svenskar i Världen kan du nu stödja vår verksamhet. En sak är säker – ditt stöd kommer att göra skillnad för utlandssvenskarna. Oavsett storleken på din gåva publicerar vi ditt namn tillsammans med alla andra generösa givare.

 
Läs mer →
 
 

Känner du någon som också borde ha koll? 
Tipsa då om det här nyhetsbrevet.

Känner du någon som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige igen? Tipsa gärna om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-10-21
Långa handläggningstider orsakar problem vid hemflytt
Just nu får utlandssvenska familjer som flyttar tillbaka till Sverige vänta upp till 18 veckor tills de återigen är folkbokförda. Skatteverket skriver på sin hemsida att de långa väntetiderna delvis beror på pandemin. 
Läs här →

2021-10-21
Problem med utgallring ur SPAR ger rubriker - Svenskar i Världen uttalar sig i Expressen.
"Jag befinner mig i ett ingenmansland", säger Brita Skarped i en artikel i Expressen. I väntan på hon ska bli inskriven igen kan hon varken ordna med internet eller ett svenskt telefonnummer, nyttja den statliga sjukvården eller svenskregistrera sin bil. Svenskar i Världen fick möjlighet att kommentera problemet. 
Läs här →

2021-10-20
Livefika med Grant Thornton om skatte- och socialförsäkringsfrågor. 
Den 8 december är det dags för en ny Livefika, nu tillsammans med Grant Thornton. Denna gång fokuserar vi på skatte- och socialförsäkringsfrågor. Välkomna!
Läs här →

2021-10-05
Hur många svenskar bor det utomlands? Ny kartläggning av utlandssvenskar på gång.
Svenskar i Världen har i tidigare kartläggningar beräknat hur många svenskar som bor utomlands. Den första gjordes 2011 och den andra några år senare, 2014-15. Nu har vi påbörjat en ny kartläggning som ska ge uppdaterade siffror men också fördjupad kunskap om utlandssvenskar.
Läs här →

2021-10-04
Problem med vaccinationsbevis för utlandssvenskar.
Svenska Dagbladet lyfter problematiken kring vaccinationsbevis för svenskar som har vaccinerats i ett land utanför EU. 
Läs här →

2021-09-28
Utlandssvenskarnas behov lyftes inför utredning om e-recept.
Tydlighet kring vad man kan förvänta sig av tjänsten, hög informationsnivå bland vårdpersonal som föreskriver recept och att identifiering kan ske på ett säkert sätt samtidigt som hänsyn tas till inaktiva personnummer eller avsaknad av e-legitimation. Vi har synliggjort utlandssvenskarnas behov i den pågående utredningen av e-recept inom EES.
Läs här →

2021-09-21
Uppdrag från regeringen gällande covidbevis berör utlandssvenskar.
Svenskar i Världen skickar en skrivelse till E-hälsomyndigheten som har fått i uppdrag från regeringen att se över framtagningen av ett system för manuellt utfärdande av covidbevis. I uppdragsbeskrivningen nämns utlandssvenskar som blivit vaccinerade i tredjeland och hur man ska kunna registrera dessa vaccinationer.
Läs här →

2021-09-19
Per Linden är Årets representant i världen 2021.
Varje år delar Svenskar i Världen ut utmärkelsen ”Årets svensk i världen” till en person som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig och satt både sig själv och Sverige på kartan. Likt detta pris är det även viktigt för oss att hylla våra representanter som är en stor del i vårt arbete. Vi utser därför även ”Årets representant i världen”. 
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.