Foto: Patrik Bogårdh

STINA OSCARSON

Det är mycket nu kring dramatikern, skribenten och debattören Stina Oscarson. Hon ger ut en ny bok, Det Perfekta plåstret, om vilken hon säger att hon fortsätter det sökande arbete som Sara Lidman påbörjade: att finna orden som kan stoppa krig. Den 26 oktober får hon Torgny Segerstedts Frihetspenna under en ceremoni i Göteborg. Och Kompani Giraff turnerar med två pjäser signerade Stina Oscarson: Moln och Tråkmånsafton. Den senare valdes ut av juryn till Bibu, (scenkonstbiennalen för unga) 2020.

Colombine representerar Stina Oscarsons pjäser. Här presenteras ett urval för både vuxna och barn.

Start typing something...
 

Foto: José Figueroa

MOLN

Ett lyriskt drömspel som med lätt och poetisk hand kastar sig mellan de bråddjup av existentiell svärta och de ljusa lätta moln som bor i oss alla, speciellt i brytpunkten mellan barndom och vuxenhet. Ett formexperiment där utdrag ur dikter av Karin Boye sammanfogas till ett sömlöst universum. Det är dystopiskt men livsbejakande, och rör sig mellan det vardagliga och det storslagna.

Musik till uruppsättningen av Jonathan Johansson och David Lindvall.

Roller: 3   Publik: Mellan- och högstadiet

På turné just nu med Kompani Giraff.

”en föreställning som med exakt tonträff gestaltar stämningar och känslor i Boyes verk. … Resultatet är överväldigande, det finns inte en död sekund.” /Danstidningen

“Moln är ett levande konstverk med spännvidd från osårbarhet till ångest till befrielse … det är nyskapande och fräscht” /Sundsvalls Tidning

Bild: Kulturhuset Stadsteatern

ALMSTRIDEN

En demokratimusikal av Stina Oscarson med musik av Marika Willstedt.

1971 stod Kungsträdgården i centrum och knöt samman stockholmare från hela staden kring en gemensam sak: att rädda almarna. Stina Oscarson, initiativtagare och manusförfattare, har med utgångspunkt i de verkliga händelserna knutit ihop dåtid och nutid, med demokratin i fokus. Almstriden handlar om civil olydnad, men också om vad en stad är, vem den är till för och vikten av att lyssna på varandra.

Urpremiär på Parkteatern/Kulturhuset Stadsteatern sommaren 2021.

”Stina Oscarson manövrerar väl mellan karikerade politiker och alternativa aktivister med en okonstlad dialog som skildrar historien rakt på sak och med en hel del one-liners.” /SVT

"det här är en föreställning som tar sitt demokratiska uppdrag på allvar." /DN

"Vacker hyllning till stridslystet 70-tal" /SvD

Foto: Lina Ikse

STÅ UPP!

Vad får medborgare göra för att upprätthålla demokratin? Vad kan vi göra? Vad bör vi göra? Vilka är egentligen de mest effektiva sätten att skapa förändring?

Vi får följa med på en resa genom historien; höra berättelsen om grötslevsrevolutionen i Burkina Faso, om kampen mot kärnkraftverket i Pyhäjoki, om den sjungande revolutionen i Estland och om hur en apollofjäril kunde stoppa en militärövning.

Pjäsen bygger på Gene Sharps mångåriga forskning om icke-våld och demokrati.

Roller: många, kan spelas av 3 aktörer  Publik: Högstadiet

Urpremiär på Regionteater Väst 2018.

"Det är en interaktiv pjäs ... Där hjärnan verkligen får arbeta på högvarv. Ska jag sitta eller stå, ska jag vara passiv och lyda eller vad händer om jag står upp, om jag inte lyder? Några svar skrivs inte på näsan utan vi lämnas fulla av funderingar" /Bohuslänningen

Foto: Uppsala Stadsteater

PARTILEDAREN SOM KLEV IN I KYLAN

Av Stina Oscarson efter Daniel Suhonens bok.

Ett maktdrama om myteri, lobbyister, fiender och en folkrörelse i gungning. Vad händer egentligen bakom kulisserna? Vad är människan beredd att göra för att få makt? Och vad händer med demokratin när en politikerelit låter makt, pengar och allianser överskugga visioner och ideal?

Med den politiska turbulensen kring Håkan Juholt som bakgrund tecknar Stina Oscarson en svindlande berättelse med en intrig som aldrig riktigt låter oss få grepp om sanningen.

Roller: 9 (4k, 5m)  Publik: Vuxna

"drabbande skildring av de mörka labyrinter av maktspel och lur som arbetarrörelsen tycks ha gått vilse i." /SR

"Det är något Shakespearianskt med upplägget i Stina Oscarsons pjäs" /SVT

"en spännande inblick i det politiska spelet" /UNT

Foto: Isak Stockås

TRÅKMÅNSAFTON

Baserat på en barnbok av Adam Dahlin i dramatisering av Stina Oscarson.

Antti får veta att det precis som Julafton och Midsommarafton också finns en Tråkmånsafton. Det är den dagen på året då man ska ha tråkigt och den infaller just i dag. Tillsammans med Jonny-skrotsamlare och Leif Nordin, världens bästa grannar, utforskas fina tråkmånstraditioner som prylstädning, garderobsfiske och badkarsdykning. Men hur trion än anstränger sig för att ha riktigt tråkigt så misslyckas de – det blir helt enkelt en alldeles för rolig dag.

Roller: 3   Publik: Barn från 5 år

På turné just nu med Kompani Giraff.

 
 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter