Nyhetsbrev från Krinova Incubator & Science Park  |  September 2021

VD har ordet   ·  Christian Nyhlén

Innovera oss in i framtiden

Innovation. Ordet ger hopp om något nytt, något som tar oss framåt och vidare. Trots att vi på Krinova arbetar med innovation som profession har vi ibland svårt att beskriva det på ett enkelt sätt. Kanske just för att det är komplext och har många olika former. Det vi ändå kan fastslå är att innovation är en av de mest avgörande faktorerna för tillväxten och därmed ett välmående Sverige. Låt oss ändå göra ett försök att resonera kring begreppet innovation och dess betydelse för samhällsutvecklingen. Innovation kan delas upp i två huvudgrupper:

1) Inkrementell eller stegvis innovation -
är vanligt förekommande inom de flesta verksamheter då man förbättrar och vidareutvecklar sina befintliga lösningar. Det innebär oftast att man gör gradvisa förbättringar eller modifieringar av en produkt eller tjänst som ger den ett mervärde. Det skulle kunna vara när man byter ut en whiteboard mot en pekskärm.

2) Radikal eller omvälvande innovation - innebär att befintliga strukturer ersätts eller försvinner och ny kunskap uppstår som formar nya lösningar på problem. Många gånger minskar värdet av tidigare kunskaper inom en bransch och kan i grunden förändra - eller skapa helt nya - branscher.  Tänk om vi t ex skulle kunna ta fram en vindruta som stöter bort vatten istället för att skapa snabbare vindrutetorkare?

 
Läs mer
 
 

Företagsnytt

 

Solcellsdrivna lagerlokaler – en lysande idé

Tryckande värme och långa transporter kan lätt förstöra frukt och grönsaker som skördats. Sarjo S Dukureh, student från Högskolan Kristianstad, vill ge jordbruksprodukter längre liv i klimatvänliga lagerlokaler som ska byggas i hemlandet Gambia. Idén har utvecklats genom bidrag från Leapfrogs.

I Gambia i västra Afrika sysselsätter jordbruket en stor del av landets befolkning. På små familjejordbruk odlas mat för bordet, men också för försäljning på de närbelägna marknaderna. Sarjo S Dukureh är uppvuxen i provinsstaden Farafenni, men kom till Kristianstad förra hösten. I bagaget hade han en kandidatexamen i företagsekonomi från University of Gambia. Nu ville han läsa in en magisterexamen i företagsekonomi vid det svenska lärosätet.

 
Läs mer
 

Green Fries tar steget in i Danmark

Green Fries ekologiska pommes med bas utanför Hässleholm har tagit steget in på den danska marknaden! Sedan i början av september finns Green Fries pommes att köpa hos den danska online butiken Nemlig.com. Mottagandet på den danska marknaden har överträffat förväntningarna.

Fram till pandemin sålde Green Fries enbart till restauranger och från egen food truck vid event. Men Corona tvingade dem att bredda försäljningskanalerna. Green Fries hittade vägen ut i butikshyllor. Listan på butiker där det nu går att hitta Green Fries växer stadigt och finns nu även på andra sidan Öresund.

Vikentomater Årets klimatbonde

Grattis Vikentomater som utsetts till Årets klimatbonde, ett pris som årligen delas ut av miljömärkningen Svenskt Sigill.

– Det är väldigt kul att få det här priset. Att vinna Årets klimatbonde är ett kvitto på att vi har nått en viktig milstolpe i vår strävan efter att bli så hållbara som möjligt. Vi vill sprida matglädje och det här är ju också ett sätt att göra det, säger Susanne och Mats Olofsson som driver Vikentomater.

 
Läs mer
 

Event

Gör hållbarhet till en
del av verksamheten

Är du nyfiken på att jobba med hållbarhetsfrågor men tycker det är svårt att ta nästa steg? 🌱🌍

Krinovas Meet up den 7 oktober presenteras metoder och processer för hur du tar din verksamhet in i framtiden. 💥⭐️
Till eventet kommer The Tardigrades hållbarhetskonsulter – som stöttar organisationer i att tydliggöra länken mellan organisation, affär och samhällsnytta, för att göra hållbarhet till en del av verksamheten och strategin. De bidrar med konkreta tips på hur andra organisationer jobbar med hållbarhet och hur du som organisation praktiskt går från ord till handling. Häng på! 💫

 
Anmäl dig
 

Nya möjligheter

Är det dig vi söker?

Är du företagare inom hantverk, formgivning eller slöjd? Drömmer du om att utveckla din verksamhet och att ta ditt företag till nästa nivå? Då kan Craft Go! vara något för dig!

Craft Go!
Craft Go! är ett projekt med fokus på traditionshantverk och formgivning. Med experter inom företagsutveckling, innovation och kulturhistoria är vårt uppdrag att förse företag med verktyg, metoder och nätverk för att öka deras konkurrenskraft.

Vi söker dem som vill arbeta med sitt företag och växa som verksamhet. Även de som vill starta eget är välkomna! Vi erbjuder ett utvecklings­verktyg om fem moduler.

 
Läs mer & ansök
 

Testbädd Näsby – en möjlighet att testa klimatsmarta idéer

Klimatsmarta Näsby är ett nystartat projekt där Kristianstads kommun, Krinova Incubator & Science Park och Högskolan Kristianstad samarbetar. Projektet drivs i två år, finansieras av EU och målet är att minska klimatpåverkan i Näsby.

Projektet ska bidra till att lägga grunden för stadsdelen Näsby och Kristianstad att bli en förebild inom klimatsmart samhällsutveckling och även leda till en bättre miljö. Projektet ska främja ett långsiktigt medborgarengagemang för en hållbar utveckling av vårt gemensamma samhälle.

Krinova vill skapa en testbäddsmiljö där företag, akademi och andra aktörer får möjlighet att verifiera och testa sina idéer, produkter och tjänster med klimatsmart samhällsutveckling i fokus.

Krinova uppmuntrar företag inom byggprocesser (speciellt masshantering) och transporter med klimatsmarta lösningar, samt andra aktörer som kan skapa långsiktigt medborgarengagemang i dessa frågor att kontakta Krinova för att testa idéer i Testbädd Näsby.

 
Läs mer
 
 

Pengar att söka

Fokus på hållbarhet?

Nu har Region Skånes nya affärsutvecklingscheck med fokus på hållbarhet lanserats. Hållbarhetscheckar kan användas för insatser som möjliggör företagets omställning till en grön och koldioxidsnål ekonomi genom digital utveckling, nya affärsmöjligheter, utvecklade affärsmodeller och innovationer.

Syftet med insatserna är att ge stöd till livskraftiga företag med ett behov av att möta nya förutsättningar, som har kapacitet och vilja att utvecklas. Stödet riktar sig till alla branscher.
Läs mer & ansök »

IDEA 2021

Venture Cup IDEA är tävlingen för dig som vill testa om din affärsidé funkar och kan bli nästa succé. Alla ideér är välkomna att delta i Venture Cup IDEA så länge du tävlar med din egen idé och omsättningen fortfarande är under 100 000 SEK (externt ägarkapital är inkluderat).

När du är med och tävlar har du möjlighet att få feedback från Venture Cups professionella nätverk, chans att vinna prispengar och via deras plattform nå ut till potentiella kunder och sprida ordet om att du finns. Läs mer & ansök »

 

Nya hyresgäster i Science Parken

Vi välkomnar nya hyresgäster

S2 Byggkonsult AB · K3 · Plan 2

Merit Utbildning Malmö AB · K2 · Plan 2

Asuria People Services AB · K2 · Plan 1

Professionell Säkerhet · Blå sektion · Plan 2

 
FacebookLinkedInInstagramYouTubeHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du valt att bli prenumerant. Vi värnar om din personliga integritet och att skydda dina personuppgifter på bästa sätt. Läs mer om vår integritetspolicy