Foto: Stefan Tell

ULF NILSSON
1948–2021

 

En älskad författare och kär vän har lämnat oss.

Ulf Nilsson var barnens bästa kompis och bästa kompis med barnet inom oss alla. Denne älsklige  rese visste precis vad som rörde sig i barns fantasivärld  och känslor, både vad det gällde de farligaste äventyr och den tryggaste tröst. En gång såg jag en 40-årig högrest skådespelare spela baby iklädd blöjor och mössa i Ulfs pjäs Lilla babyns hemliga liv . Det var fullkomligt övertygande och inte ett dugg löjligt. Det kunde ha varit Ulf själv. Han skrev med en sorts lekfullt allvar. Han betraktade barnteatern som världens viktigaste teater.

Hans milda skånska stämma var alltid lika välkommen  i telefonen på förlaget. En gång skulle han åka till Indien och träffa barn för att tala om döden. Kanske hade barnen läst Adjö herr Muffin  eller Alla små döda djur . Säkert berättade Ulf på sitt lyhörda, lågmälda sätt  hur det måste bli när man blir gammal och grå och inte orkar med längre. Hur man kan förlora någon man älskar och att det måste bli så för alla, både för marsvin, möss och människor.  

Ulf och hans Lotta skulle skriva tillsammans och det blev den lilla tänkvärda musikalen Stora lilla livet . Den handlar om en sexårig liten kille och hans växande vänskap med en originell gammal dam som samlar på de lustigaste saker bara för de intresserar henne: kattens morrhår, flugans fantastiska hjärna och spindelns finurliga nät. Nyfikenhet gör livet meningsfullt och håller döden på avstånd. Så poetiskt och filosofiskt kan man skriva för både barn och  vuxna. Det var därför vi upplevde Ulf som den gode vägvisaren som tog oss med på livets alla svindlande äventyr och höll oss i varma trygga händer.

Han lämnade oss fortare än vi hade väntat. Jag är djupt tacksam för att jag hann skriva några rader till honom och berätta hur mycket han har betytt  för oss, hur hans klokhet har omslutit oss och hur mycket hans vänner på förlaget älskade honom.
Vi tänker med  stor värme på hans älskade familj och delar deras djupa sorg.

Sov gott, Ulf.

 

/Berit Gullberg