Träna hemma - Enklare än att gå till ett gym! | info@pthemma.se | 070-867 07 13


Fler och fler använder en Personlig Tränare och tränar hemma. 

"Den bästa träningen är den som blir av!"


Vad är det för skillnad på stretching och rörlighetsträning?


Stretching är en typ av rörlighetsträning och metoden innebär att du sträcker ut en muskeln och håller kvar i en fixerad position, dvs att du statiskt töjer på en muskel.

Här ser vi två exempel på statisk töjning; stretch av vadmuskeln (första bilden) och framsida lår (andra bilden)

Varför ska man då stretcha?

Syftet med stretching är att öka rörligheten i en led. Tidigare trodde man att stretchingen ökade muskelns längd och att den även minskade träningsvärken efter ett pass. Idag vet man att så inte är fallet. Stretchingen minskar inte träningsvärken och den ökar inte heller längden på en muskel. Dock verkar det som att stretching faktiskt ökar rörligheten i en led och då framför allt om man av någon anledning har en nedsatt rörlighet. Och man tror att det beror på att muskeln blir mer avslappnad. Det har också föreslagits att den ökade rörligheten fås genom att man ökar muskelns smärttålighet.

Att öka rörligheten (om du har en nedsatt sådan, dvs om du är ”stel”) kan ha flera positiva effekter. Dels så förbättras kraftöverföringen genom kroppen. Du minskar också risken för slitage på leder och muskler eftersom rörelser inte sker på bästa sätt när du är ”stel”. Stretching kan alltså, för personer med nedsatt rörlighet, minska risken för skador.

Hur länge ska man hålla den statiska positionen?

Det finns lite olika svar om man söker efter detta. Men för att ge önskvärd effekt, dvs förbättrad rörlighet, bör du hålla muskeln i sitt ytterläge ganska länge, 1 minut eller mer.

Många upplever dock en härlig känsla av stretching efter ett träningspass trots att de håller varje position avsevärt kortare tid, 10-20 sekunder. Blodcirkulationen och avslappningen ökar vilket ger en behaglig känsla men rörligheten kanske inte blir så mycket bättre av denna typ av stretching.

Att bara ta ut rörligheten till sitt ytterläge i en led, och hålla i endast 1-3 sekunder, kan också ha sina fördelar. Det gör troligtvis att du i alla fall inte blir stelare med åren.


Dynamisk rörlighetsträning bygger på rörelse och innebär att en led, i ett lugnt tempo, aktivt förs ut i sitt ytterläge och sedan tillbaka igen, upprepade gånger. Här tänjer vi inte på en muskel i taget utan vi gör en rörelse som innefatar flera muskler och även kanske leder. Den dynamiska rörlighetsträningen gör att musklerna som tänjs ut slappnar av mer och rörligheten ökar.

Denna typ av rörlighetsträning har visat sig ha flera fördelar. Den förbereder kroppen för en kommande aktivitet, ökar rörligheten, ökar blodcirkulationen och kan även öka en muskels kraftutveckling

Här nedan ser vi två exempel på dynamisk rörlighetsträning; skorpionen (första bilden) och bröstryggsrotation (andra bilden)

Skorpionen: Ligg på magen med raka
ben och armarna rakt ut åt sidan. Lyft
upp det ena benet, rotera kroppen över
mot motsatta sidan och för foten ner mot golvet. Armar och bröst ligger i golvet hela tiden. Kom försiktigt tillbaka till utgångspositionen och upprepa på andra sidan.

Bröstryggsrotation: Starta på alla fyra med den ena foten ut motsidan. Om den högra foten är ut mot sidan, placera den högra handen på nacken. Från denna positionen roteras armbågen uppmot taket och sedan ner under armen som stöttar kroppen. Upprepa flera gånger och arbeta långsamt och kontrollerat

Lycka till med rörlighetsträningen!

/Annika


                                  Annika

                 Björn

                                    Stefan

                 Helena


 Vill du också ha en Personlig Tränare Hemma?

Skicka en intresseanmälan redan idag!


Om PT Hemma

PT Hemma grundades av Annika Palmqvist 2011.

Annika har idrottslärarexamen från Gymnastik- och idrottshögskolan (GiH), sjukgymnastutbildning från Karolinska Institutet,PT-utbildning från Personal Training School i Stockholm samt en Masterexamen i Idrottsvetenskap/Fysisk aktivitet och hälsa. Med denna bakgrund kan du känna dig trygg i att få ett gediget träningsprogram som är individanpassat utifrån dina mål samt din livssituation.

PT Hemma kommer hem till dig
PT Hemma kommer hem till dig

Följ PT Hemma på Facebook

facebook

Du får detta brev då du varit i kontakt med PT Hemma tidigare, antingen som tidigare/befintlig kund, träffats på mässa/nätverk eller har annan koppling till PT Hemma. Vill du inte fortsätta prenumerera så klickar du bara på länken nedan.

Avsluta prenumeration | Webbversion | Integritetspolicy

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!