Varför ska man då stretcha?
Syftet med stretching är att öka rörligheten i en led. Tidigare trodde man att stretchingen ökade muskelns längd och att den även minskade träningsvärken efter ett pass. Idag vet man att så inte är fallet. Stretchingen minskar inte träningsvärken och den ökar inte heller längden på en muskel. Dock verkar det som att stretching faktiskt ökar rörligheten i en led och då framför allt om man av någon anledning har en nedsatt rörlighet. Och man tror att det beror på att muskeln blir mer avslappnad. Det har också föreslagits att den ökade rörligheten fås genom att man ökar muskelns smärttålighet.
Att öka rörligheten (om du har en nedsatt sådan, dvs om du är ”stel”) kan ha flera positiva effekter. Dels så förbättras kraftöverföringen genom kroppen. Du minskar också risken för slitage på leder och muskler eftersom rörelser inte sker på bästa sätt när du är ”stel”. Stretching kan alltså, för personer med nedsatt rörlighet, minska risken för skador.
Hur länge ska man hålla den statiska positionen?
Det finns lite olika svar om man söker efter detta. Men för att ge önskvärd effekt, dvs förbättrad rörlighet, bör du hålla muskeln i sitt ytterläge ganska länge, 1 minut eller mer.
Många upplever dock en härlig känsla av stretching efter ett träningspass trots att de håller varje position avsevärt kortare tid, 10-20 sekunder. Blodcirkulationen och avslappningen ökar vilket ger en behaglig känsla men rörligheten kanske inte blir så mycket bättre av denna typ av stretching.
Att bara ta ut rörligheten till sitt ytterläge i en led, och hålla i endast 1-3 sekunder, kan också ha sina fördelar. Det gör troligtvis att du i alla fall inte blir stelare med åren.