Dagvattnets dag, den 24 september.

Efter ett kul initiativ av Nina Steiner VA-Syd firar vi i morgon för andra gången Dagvattnets dag. Hur firar man det? Vad vet vi? men med förhoppningsvis lite regn. För regn gillar vi i dagvattenbranschen.

Samarbete mellan Höganäs Sweden AB och FlexiClean.

Genom ett samarbete mellan FlexiClean och Höganäs Sweden kan vi idag presentera Sveriges första storskaliga anläggning där dagvattnet renas med restprodukter ifrån Stålindustrin.

Västeråsföretaget Carbomax AB kontaktade FlexiClean i avseende om råd för deras nya logistikområde på 9 000m2.  Då Carbomax och Höganäs Sweden redan hade ett affärssamarbete kände de att slaggen kunde vara något för dom. Slaggen levererades den 13 september och kommer att omgärda området innan vattnet leds ned till en FlexiClean samlingsbrunn. området beräknas tas i bruk inom en månad.

Läs mer om stålslagg och projektet Minrent här: 

Läs mer om FlexiClean samlingsbrunnar här:

 

Rening av muddermassor, Köping

Peab har byggt en reningsanläggning för muddermassorna ifrån Köpings hamn. Fungerar fint. Med lite "polering" blir det lysande. Kostnad för installationen ca 65 000:-

 

IVL Rapport om spridning av mikroplaster från lekplatser och idrottsanläggningar.

Läs rapporten Här: 

Detta löser man tämligen enkelt. FlexiCleans verifierade Granulatkassett för inte bara filtrering av granulat ned till 42my men även rening av tungmetaller, näringsämnen PAH, Pfas och oljor. Kassetten monteras på tre minuter i närmaste dagvattenbrunn. Priset på kassetten är 10 900: -….

 

Biofilter och Regnbäddar

Vi får gratulera Nacka kommun till tilldelningen av 23 miljoner kronor från Naturvårdsverket avseende regnbäddar i Nacka Kommun. Alla åtgärder för ett bättre dagvatten gillar vi. Men vad frågar är vad det är som gör det så fruktansvärt kostsamt? Väljer man en kostnadseffektiv lösning kan man göra mer för miljön, eller? Vi har frågat ansvariga på Nacka kommun hur stora ytor som berörs men inte fått svar. Med vår metod skulle 23 miljoner kronor rena 16,8 km2 hårdgjord yta. Detta att jämföras med Nacka kommuns totala landyta på 94,9 km2. Lär mer om Nacka och dagvattenrening här: och här:

Ytterligare studie avseende dagvattenbiobäddar har presenterats av Luleå Tekniska Universitet (LTU). En studie som enligt oss ställer fler frågor än ger svar. Läs mer om rapporten här:

https://www.ivl.se/toppmeny/press/pressmeddelanden-och-nyheter/nyheter/2021-07-05-renar-e4ans-vagdagvatten-fran-mikroplast.html

Jag har vid ett flertal tillfället haft nöjet att träffa Olof Jonasson en ”guru” i biobäddsbranschen. Läs och lyssna om hans erfarenheter här: och här:

 

Components for area-efficient stormwater treatment systems

En forskningsrapport som gått “under radarn”. Luleå Tekniska Universitet har forskat på filtermaterial avseende dagvattenrening. ”Vårt” material furubark visar mycket goda egenskaper (men det visste vi redan 2004). Läs mer här: 

 

Testbädd för utlåning.

Känner ni att ni vil låna vår ”testbädd” för egna tester får ni givetvis göra detta kostnadsfritt av oss.

 

Filterbyten

Visserligen behöver man bara byta filter en gång per år, visserligen är priset på dyan är drygt 300:- (ex moms, frakt), visserligen går det på ett ”blixtsnabbt” att byta påsen. Men glöm inte att planera in sommarens filterbyten och boka påsar redan nu. Påsar beställes på info@flexiclean.eu

Film på filterbyte kan ni se här:

FlexiCleankartan

Nya referensområden tillfaller hela tiden. Är er hemkommun med på vår karta? Se den här:

Power Point

Ni vet väl att ni kan ladda ner vår PowerPoint som presenterar FlexiClean och vad vi gör på vår hemsida. I dessa omvälvande tider kan den vara ett hjälpmedel för er ute i landet. Skulle ni även vilja han den presenterad av oss via Skype/Teams löser vi det gärna. Ni hittar vår PowerPoint här: 

 

Keiran på plats!

Efter kontorshunden Bills hastiga bortgång i höstas har Keiran kommit till oss.  ”Kirre” är precis som Bill var en omplaceringshund från Irland. Kirre hittades på gatorna i Limerick efter att dess första ägare lämnat honom. Men vi tror redan nu han har hittat sin plats och ser fram emot att få träffa er framöver.

 

 

I övrigt kommer vi även i fortsättningen rena dagvatten på marknadens mest kostnadseffektiva sätt.

 

Peder Eneroth

FlexiClean AB

 

Dela nyhetsbrevet på twitter

Dela nyhetsbrevet på facebook

 

   

 

 

 

Ni hittar oss som även på Twitter. Klicka på länken och följ oss gärna där!


 

Känner du någon som borde få vårt nyhetsbrev? Klicka på länken för att anmäla dig eller din vän som prenumerant.

 

 

 
     
 

 FlexiClean AB, Brandthovdagatan 16, 721 35 Västerås, www.flexiclean.eu  

Avsluta prenumeration   Visa nyhetsbrevet i webbläsaren Prenumerationslänk till nyhetsbrevet

 
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!