Problem att läsa nyhetsbrevet? Se i webbläsaren |  Avsluta prenumerationen? Klicka här.

Aktuellt bland våra medlemmar i september 2021

 

Nadja Hjorton, foto Märta Thisner. Staffan Aspegren, foto Lars Kroon. Åsa Edgren, foto Linda Himsel.

Hur är läget på våra teatrar?

Det har varit en minst sagt utmanande tid för scenkonsten. Hur är situationen idag på länsteatrarna? Vad har vi lärt oss av pandemin? Vad tar vi med oss?  Och vad händer nu?

Vi frågade de tre teatercheferna Nadja Hjorton, konstnärlig chef teater på Regionteater Väst, Staffan Aspegren, konstnärlig chef teater på Smålands Musik & Teater och Åsa Edgren, vd och scenkonstchef på Regionteater Blekinge Kronoberg.

- Det har frestat på, säger Åsa Edgren. Men efter sommaren kom lugnet, vi får möta publik igen. Det går inte att förstå hur viktigt det här är; att vi kan få göra vårt jobb igen. Läs mer här.

 

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige, foto Teodor Uitto.

Ordförande Robert Uitto har ordet

"I skrivande stund är nu ändå förslaget från regeringen och Folkhälsomyndigheten att öppna upp samhället och ta bort samtliga restriktioner från 29 september. Målet är att normalisera samhället, men vägen dit är lång och vi kommer att behöva anta ett antal utmaningar. Demokratiaspekten när kulturen tystnat är betydande, och ekonomin har i många stycken varit utmanande. Och trots att publiken självklart längtat efter teaterupplevelser är frågan om de kommer att komma tillbaka i samma utsträckning. Vågar de?"

Läs hela Roberts krönika för september här.

 

Musikanternas uttåg, foto Västerbottensteatern.

Ljus höst för Västerbottensteatern

Västerbottensteatern har världspremiär på Musikanternas uttåg och flyttar in i en av världens högsta träbyggnader – nyöppnade Sara kulturhus i Skellefteå. Läs mer här.

 

Modell till Kötta av Julia Herskovits, foto ung scen/öst.

Barnteater på anabola på ung scen/öst

Ung scen/öst bjuder på en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3 med föreställningen Kötta i höst. Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar denna föreställning, som är allt annat än lagom. Läs mer här.

 

Länsteatrarnas Dialogmöte, foto Michael Johansson.

Rapport från Dialogmötet

Den 26-27 augusti hölls ett efterlängtat Dialogmöte för förtroendevalda från länsteatrarnas styrelser. Verksamhetsledare Michael Johansson ger oss en rapport här!

 

Ja må hon leva! Foto Magnus Stenberg.

En revy om kvinnlig rösträtt på Norrbottensteatern

Uppdraget att skriva en humorföreställning om att kvinnor haft rösträtt i hundra år var oemotståndligt, berättar Emma Peters. Resultatet blev revyn Ja må hon leva! som hon skrivit tillsammans med Emma Molin. Premiär blir det på Norrbottensteatern den 9 oktober. Läs mer här.

 

Norrdans, One One One, foto Lia Jacobi.

Norrdans stormar Norrland i höst

Det är med hela tre dansverk som Norrdans lämnar Härnösand och nästintill ockuperar Norrland denna höst: If Only I Knew, One One One och Pianofavoriter med Norrdans. På gator och torg i Jämtland Härjedalen via bibliotek i Kiruna till Bildmuseet i Umeå möts du av denna turnerande dansfestival. Läs mer här.

 

Teater Västernorrland efterlyser vändpunkter

Teater Västernorrland riktar sig direkt till invånarna i Västernorrland och efterfrågar berättelser om vändpunkter i livet. Berättelserna kommer att vävas ihop till en föreställning med premiär våren 2023. Vi ställde några frågor till Victor Wigardt som medverkar som skådespelare. Läs mer här.

 

Hemma hos-satsning. Foto Teater Halland.

Teater Halland kommer hem till publiken

Den norske dramatikern Arne Lygres nyskrivna pjäs Du finns får Sverigepremiär den 22 oktober hemma hos Teater Hallands publik - i vardagsrummet eller i köket. Tanken är att teater ska spelas så nära att publiken hamnar mitt i dramat. Teaterchef Anna Sjövall berättar mer här.

 

Ålevangeliet, foto Dalateatern.

Ålevangeliet spelas på Dalateatern

Vad är det med ålen som fascinerar oss människor? Nu blir Patrik Svenssons hyllade bok Ålevangeliet en pjäs i bearbetning och regi av Pelle Öhlund på Dalateatern, med premiär den 25 september. Vi ställde några frågor till dramatikern och regissören! Läs mer här.

 

Ulrika Josefsson, foto Lars Kroon. Stina Westerberg, foto Örebro Teater.

Välkomna, Ulrika och Stina!

I juli kom beskedet från Kulturhuset SPIRA - Smålands Musik & Teater att Ulrika Josefsson blir ny verksamhetschef. Ulrika har varit tillförordnad verksamhetschef sen hösten 2019. Läs mer här

På Örebro Teater är Stina Westerberg ny vd sedan 1 september. Stina kommer närmast från en tjänst som generaldirektör på Musikverket. Läs mer här.

 

Folk och Kultur 2022

Nu är det dags att börja planera för deltagande i Folk och Kultur 2022. Den 8 oktober öppnar anmälan för dig som vill arrangera en programpunkt i form av seminarium, workshop eller kulturarrangemang.
2022 tar Folk och Kultur åter plats som ett fysiskt konvent i Munktellstaden i Eskilstuna den 9-12 februari. Läs mer här.

Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89

Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst,
Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. 
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.