SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2021-09-23

Missa inte Programväljarfilmen! Ute nu!

Smakprov på Programväljarfilmen

Textad på arabiska, engelska och svenska

Nu är den helt nya filmen om gymnasieskolan - Programväljarfilen klar för leverans och vi på Tremedia har fått mycket positiva reaktioner från de som redan köpt den.
Är du nyfiken på hur den ser ut kan du se ett smakprov här.

Allt material i filmen är inspelat 2021 och helt uppdaterat enligt alla gällande beslut. 

 
Se smakprov!
 

Längd: 27 minuter
Format: Digital leverans. Direkt nedladdning i webbshoppen
Textning: På svenska, engelska och arabiska

Beställ i webbshoppen och ladda ner direkt. Beställning via mejl (till order@tremedia.se) levereras till angiven e-post inom en vecka.

 
Läs mer och beställ i webbshoppen
 
 
Exempel på Riksväljaren

Beställ Riksväljaren - ett viktigt onlineverktyg för dig som vägledare

Riksväljaren är en prenumerationssajt och här finns gymnasieutbildningar som riktar sig till elever i hela landet och som eleverna kan söka oavsett var det bor. 

Sök på kategori och/eller län samt fritext
Genom att göra Riksväljaren digital finns nu stora möjligheter att göra anpassade sökningar.

I din sökning kan du ange kategori och län. Kategorierna är:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningarna
– Riksrekryterande idrottsgymnasier

Söker du en speciell utbildning för någon med ett särskilt intresse kan du även göra en sk. fritextsökning. Här kan du söka på specifika ord som ger dig träffar som kan vara intressanta.

Liksom förra året kan du även gå in under menyer och se alla utbildningar under respektive kategori.

Kontinuerlig uppdatering = ständigt aktuell information
En digital Riksväljare gör att vi har möjlighet att kontinuerligt komplettera med nya uppgifter som kommer in. Vi uppdaterar så fort vi får in nya uppgifter och detta gör att du som vägledare alltid har tillgång till den mest aktuella informationen.

Vilka uppgifter finns med under utbildningarna/skolorna?
För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats.

Inloggningsuppgifter
Beställer du i Tremedias webbshop kan du dierkt ladda ner dina inloggningsuppgifter och börja använda verktyget omgående. Beställer du via mejl får du inom någon dag dina inloggningsuppgifter via mejl.

 
Läs mer och beställ i webbshoppen
 
 

Framtidsjobb - lista

Den 15 september öppnade anmälan till vårens utbildningar på universitet och högskolor. Utbildning är en viktig faktor för att få ett jobb. De kommande fem åren är efterfrågan som störst inom hälso- och sjukvård och utbildningssektorn. Där är det redan idag brist på arbetskraft. Även civilingenjörer och IT-specialister är exempel på yrken som har en fortsatt god arbetsmarknad, enligt Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos.

Se listan med framtidsyrken på arbetsformedlingen.se

 

UHR: Digitalt seminarium för dig som vägleder på grundskolan

UHR hälsar välkommen till ett två-dagars digitalt seminarium där du som vägledare får träffa kollegor från övriga Europa för att lära mer om och diskutera utveckling, karriärrådgivning och mobilitet ur ett internationellt perspektiv. Seminariet äger rum den 7-8 december och du anmäler dig senast den 1 november.

Seminariet syftar till att

  • Ge dig stöd att upptäcka lärande- och jobbskuggningsmöjligheter i Europa.
  • Ge dig möjlighet att utveckla dina vägledningskompetenser för att ytterligare kunna lotsa elever till att ta del av studier och arbete utomlands.
  • Ge dig möjlighet att nätverka med kollegor från Europa och lyfta fram samarbeten för att stödja elever som är intresserade av att studera och/eller jobba utomlands.
  • Uppmuntra dig till att upptäcka de möjligheter som finns inom Erasmus+programmet och särskilt under delen Erasmus+ mobilitet.

Läs mer om innehåll och anmälan på uhr.se

 

Förändringar inom vård- och omsorgsprogrammet

Förändringarna inom vård- och omsorgsprogrammet har skett i två steg varav merparten trädde i kraft den 1 juli 2021.

Skolverket: Förändringar inom vård- och omsorgsprogrammet
Skolverket: Förändringar inom yrkesprogrammen

 

Lagförslag: Ämnesbetyg

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till ändringar i betygssystemet. Bland annat föreslås att ämnesbetyg ska ersätta kursbetyg i gymnasieskolan. Dessutom föreslås att läraren med utgångspunkt i betygskriterier ska göra en sammantagen bedömning av elevens kunskaper och sätta det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper. Syftet är att betygen i framtiden bättre ska främja elevernas kunskapsutveckling.

Mer om lagförslaget att ersätta kursbetyg med ämnesbetyg finns på regeringen.se

 

NYHET! Programväljarkort

Programväljarkort är en ny produkt som kan beställas som 20 fysiska kort i A4-format eller som digitalt verktyg.

Varje kort representerar ett nationellt gymnasieprogram och innehåller 5-7 fotografier, som visar på yrken och studiemiljöer som på ett tydligt och inspirerande sätt visar upp programmets innehåll och vad det kan leda till. Många foton finns även med i Programväljaren, vilket skapar igenkänning.

På baksidan av varje kort finns programmets namn, inriktningar samt text med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…”. Dessa texter är direkt hämtade ur Programväljaren.

Korten kan användas av vägledaren vid individuella samtal, vid gruppsamtal och vid informationstillfällen i klassmiljö.

Genom valet av personer som är med på fotona vill korten utmana konventionella könsmönster och på ett tydligt sätt representera alla grupper i samhället.

 
Gå till webbshop
 
 

MYh: Nationell valideringskonferens 23–24 mars: Nytt datum och anmälan!

Konferensen vänder sig till dig som arbetar operativt med att genomföra validering eller som utvecklar metoder för validering.

Du kan arbeta inom kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskola, arbetsliv, folkbildningen eller på lärosäten. Även du som arbetar med vägledning mot validering för exempelvis arbetssökande och personer i omställning kan ha nytta av konferensen.

Mer om anmälan och innehåll finns på myh.se

 

Webbinarium – Går det att förebygga skolavhopp?

Svenska ESF-rådet bjuder in till webbinarium om studieavbrottsförebyggande arbete med hjälp av Socialfonden. ”Rätt stöd i rätt tid – går det att förebygga skolavhopp?”

Tid: Tisdag 28 september kl. 13:00–14:00

Under seminariet medverkar bland annat Malin Gren Landell, forskare och expert på området skolfrånvaro, utredare på regeringens uppdrag och en av grundarna till INSA (International Network for School Attendance). Joakim Tranquist, Tranquist Utvärdering, med lång erfarenhet av utvärdering inom Socialfonden och författare till rapporten ”Rätt stöd i rätt tid” och Evelina Bark Nordin från ESF-projektet Plugga klart 2.

Anmälan till webbinariet gör du på esf.se

 
Rikskonferens

Vägledarföreningens rikskonferens 28 oktober

Konferens har i år rubriken "Vägledning i en pandemipåverkad väntan på framtiden".

Hur kan vi vägledare förbereda åtgärder, insatser och strategier för framtiden? Kan vi se perioden under och efter pandemin som en möjlighet att utveckla karriärvägledningssystem, metoder och strategier för att förbättra åtkomst till vägledning? Ur kris kommer även positiva effekter att ta vara på och nya innovativa lösningar som kan förstärka vägledningen i Sverige.

Datum: 28 oktober 2021
Plats: Digital konferens
Seminarier: Inspelade seminarier tillgängliga i två veckor

 
Läs mer och boka din plats
 
 

Yrkesutbildningsveckan med Worldskills Sweden

Under vecka 42 kan du och dina elever i grundskolan och på gymnasiet ta del av inspirerande aktiviteter kring yrkesutbildning. Skolverket samarbetar med Wordskills Sweden som har bra material för att sprida kunskap om yrken. De kan inspirera och visa på möjligheter efter en yrkesutbildning.

Worldskills – för dig som arbetar i grundskolan
Worldskills – för dig som arbetar på gymnasiet

 

Utbildningsministern öppnar för att sänka tröskeln till gymnasiet

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill komma åt problemet med ”alldeles, alldeles för många” underkända elever i grundskolan.

— Jag vill ha en skola där utslagningen inte är stor, men också en skola med klara och tydliga krav på eleverna, säger Anna Ekström till TT.

Läs mer om sänkt tröskel till gymnasiet på dagensamhalle.se

 

Fler är arbetslösa längre

Antalet arbetslösa fortsätter att minska samtidigt som långtidsarbetslösheten är fortsatt hög. I slutet av augusti var drygt 188 000 personer långtidsarbetslösa. Mer än hälften av dem har varit utan arbete i mer än två år.

Mer statistik finns på arbetsformedlingen.se

 

Aktuella digitala produkter

Programväljarfilmen - allt om gymnasieskolan
Filmens syfte är att skapa en positiv och inspirerande bild av gymnasieskolan och alla dess möjligheter samt vara informativ på ett intressant men ändå sakligt sätt. Allt material i filmen kommer att vara inspelat 2021 och helt uppdaterat enligt gällande beslut.
Se ett smakprov på 3 minuter

Digitala Programväljarkort
Digitala Programväljarkort är en digitalisering av vår kortlek Programväljarkort och innehåller 20 bilder. Varje bild representerar ett nationellt gymnasieprogram och innehåller 5-7 fotografier, som visar på yrken och studiemiljöer. Bilderna är numrerade och efter varje bild kommer en bild med text där det står namnet på programmet, dess inriktningar samt texter med rubrikerna “För dig som…” och “Du lär dig…”. Dessa texter är tagna direkt ur katalogen Programväljaren.

Presentation Programväljaren
Presentation Programväljaren hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera det som är viktigt att veta om gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Planera ditt gymnasieval
Planera ditt gymnasieval är en PowerPoint-serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i åk 7 och 8.

PowerPoint om gymnasiesärskolan
Presentationen om Gymnasiesärskolan är gjord i PowerPoint. Den är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar.

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2021