MEN MÄN DÅ?

 

Foto: Sören Vilks/Dramaten

AMBULANS

av Paula Stenström Öhman

Ambulans är prisbelönt pjäs som balanserar mellan myt och verklighet. Med referenser till bland annat Dantes Inferno griper den rakt in i den högaktuella debatten om våld i nära relationer.

I centrum står de två systrarna Katja och Helena, samt Helenas son Simon. Via tillbakablickar, drömmar och minnesfragment får vi följa dem i underjorden, en bit på vägen mot läkande. Vi får också träffa pappa Ludde, farmor Deborah, vargbröderna Romulus och Remus, BUP-Monika, färjkarlen Carlos och några till. Alla berörs de av det som hände den där dagen.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv

"Ambulans är Paula Stenström Öhmans hittills bästa pjäs, ett slags "Personkrets 3:1" för 2020-talet där hon genom ett par skamfilade existenser åter undersöker relationen mellan offer och förövare…" /SvD

"Pjäsens komplexa komposition och säregna legering mellan dokumentärt och poetiskt material ger en djup klang. Det är dessutom roligt mitt i eländet." /AB

"Både den vardagligt skruvade texten, och samspelet på scenen, skärper uppmärksamheten" /DN

Spelas just nu på Dramaten, här kan du läsa mer på teaterns hemsida.

Foto: Allan Toft/Aalborg Teater

BETON

av Thomas Markmann

Beton handlar om människor. Om deras drömmar och visioner. Om kampen för överlevnad i en globaliserad värld som hela tiden blir större och större. Det är en berättelse om framsteg och utveckling, och inte minst om dess kostnader.
Pjäsen beskriver en betongfabriks grundande och utveckling, från att entreprenören köper marken av motvilliga bönder i början av 1900-talet tills dess att fabrikens arbete outsourcas, arbetarna görs arbetslösa och själva fabriken blir uppköpt av en kapitalfond. Formen är episk och växlar mellan körpassager och dialog.

För Beton vann Thomas Markmann Reumert-priser både för Bästa Dramatiker och Bästa Föreställning.

Roller: 9 (9m)  Språk: Dan

Bild: Soho Theatre

CAPTAIN AMAZING

av Alistair McDowall

En festlig och gripande enmansshow med världens enda deltids-superhjälte!
Captain Amazing kämpar för att balansera föräldraansvaret med att besegra superskurkar och rädda familjer från brinnande byggnader. Captain Amazing får representera alla föräldrars strävan efter att vara hjältar i sina barns ögon. Men inte ens de oövervinnerliga är immuna mot tragedier.

Roller: 1 (1m)  Språk: Eng

Bild: Teater Grob

DEN HVIDE MAND

av Joan Rang Christensen

En komplicerad kärleksförklaring.

Är du brun eller blek? Den hvide mand tar dig med på en resa genom danskheten och färgförvirringen. Är brunt och vitt egentligen två sidor av samma mynt? Och vad är egentligen "det nya svarta"?

Den hvide mand är en skarp, kärleksfull och kalejdoskopisk berättelse om fördomar, hudfärger och den goda viljan, i ett land som är på väg att bekänna färg.

Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Dan 

Bild: Kulturhuset Stadsteatern

DYLANSÄLLSKAPET

av Dennis Magnusson

Markus, Konrad och Bror träffas tre gånger om året för att prata om sin husgud – Bob Dylan. De lagar mat, dricker vin och dyrkar idolen. Allt i livet kan förklaras med en Dylanlåt. De vet till och med vilken Dylanskiva som motsvarar vilken kvinna i deras liv. Bob Dylan följer männen genom livet: genom skilsmässor, medelålderskriser, nya kärlekar och oväntade dödsfall. De håller stenhårt fast vid Dylan, trots att allt annat faller. En dag kommer en fjärde medlem med på middagen, Erik. Han ska träffa Dylan veckan därpå innan en konsert och han har betalat dyra pengar för att skaka hand med mästaren.

Roller: 4 (4m)  Språk: Sv 

Bild: Strindbergs Intima Teater

GUSTAV VASA AV AUGUST STRINDBERG

av Joakim Sten

Briljant, diplomatisk ledare. Skoningslös och manipulativ envåldshärskare. Modern europeisk furste. Samtida historieforskning gör tydligt att Gustav Vasa var en komplex person.

Dramatikern Joakim Sten har arbetat med Strindbergs Gustav Vasa som ett raster för en nyskriven monolog. Det är en skildring av makt och en undersökning av en medelålders man fångad mellan rollen som landsfader och den som familjefader. En människa som kommer till insikt om att det han kanske måste offra för att kunna behålla makten är det sista av sin medmänsklighet.

Roller:Språk: Sv 

Bild: Rawpixel

MAN!?

av Cristina Gottfridsson

Är det kläderna som gör Mannen? Eller är det hans fru? Måste man ha en fru för att vara Man? Det här är en ”manolog” med musikaliska förtecken som handlar om åldrandets nojor och konflikten mellan ett nedärvt patriarkalt beteende och de krav och förväntningar som ställs på den jämställde mannen, i ett modernt samhälle. Här får den virile mannen och den lille pojken mötas i en och samma person.

Roller: 1 (1m)  Språk: Sv 

Foto: Erik Berg/Nationaltheatret

MANN UTEN HENSIKT

av Arne Lygre

Peter är en man med pengar och visioner som planerar att bygga en egen stad. Han vill hitta en orörd plats, investera sina miljarder och dra till sig ännu mer kapital. Tillsammans med den reserverade 'Bror' förverkligar han dessa planer och efterhand fylls staden med människor och liv. Men då dyker andra familjemedlemmar upp, hotfullta och krävande. Stycket handlar om människors groteska spel kring pengar och makt, om manipulation och om identitet.

Arne Lygres stycke för tankarna till både Ibsen och O'Neill.

Roller:  6 (3k, 3m)  Språk: No, Eng, Ty, Fra, Port 

Bild: Oktoberteatern

MÄN RÖR SIG PÅ ISIGT PLÅTTAK

av Magnus Nilsson

Denna kortpjäs (speltid: ca. 1 timme) handlar om två åldrade män, en dirigent och en skådespelare, båda på sin tid framstående konstnärer, som samtalar om åldrande, kärlek, manlighet, fotboll, päronsplitt och dödsångest. In och ut ur sjukhussalen rör sig den unge sjuksköterskan. Alla tre är de både pappor och söner och kanske har de älskat för mycket eller kanske har de älskat för lite.

Roller: 3 (3m)  Språk: Sv

Foto: Teater Fenestra

NO TEARS FOR QUEERS

av Mattias Brunn, efter Johan Hiltons bok

Tre homosexuella killar blir brutalt mördade i Katrineholm, i Göteborg och i Laramie, USA. De tre fallen har slående likheter: Förövarna är unga män och morden präglas av övervåld och en skrämmande brutalitet. I respektive stad kommer förövare, rättssamhälle, vänner och familj till tals i en väv av förhörsprotokoll, intervjuer och reflektioner kring maskulinitet.
Vad är det i den heterosexuella normen som gör homosexuella relationer så hotfulla att det leder till våld? Hur kunde det här egentligen hända i vårt öppna, moderna och informationssamhälle?

Roller:Språk: Sv

Foton: Thomas Eakins/Rawpixel

PEEP

av Fredrik Ekelund

Fyra manliga roller för fyra djärva skådespelerskor: En alkoholiserad vänsterradikal journalist, en sexmissbrukande småföretagare, en skroderande taxichaufför och en aggressionshämmad fritidsledare. Fyra liv belysta. Och de får faktiskt tala till punkt, i alla fall nästan. I alla fall så långt de vet sanningen om sina egna liv. Men alldeles på branten, innan punkten i meningen, ligger någonting som förstummar – en fasa, ett brott, en skuld.

Roller: 4 (4k)  Språk: Sv

Foto: Sören Vilks/Kulturhuset Stadsteatern

SNÖVIT

av Staffan Valdemar Holm

Det är lillejulafton i dvärgarnas stuga. Det är nu sju år sen Bitter dog i en arbetsplatsolycka i gruvan. Livet rullar på: Trötter äter sina insomningstabletter, Butter tar stämningshöjande (det hjälper inte), Prosit har sina luftvägsproblem och Kloker är en jobbig besserwisser.

Men nu har det äntligen hänt något: i gruvan har en jägare dumpat en låda med en prinsessa i. En jätteläcker prinsessa. Ska de packa upp henne? Innan de hunnit prata ihop sig har Snövit själv sparkat upp locket på lådan och tagit fullt kommando i stugan.

Roller: 8 (1k, 7m)  Språk: Sv 

Bild: Västerbottensteatern

VAD HAR EN MAN ATT SÄGA?

av Ylva Lööf

En hyllning till den svenske mannen och den sunda manligheten!

Sven-Gunnar, en "medelålders-plus"-man med mycket på hjärtat, har genom olika val i livet fått fem barn med fem olika kvinnor. Nu på ålderns höst vill han veta hur livet blev för barnen. Och varför livet blev som det blev för honom själv. Kunde han gjort annorlunda? Vad har en man egentligen att säga? Författaren Ylva Lööf blandar skratt och djupaste allvar i sin säregna monolog om en man och hans längtan efter sammanhang

Roller: 1 (1m)  Språk: Sv

Foto: Mtilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

ÄKTA KÄNNER ÄKTA

av Alexander Salzberger

Det var många år sedan Amir lämnade livet i Vällingby. Han bor i innerstan nu och är både Dramatenskådespelare och publicerad författare. Han har lyckats. Han åker tillbaka för att göra en dokumentärfilm om sin uppväxt och bestämmer träff med sina gamla vänner. Men mötet blir inte som han tänkt sig. 

Alexander Salzberger skriver med perfekt tonträff om identitet, klassresor, skuld och skam. Och om vad en miljö gör med dem som lever i den.

Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv, Eng

 

Vill du läsa?

Skriv så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara & Rickard

 
Mejla oss →
 
Home PageFacebookTwitter