Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 3, 2021


Hej alla, 
sommaren på Skandionkliniken har varit förhållandevis lugn, en kontrast till den hektiska våren. När vi nu ställt samman vår delårsrapport kan vi konstatera att 159 svenska patienter startade sin behandling under första halvåret, vilket är en ökning med 13 % jämfört med första halvåret 2020.

Forskningsstudierna har fortsatt att ta in patienter under sommaren om än i något lugnare takt. Totalt har 11 % av de vuxna svenska patienterna (15 av 136) som inledde behandling första halvåret 2021 inkluderats i en vetenskaplig studie. Siffror som vi inom Skandonnätverket har all anledning att vara stolta över.

Strålsäkerhetsmyndigheten har just varit på inspektion för att kontrollera att vi följer de regler som gäller för vår typ av verksamhet. Dom har bland annat gått igenom våra rutiner och arbetssätt. Nu inväntar vi deras bedömning och de eventuella justeringar som inspektionen kan föranleda.

Vi har i dagarna nöjet att hälsa Sodabeh Kermani välkommen tillbaka till Skandionkliniken, den här gången i rollen som biträdande vårdenhetschef. Sodabeh arbetade hos oss som strålningssköterska för cirka tre år sedan.

På Skandionkliniken och Hotel von Kraemer ser vi fram emot en höst där vi stegvis kan återgå till ett mer normalt arbetssätt. På hotellet kan vi, efter den 30 sep, välkomna restaurang-, hotell- och konferensgäster på samma sätt som innan pandemin.

Bästa hälsningar

Hillevi Rylander
Verksamhetschef, Skandionkliniken
hillevi.rylander@skandion.se


Fortsatt högt inflöde av patienter

De senaste 12 månaderna har 313 patienter inlett behandling, varav 293 svenska. 8 536 fraktioner, strålbehandlingar, utfördes.


Satsningen som ska lyfta svensk strålbehandling

För ett år sedan fick Skandionklinikens förre verksamhetschef Kjell Bergfeldt ett uppdrag av Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling: Att driva frågorna om kompetensförsörjning och utveckling av forskning inom svensk strålbehandling. Så här går det


IT-upphandling på gång

KAS behöver effektivisera sin IT-miljö. Bland annat behöver samarbetet med de andra aktörerna inom Skadionnätverket förstärkas. Att lägga ut till exempel it-drift och it-support hos en extern part kan vara en bra lösning ur kvalitets- och kostnadsperspektiv. Av det skälet sonderar organisationen nu terrängen inför en upphandling. Läs mer


Välkommen Sodabeh!

Ett välkommet tillskott i Skandionklinikens verksamhet är Sodabeh Kermani som börjat som biträdande vårdenhetschef. Sodabeh kommer närmast från Akademiska sjukhuset i Uppsala; för cirka tre år sedan arbetade hon på Skandionkliniken som strålningssjuksköterska.


Möt en av våra patienter – Bibbi från Arvidsjaur

Hur är det att vara patient vid Skandionkliniken? Det vet Bibbi Good som fick protonstrålbehandling förra året. Här berättar hon om sin tid i Uppsala: Behandlingen vid kliniken och boendet på Hotel von Kraemer. Se filmen


Lär dig mer om strålbehandlingens historia

Se föreläsningen ”Strålbehandling dåtid, nutid, framtid” med Per Nilsson, medicinsk strålfysiker och Elisabeth Kjellén, onkolog. Verksamma vid Lunds universitet. 2002 startade de Sveriges enda strålutbildning för läkare. Detta är en digital hedersföreläsning till minne av Elis Berven, vid Onkologidagarna 2021. Föreläsningen börjar 2:12 in i sändningen.


facebooktwitter

Du som inte vill ha detta nyhetsbrev, avsluta utskicken genom att  klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!