16 september 2021

Manifesterad avsikt att bosätta sig i Sverige?
Frågetecken rörande migrationslagen.

Bostads- och försörjningskravet är numera borttaget från svenska medborgare som vill flytta till Sverige med sin partner från ett land utanför EU/EES.

MEN, är det så att den svenska medborgaren i vissa fall måste skriva in sig i Sverige innan hans/hennes partner kan ansöka om uppehållstillstånd? Det innebär de facto att utlandssvenska familjer även fortsättningsvis splittras. Justitiedepartementet och Migrationsverket svarar.

 
Läs mer →
 
 

Nya argument, lösningar och inspiration.
Engagemang är grunden till förändring.

Att få tunga riksdagspolitiker att engagera sig i utlandssvenskarnas frågor är ingen självklarhet. Inte heller är det en självklarhet att kronprinsessan, utrikesministern och näringsministern tar sig tid att medverka på våra evenemang, för att inte tala om ansvariga och experter från såväl internationellt som svenskt näringsliv, akademi och myndigheter. Men så blev det.

Vi är så tacksamma över det positiva gensvar vi har fått från både deltagare som åskådare på Årets svensk i världen LIVE och Utlandssvenskarnas parlament. Nu är vi rustade med nya argument, lösningsförslag och inspiration som kommer att ligga till grund för vårt arbete med att stötta och hjälpa svenskar som studerar, arbetar eller av andra skäl bor utomlands, men också de som flyttar hem igen. Tack för gott samarbete!

 

 

Kronprinsessan inledde parlamentet.
Tacksam för utlandserfarenheten. 

Med avstamp i sin fars jultal konstaterar Kronprinsessan att vi svenskar lever och verkar både här hemma och utomlands – och att det är något vi ska vara glada för eftersom den erfarenheten bidrar till att bygga Sveriges välstånd. Vidare berättar Kronprinsessan om hur oerhört tacksam hon är för åren då hon fick möjlighet att studera och praktisera i andra länder.

 
Läs mer →
 
 

Officiellt öppnande av utrikesministern.
Specifikt tack till SVIV:s representanter.  

Den åttonde upplagan av Utlandssvenskarnas parlament öppnades officiellt av utrikesminister Ann Linde. I det fem minuter långa öppningstalet betonar hon värdet av samarbete mellan Svenskar i Världen och utlandsmyndigheterna och vilken viktig roll utlandssvenskar har för att förmedla Sverigebilden.

 
Läs mer →
 
 

Näringsministern avslutade parlamentet.
Ett av världens mest inspirerande länder.

Värdet av samarbete och mångfald, ja det betonade näringsminister Ibrahim Baylan i talet som avslutade Utlandssvenskarnas parlament.

Den öppenhet och innovationskraft som råder i Sverige gör oss till ett av världens mest inspirerande länder, och ni som bor utanför Sveriges gränser – vi behöver er, säger näringsminister Ibrahim Baylan i talet som avslutade parlamentet.

 
Läs mer →
 
 

Initierad panel om utlandsstudier.
Hur ska utlandsutbildningar värderas?

Att människor studerar utomlands gynnar Sverige: grunden läggs för bättre relationer med andra länder, djupare interkulturell förståelse och nya handelsförbindelser. Med avstamp i Svenskar i Världens senaste rapport ”Hur får vi ut var fjärde svensk på utlandsstudier?” diskuterade panelen hur utlandsutbildningar kommer att värderas i framtiden och hur det post-pandemiska lärandet kommer att utformas.

 
Läs mer →
 
 

Konvertering av high school-betyg.
Debatt idag i riksdagen efter vår debattartikel.

Idag var det en debatt i riksdagen mellan statsråd Matilda Ernkrans (S) och Utbildningsutskottets andra vice ordförande, Kristina Axén Olin (M), gällande konvertering av utländska betyg.

I samband med att Svenskar i Världen uppmärksammade den orättvisa konverteringen av high school-betyg i en debattartikel i Svenska Dagbladet i maj, kontaktade utbildningsutskottets vice ordförande, Kristina Axén Olin (M), oss i frågan.

 
Läs mer →
 
 
 

Utlandssvenskar och arbetsmarknaden. 
Vad krävs för att lyckas få ett jobb? 

Hur tar man sig lättast tillbaka in på den svenska arbetsmarknaden efter några år utomlands, och vem eller vilka bär ansvar för att det lyckas?

Många svenskar som har jobbat utomlands och återvänder till Sverige upplever alltför ofta svårigheter med att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Hur ska utlandssvenskarnas erfarenheter och kompetens bäst kunna tillvaratas på arbetsmarknaden? 

 
Läs mer →
 
 

Specialpris på signerad och aktuell bok.
50 procents rabatt så långt lagret räcker.

Hur tar man sig lättast tillbaka in på den svenska arbetsmarknaden efter några år utomlands, och vem eller vilka bär ansvar för att det lyckas?

Just nu kan du köpa ett signerat exemplar till halva priset, 100 kr + frakt istället för 200 kr. Skicka din beställning till: sviv@sviv.se

 

"Det händer saker när ni agerar" 
Politikerna kommenterade på parlamentet.

"Det händer saker när ni agerar” var en av kommentarerna från de deltagande riksdagsledamöterna när vi lyfte utlandssvenskarnas utmaningar och trycktestade lösningar. Konsensus varvades med meningsskiljaktigheter under politikerdiskussionen på Utlandssvenskarnas parlament.

 
Läs mer →
 
 
 

Samtal om utlandssvenskar och pandemin.
Se Årets svensk i världen LIVE.

Varför har länder olika strategier, vilka utmaningar har utlandssvenskarna under pandemin och varför behövs internationellt samarbete? 

Detta och mycket mer diskuterade den ytterst namnkunniga panelen i samband med att Årets svensk i världen 2021, Mikael Dolsten, tillika Pfizers globale forskningschef, korades.

 
Läs mer →
 
 

SWED Talk med Årets svensk i världen.
Exklusiv föreläsning med Mikael Dolsten.

På 266 dagar togs ett revolutionerande vaccin fram mot covid-19 genom att ändra spelreglerna. Hur gick det till när det omöjliga gjordes möjligt? Exklusivt för Svenskar i Världen berättar Mikael Dolsten om hur det gick till och vilken annan forskning som har potential att revolutionera inom kort.

 
Läs mer →
 
 

Vi säger välkommen till Carolina Svernlöv.
Ny ungdomsledamot i styrelsen.

Möt vår nya ungdomsledamot Carolina Svernlöv. Vad gör hon om dagarna och vilket är hennes favoritland? Det kan du läsa i vår intervju med Carolina.

 
Läs mer →
 
 

Hjälp oss inspirera, stötta och förändra. 
Ditt stöd kommer att göra skillnad.

Genom ett bidrag, en minnesgåva eller genom att testamentera till Svenskar i Världen kan du nu stödja vår verksamhet. En sak är säker – ditt stöd kommer att göra skillnad för utlandssvenskarna. Oavsett storleken på din gåva publicerar vi ditt namn tillsammans med alla andra generösa givare.

 
Läs mer →
 
 

Känner du någon som också borde ha koll? 
Tipsa då om det här nyhetsbrevet.

Känner du någon som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige igen? Tipsa gärna om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.